Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hogyan dől el, hogy melyik...

Hogyan dől el, hogy melyik közjegyzőhöz kerül az ügy (hagyatéki ügy, Győr)? Ha póthagyatéki van akkor mi den esetben ugyanahhoz kerül aki az alaphagyatéki ügyben eljár? (Úgy vettem észre!)

Figyelt kérdés

aug. 21. 12:05
 1/7 anonim ***** válasza:
31%
Nem teljesen mindegy kihez kerül? Törvények alapján dönt a közjegyző.
aug. 21. 12:42
 2/7 anonim ***** válasza:

https://www.gyakorikerdesek.hu/politika__torvenyek-jog__1276..

Mi ez a sok győri közjegyzős kérdés? Voltak még ezen kívül is. Közjegyzőnek van felettes szerve, ott kell panasszal élni. De ha szerinted igazságtalanul örököltél azt a rokonaiddal beszéld meg.

aug. 21. 15:55
 3/7 A kérdező kommentje:

Nem örököltem igazságtalanul.

Hogy volt-e több közjegyzővel tapasztalatom? Igen, és eddig elégedett voltam velük.

Ez az új nemrégen került ide, ügyvédem mondta.

Csak érdekelt, hogy körzet alapján kapják-e az ügyeket, vagy nem.

aug. 21. 16:04
 4/7 anonim ***** válasza:
38%

Kérdező!

A haláleset helye szerint illetékes közjegyző jár el.

aug. 21. 16:31
 5/7 anonim ***** válasza:
75%
Területi közjegyző jár el hivatalból. Nem lehet válogatni.
aug. 21. 17:31
 6/7 anonim ***** válasza:
51%

Városokban általában több közjegyző van.

Azt nem tudom, hogy mindenhol így van-e, de amelyik két városban ügyem volt és utánanéztem, ott az elhunyt nevének kezdőbetűje alapján adja az önkormányzat egyik vagy másik közjegyzőnek.

Ahol én lakom, itt 2 közjegyző van, és megfelezték az ABC-t. A másik esetben egy bp-i rokon (azt hiszem, újpesti) póthagyatékija miatt beszéltem valakivel a hagyatéki osztályról, ő mondta, hogy náluk (ha jól emlékszem) 5 felé van osztva az ABC, és így adják az 5 illetékes közjegyző valamelyikének.

A póthagyatékit az csinálja, aki az eredeti hagyatékit, mivel úgyis nála vannak az iratok, nem kell keresgélni, hogy kik a lehetséges örökösök.

aug. 22. 08:53
 7/7 anonim ***** válasza:
70%

A hagyatéki ügyben a területileg illetékes közjegyző jár el. Ha egy városban több is van, akkor nem ábécé szerint vannak felosztva, hanem hónapok szerint, azaz az örökhagyó halálának a hónapja határozza meg, hogy melyik közjegyző fog eljárni.

Egyébként a Magyar Közjegyzői Kamara honlapján van is egy olyan menüpont, hogy "Közjegyzőkereső", ott be kell pipálni, hogy "Hagyatéki ügyben eljáró közjegyző", beírni az elhunyt utolsó lakóhelyét (települést), majd az elhalálozás dátumát és kiadja, hogy pontosan melyik közjegyző fog eljárni. És ha csak nem történt illetékességváltás (pl. korábban a település másik járáshoz tartozott), akkor nagy valószínűséggel ugyanaz a közjegyző, vagy az utódja fogja lefolytatni a póthagyatéki eljárást is. Persze vannak kivételek (pl. egyesített hagyatéki ügyek)

aug. 23. 18:17

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!