Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Büntetlen előéletnek számít,...

Büntetlen előéletnek számít, ha volt egy bűncselekmény, de lejárt a felfüggesztett időtartam?

Figyelt kérdés

Mondjuk elkapnak valakit betörés vagy lopás miatt, de kis értékben. Nem szabálysértés, hanem bűncselekmény, de 2 év felfüggesztettel megússza, ami letelik.

Erkölcsiben benne marad? Vagy büntetlen előéletnek számít?

Van elévülési idő, vagy haláláig ott lesz az erkölcsiben?

júl. 21. 22:15
 1/8 anonim ***** válasza:
0%

Felfüggesztett nincs benne az erkölcsiben egyébként se.

Mi értelme lenne?

júl. 21. 22:50
 2/8 Justinianus ***** válasza:
Pontosabban az erkölcsi bizonyítványnak mi értelme lenne, ha egy felfüggesztett szabadságvesztés nem lenne benne.
júl. 22. 00:45
 3/8 anonim ***** válasza:

#2 Sajnos tényleg nincsen benne. Ha felfüggesztettre ítélték csak és lejárt a próbaidő akkor onnantól büntetlennek számít automatikusan - hiszen a valóságban nem büntették meg börtönnel vagy elzárással bárhogyan. Az erkölcsi bizonyítványban meg az fog szerepelni, hogy büntetlen előéletű.

Nekem is nagy csalódás volt amikor utána olvastam és kiderült, hogy konkrétan olyanok is lebegtethetik az erkölcsi bizonyítványukat akik pár nappal korábban még valami súlyos bűncselekmény miatt a próbaidejüket töltötték, de most már pont olyannak számítanak mint én vagy más aki soha nem követett el hasonlót.

Meg kellene változtatni a nevét, mert teljesen megtévesztő, nem "erkölcsi bizonyítvány" hanem valami más kellene legyen a neve. Hiszen bármilyen olyan cselekménynél lehet felfüggesztett büntetést kiszabni ami nem 2 évnél hosszabb elzárás.

Az OK, hogy ha a próbaidő alatt nem csinált semmit akkor nem kell börtönbe mennie mert ez vagy az..., na de hogy ugyanolyan "tiszta" erkölcsi bizonyítványa legyen mint annak aki soha nem követett el semmit, az nem jogos.

júl. 22. 02:32
 4/8 anonim ***** válasza:

3: Szerintem azt veszik alapul, hogy nem erőszakos bűncselekményt követett el, tehát ilyen téren nem veszélyes együtt dolgozni vele. Mert erőszakosért nyilván nem felfüggesztett jár.

Kerdés, hogy mi a helyzet akkor hogyha valaki börtönbüntetés letöltése után szabadul feltételesen (tehát akkor kerül próbaidőre), és az lejár? Ez esetben is tisztává válik az erkölcsi bizonyítvány?🤔

júl. 22. 07:12
 5/8 A kérdező kommentje:

Szóval, csak akkor kerül bele valami, ha az illető volt fegyintézetben? Akkor is, ha nagyon rövid ideig, pár nap esetleg?

Van ezeknek elévülése, vagy sosem évül el?

júl. 22. 11:21
 6/8 anonim ***** válasza:
Ezeknek is van. Olvass utána a mentesülésnek.
júl. 22. 12:39
 7/8 anonim ***** válasza:

Nem evul el,kulonben mi ertelme lenne.

Dolgozni igyis tudsz. Olyat keress,ahol nem kernek erkolcsit .

júl. 28. 08:17
 8/8 Justinianus ***** válasza:

"#2 Sajnos tényleg nincsen benne. Ha felfüggesztettre ítélték csak és lejárt a próbaidő akkor onnantól büntetlennek számít automatikusan - hiszen a valóságban nem büntették meg börtönnel vagy elzárással bárhogyan. Az erkölcsi bizonyítványban meg az fog szerepelni, hogy büntetlen előéletű."

Az első válaszra reagálva ("Felfüggesztett nincs benne az erkölcsiben EGYÉBKÉNT SE.") nyilván úgy értettem, hogy addig hogyne lenne benne, amíg a próbaidő le nem telik. Utána nincs, az tiszta sor.

https://www.gyakorikerdesek.hu/politika__torvenyek-jog__1257..

"Kerdés, hogy mi a helyzet akkor hogyha valaki börtönbüntetés letöltése után szabadul feltételesen (tehát akkor kerül próbaidőre), és az lejár? Ez esetben is tisztává válik az erkölcsi bizonyítvány?"

Igen, ez esetben is tisztává válik az erkölcsi, mégpedig a szabadságvesztés hosszától függően a kitöltését követő 3, 5, 8 vagy 10 évvel. A kitöltés a feltételes szabadság leteltével következik be.

júl. 29. 03:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!