Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Miért tiltják be az energiaita...

Miért tiltják be az energiaitalt 18 év alatt?

Figyelt kérdés

Amikor nagyon jól tudják, hogy ugyanazt a hatást fogja kiváltani mint az elfbar: a betiltása után mégtöbb fiatal kezdte el használni.

Arról nem is beszélve, hogy minden iskolában lesz 1-2 gyerek aki netröl berendeli, becsempészi és háromszoros áron eladja az összes többinek.

2024. aug. 3. 10:25
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
0%
Le lehet pontozni, attól az igazság nem fog megváltozni. Ennek a szabályozása felesleges.
2024. aug. 3. 15:41
 12/21 A kérdező kommentje:

Van abban valami, hogy a Fidesz a boomereknek akar ezzel kedvezni.

Az pedig tény, hogy ha nem extrém mértékben fogyasztod, akkor nem káros a szervezetedre, különben mindenki (naponta többszázezer ember) meghalna, aki fogyasztja.

A kérdés inkább arra vonatkozott, hogy a tiltás értelmetlen. Ezzel legfeljebb annyit értek el hogy a kisboltokban nem fogják kiadni a gyerekeknek, de a rendes boltokban van önkiszolgáló kassza, arról nem is beszélve, hogy Hell-t, Monster-t meg nagyjából bármelyiket lehet netröl rendelni, ahol semmilyen ellenörzés nincsen. Bankkártyája pedig akár egy 12 évesnek is lehet, asszem 14 éves kortól müködik rajta a netes fizetés.

Meg ugyanúgy mint a ciginél a gyerekek majd megkérik a szülöket/nagyobb testvéreket vagy rosszabb esetben lefizetik a hajléktalanokat hogy vegyenek nekik.

2024. aug. 3. 22:15
 13/21 Gál Gábor 2024 ***** válasza:
26%

ma 22:15

Először én is értetlenkedtem, hogy miért akar pénztől elesni a Fidesz, de valószínűleg a 18 alatti korcsoport annyira fizetésképtelen - hiszen jellemzően nincs jövedelme - , hogy nem számít ez a kis kiesés. Ráadásul a fogyasztás nem tiltott, tehát a szülő majd megveszi, szóval legfeljebb nem a zsebpénzből lesz kifizetve.

Politikailag megint csak nem számítanak a 18 alattiak, hiszen nem szavazhatnak. Cserébe eljátszhatják a 40+ éveseknek, hogy ők bemutatnak ezeknek a mai "rossz" trendeknek vagy hogy óvják az egészségünk.

2024. aug. 3. 22:28
 14/21 anonim ***** válasza:
50%
Mert egészségtelen, főleg egy gyereknek akinek fejlődésben van a szervezete, de szerintem is benne van a boomereknek való imponálás is. Egyébként sose értettem az energiaital körülötti rajongást, a szaga és az íze is undorító. Én egyedül a Monstert tudom meginni, de az is geil édes xdd
2024. aug. 4. 00:40
 15/21 anonim ***** válasza:
63%

Azért belegondoltatok, hogy mi az az energiaital? Olyan, mintha lenyomnál egy dupla eszpresszót elkeverve cukrozott kólával, mindezt egy szisszentős aludobozban, fiatalosan marketingelve. Nem valami fasza dolog.

Többen mondták, hogy nem lesz baja tőle, ha nem sokat iszik. Igen, mással is van így, pl az alkohollal sincs baj, ha csak napi 1 sört iszik, vagy egy szál cigit szív el, de azok is 18+-osak. Mert addiktív, egészségre káros cucc mind a három, és ezt legalább transzparensen kell tartani.

"attól az igazság nem fog megváltozni"

Így van, csak tudod attól, hogy meg vagy győződve valamiről, az még nem lesz igaz.

2024. aug. 4. 08:05
 16/21 anonim ***** válasza:
0%
#15 Azért az alkoholt, ami konkrétan legális keménydrog meg a cigarettát ne hasonlítsuk márcaz energiaitalhoz. Ha meg mindent be akarunk tiltani, ami a fiatalok számára káros, nem sok mindent lehetne 18 alatt venni...
2024. aug. 4. 09:18
 17/21 anonim ***** válasza:
*már az
2024. aug. 4. 09:18
 18/21 A kérdező kommentje:
Legalább minden iskolás kapott egy új pénzkeresési módszert 😂
2024. aug. 4. 10:42
 19/21 anonim ***** válasza:
#9: A baj az, hogy sokan megisszák azt az 5-6 dobozt, mint amiről írtál...
2024. aug. 4. 19:24
 20/21 anonim ***** válasza:
100%

"Azért az alkoholt, ami konkrétan legális keménydrog meg a cigarettát ne hasonlítsuk márcaz energiaitalhoz"

Szerintem nyugodtan össze lehet hasonlítani. A koffein is egy legális drog, ahogy a nikotin és az etanol is. Ha a tiniket nézzük, akkor két szempont fontos:

Minden droghasználatra igaz, hogy tudatos használat mellett beilleszthetők az ember életébe, de nindig ott van a veszély, hogy egy krízis kibillent és függőség alakul ki. És akkor itt ez a társadalmi csoport, akinek a felelősségtudatát annyira értékeljük, hogy autót sem vezethetnek és szavazniuk sem szabsd, de egy élénkítő hatású könnyűdrog használatát feltétel nélkül rájuk bíznánk. Én nem vagyok ebben annyira biztos.

Másrészt ha már addikció alakul ki, nem mindegy, hogy milyen életkorban. Ha valaki tiniként csúszik rá a dohányhzásra, és nem szokik le a komoly felnőtté válás szakaszában, akkor nagyon nehéz leszoknia, annyira beépül a személyiségébe. Ugyanakkor ha esetleg rá is csúszik valaki, de már felnőttként teszi, kisebb eséllyel lesz identitásképző elem az életében. Épp ezért szerencsés lenne a koffeinhasználatot is minél inkább kitolni az életkor tekintetében.

Kérdezhetnés, hogy akkor a kávét is tiltsuk be 18 alatt? Alapvetően én megtenném ezt is, csak egyrészt a kávé nem annyira "fiatalos", kevésbé népszerű. Másrészt arról tisztázottabb, hogy van addiktív és káros hatása. Az energiaital ezzel szemben egy menő üdcsiként szerepel a köztudatban.

A cigarettára és az alkoholra visszatérve: értem, hogy azoknak az egészségre gyakorolt hatása sokkal súlyosabb, és ez igaz is. Ettől még az energiaital is para, és ráadásul mivel kisebb az ára, minek abbahagyni?

2024. aug. 4. 21:23
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!