Jó dolog szerinted büntetőjogilag a tényleges életfogytiglan?
Mit értesz az alatt, hogy büntetőjogilag?
Általánosságban nem támogatom a börtönbüntetést, szinte sosem arányos a bűnnel és jelenleg nem is rehabilitál.
(Vannak országok, ahol még életfogytiglan sincs.
Meg kellene nézni, hogy ott hogyan alakulnak a súlyos bűncselekmények)
Egyébként egyet. Vannak olyan bűncselekmények, mégha extrémek is, ahol a társadalom joggal nem szeretné, hogy az elkövetője bármikor is közöttük sétálgasson, még akkor sem, ha gyakorlatilag már nem jelentene veszélyt. Nem tudom hány ember fogadná el azt, hogy a boltban szép nyugodtan vásárolgasson mellette Bin Laden (tudom, hogy nem él), Salah Abdeslam, Breivik stb. Egyszerűen vannak, akik kiírták magukat ebből a társadalomból.
Nekem az életfogyttal csak az a bajom, hogy nekünk kell a rohadékokat eltartani évtizedeken át.
Amúgy, az életfogyt valamennyire hasznos is, hiszen az ártatlanul elitélt ember nincs kivégezve.
Azon is érdemes elgondolkozni, hogy Norvégiában - ahol 17 év a maximum és a börtönök szálloda jellegűek - van a legkevesebb visszaeső bűnelkövető.
"Azon is érdemes elgondolkozni, hogy Norvégiában - ahol 17 év a maximum és a börtönök szálloda jellegűek - van a legkevesebb visszaeső bűnelkövető."
Ezt annyiban pontosítanám, hogy a 17 év letelte előtt ellenőrzik, hogy kiengedhető-e. Ha nem, akkor akár újabb 17 évig benn lehet tartani. Azután újra ellenőrzik, hogy kiengedhető-e ha ez a 17 év is letelt. Szóval a 17 év inkább egy garantált felülvizsgálati határidő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!