Mi a menete a kommunizmus alatt íródott (mára elhunyt) hozzátartozónkról szóló jelentések/akták kikérésének?
Nagypapám ki nem állhatta a kommunistákat, ezért alkalmakkor hangot is adott nemtetszésének már az 1989-es rendszerváltás előtt is, ami akkoriban rizikós volt. Több közvetlen munkatársa is besúgó lehetett, mert időnként néhány felettese behívatta egy kis "beszélgetésre" egy-két kijelentése kapcsán.
Ettől eltekintve (szerencsére) egy, a környezete (ide értve feletteseit is) által kiemelten kedvelt ember volt. Valószínűleg ezért úszta meg "beszólásait" figyelmeztetésekkel.
Az viszont biztosra vehető hogy az államhatalom szemében "nem megbízható"-ként volt nyilvántartva.
A rendszerváltás után bizonyos "ügynök akták" nyilvánosan kikérhetőek lettek, de csak ha a kikért jelentés az igénylőről, vagy annak hozzátartozójáról szól.
Nagypapám 2018-ban bekövetkezett haláláig többször is megpróbálkozott róla készült jelentések kikérésével, de a sok szükséges és komplikált papírmunka ennek mindig gátat vetett.
Tudtommal unokájaként én is jogosult vagyok ezeknek a dokumentumoknak a kikérésére, amit meg is kívánok tenni, hogy befejezhessem amit ő elkezdett.
A szűk családon belül nekem van most a legtöbb szabadidőm, így szívesen átrágom magam a papírmunkán. Budapesten élek, így több jelentős levéltárat is fel tudok keresni ha kell.
U.I. Pár éve szó volt róla hogy hamarosan ez egy akár az ügyfélkapun keresztül is elérhető ügyintézés lesz, de ez azóta sem valósult meg. Kénytelen leszek a papír alapú procedúrán végigmenni, csak nem tudom hol kezdjek neki(?)
Megy online:
"Betekintési kérelem beadása
Magamra vagy családtagomra
Saját személyére vagy elhunyt hozzátartozójára kérhet betekintést. Hozzátartozó: a házastárs, az élettárs (amennyiben a házasság, illetve az élettársi közösség az irat keletkezésekor és az érintett halálakor is fennállt), az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és nevelt gyermek, az örökbefogadó, a mostoha- és nevelőszülő, a testvér. (2003. évi III. tv.)"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!