Egy ügyvédi jogi tanácsadás igénybevétele nagyjából mennyibe kerülhet? Mi határozza meg az árszabást?
Hát ez eléggé sok dologtól függ. Azért nem mindegy, hogy egy közös megegyezéses válásban kell tanácsot adni, vagy gyilkossági ügyben védeni a vádlottat.
Egyébként szerintem 30-50 között mozog az ára egy ilyen tanácsadásnak attól függően, hogy miről van szó és mennyire olcsó/jó ügyvéd kell az embernek.
A konzultációs díj egy használhatóbb ügyvédnél első óra 50, minden további megkezdett óra 30 rugó.
Az ügy vállalása is szabadáras. De nyilván függ az ügy jellegétől is.
Ez konkrét összeg szokott lenni, erre még egy kis költség átalány, plusz moccanásonként x forint.
Én egyetemi gyakorlat miatt voltam munkajogi ügyvédnél egy nagyvárosban, nála egy alkalom 32 ezer volt, nagyjából egy órát voltam nála. Az első alkalommal nem tudott minden kérdésemre válaszolni, ezért felajánlotta hogy utánanéz a maradék iratoknak és egyeztet másokkal is. Második alkalommal kb 10 perc alatt elmondta amit kiderített, de ezért nem számított fel semmit. Viszont azt mondta hogy ha pl. emailt kellene írnia valakinek vagy ilyesmi, azért plusz költséget számol fel.
Jó volt hogy elmentem, mert elmondta milyen jogi lehetőségeim voltak, ő mit tanácsol jogi illetve a saját szempontjából, és válaszolt minden kérdésemre is. Ugyanakkor azt vettem észre hogy ő sem szeretne komolyabb ügyet belőle, és így végül én sem tettem további jogi lépéseket. Talán egy drágább ügyvéd jobban áll hozzá, nem tudom. Azt sem tudom hogy másoknak mennyit szab ki illetve ez számított-e valamit az árazásnál, de én a megkeresésben jeleztem neki hogy egyetemistaként nincs végtelen pénzügyi forrásom a szolgáltatásaira. De fogalmam sincs hogy ezt végül számításba vette-e vagy sem, mindenesetre a második ingyenes kiegészítő alkalomra jó hogy nem számolt fel mégegyszer 30+ ezret. Azt mondta, mivel ugyanannak a konzultációnak a részének tekinti, nem kér újra pénzt. Eredetileg is konzultáció számra mondta egyébként az árat, tehát nem időre voltam nála, hanem egy konzultáció került ennyibe időtől függetlenül.
De gondolom sok függ az adott esettől is ahogy előttem is írták. Nekem is csak ez az egy tapasztalatom van, nem tudom mi az általános.
Nálunk az első óra ingyenes, utána minden megkezdett óráért 40 ezer forintot kérünk.
A főnököm szerint nem a tanácsadásban van a pénz, hanem a hosszú távú együttmúködésben.
Így pl. 3 órás beszélgetésért - bonyolultabb ügyek esetén - kb. 80 ezret keresünk és általában a végén meg is bíz minket az ügyfél.
Onnan meg.... ami csak belefér a praxisba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!