Digitális aláírás, ez így érvényes? Vagy ez most mi?
Magyarorszag.hu, belépek ügyfélkapuval, és fel lehet tölteni pl PDF-et hitelesítésre, majd vissza letölteni és a jobb felső sarkába tesz egy ilyen "A DOKUMENTUMOT DIGITÁLIS ALÁÍRÁSSAL LÁTTA EL: KORMÁNYZATI AZONOSÍTÁSSAL HITELESÍTETT" képszerű valamit.
Ezt honnan tudná bárki, hogy én hitelesítettem, vagy a Józsi, vagy a Mari, vagy a 76. országbeli Nundzsaku Musztafa?
Nem igazán értem hogy működik ez :D
Ha böngészőben nyitod meg a PDF-et, akkor sehogy.
Ha Adobe Acrobat Reader-ben, akkor így: gémkapocs gomb, és ott a melléklet.
A digitális aláírás azon alapul, hogy van két kulcs. Az egyik a te privát kulcsod, amit csak te ismert, a másik nyilvános, kiplakátolhatod vele a fél világot. Amit a privát kulcsoddal titkosítasz, azt csak a nyilvános kulcsoddal lehet kinyitni. (És amúgy viszont is, amit a nyilvános kulcsoddal titkosít valaki, azt csak a privát kulcsoddal lehet kinyitni.)
Nem vagyok bennfentes, de gondolom az ügyfélkapu fiókod létrejötte során létrejött egy privát és egy nyilvános kulcs is, még ha nem is tudsz róla. A dokumentum a privát kulcsoddal lesz titkosítva, amit a nyilvános kulcsoddal lehet csak kinyitni. Magát a privát kulcsodat a rendszer tárolja, kezeli, hogy te írtad alá, azt az biztosítja, hogy te férsz hozzá az ügyfélkapu fiókodhoz. Illetve a dokumentum amúgy tartalmazza a te belső azonosítódat is. (Amúgy az aláírás nem csak azt igazolja, hogy te írtad alá – vagy akinek az ügyfélkapu hozzáférésedet megadtad –, hanem a dokumentum tartalmát, illetve az aláírás időpontját is.)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!