Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Munkavállalónak joga van egy...

Munkavállalónak joga van egy azon munkakörben dolgozókat többféle munkarendben foglalkoztatni?

Figyelt kérdés

Nem hátrányos megkülönböztetés?

Pl nekem azt mondják, vágjak ki 100 kör alakú papírt 5 perc alatt. Ezt meg tudom csinálni, de a másiknak 100 db 8 ágú csillagot kellene, közepén egy körrel, amit nem tud megcsinálni. Így aki nem tudta megcsinálni, őt más munkarendbe teszik át, úgymond büntetésből. Nem egyenlő a munka felosztása, tehát van, akinek könnyű dolga van, van, akinek nehéz. Jogosan osztályoz így a munkaadó, vagy jól gondolom, hogy munkajogi aggályok vannak ezzel kapcsolatban? Munkaügyi bíróság, vagy munkavédelmi felügyelőség a hivatalos ez ügyben?

2024. júl. 15. 13:24
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Hacsak nincs egyetlen specifikus munkarend kikötve a munkaszerződésben, akkor persze, miért ne lenne joga?
2024. júl. 15. 13:31
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Naná, hogy joga van.
2024. júl. 15. 13:39
 3/9 anonim ***** válasza:

"Munkavállalónak joga van egy azon munkakörben dolgozókat többféle munkarendben foglalkoztatni?"

Ennek fuss neki mégegyszer. Értem én hogy mire gondolsz de a kérdé arról szól hogy a "munkavállalónak" van-e joga ehhez. A munkavállalónak nincs joga dolgozótársai munkaköröreit és munkarendjét meghatározni ha csak a felettese erre utasíttást nem adott vagy a munkaköréből ez nem adódik.

2024. júl. 15. 14:17
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, attól mert valaki azonos munkakörben van még lehetnek teljesen mások az elvárások vele szemben, mert konkrétan más célra vették azt az illetőt fel más szerződéssel.

Pl. bolti eladónak felvesznek ugyanabba az üzletbe 3 embert. Ebből az elsőt arra, hogy tuti pénztárban is legyen, a másodikat és harmadikat meg már csak ténylegesen a vevőkkel való foglalkozásra és az áruk rendezésére, polcok feltöltésére stb. Majd felvesznek egy negyediket akitől meg elvárják, hogy képes legyen a vevői reklamációkat IS kezelni. Ideális esetben a 4 embernek 3-féle fizetése kellene legyen, hiszen az aki pénztárosként is tud dolgozni annak nagyobb a felelőssége, aki meg reklamációkat is tud kezelni annak más a tudása. De simán megtehetik, hogy ugyanannyit fizetnek nekik mert a munkaszerződésükben mindnek ugyanaz van benne és elvileg mindet betehetnék a kasszába is meg a vevőszolgálatra is - csak nem teszik meg utána még sem.

Itt a munkavállalónak van felelőssége, hogy mérlegelje az elvárást és hogy mennyit fizetnek a munkájáért, majd eldöntse, hogy neki megéri-e a nagyobb elvárást teljesítenie azért a fizetésért amit kap. ha nem, akkor kérjen magasabb fizetést cserébe vagy keressen másik munkát.

2024. júl. 15. 15:27
 5/9 A kérdező kommentje:

Elírtam, munkaadónak van-e joga...

De ahhoz is joga van, hogy az azonos pozícióra, ugyanazon szerződés szerint felvett munkavállalók között úgy tegyen különbséget, hogy az egyik kiváló munkaerő, mert kirak 100 csomag rágót, a másik meg xar, mert csak 20 zsugor vizet? Természetesen a "rágót" pakoló kolléga nem érti, mi a probléma, a zsugor vizet pakoló meg azt nem érti, hogy miért az az élmunkás, aki alig csinál vmit, míg aki dolgozik, csak képtelen ugyan annyi db-ot csinálni, mert a 100 rágó 1 kg, egy zsugor víz 12 kg. Egy zsugor víz helyén pedig elfér 10 csomag rágó. A zsugor vizet pakoló a munkaadó utasításainak megfelelően dolgozik, míg a rágót pakoló nem. Ez a közvetlen felettest nem érdekli, mert a "teljesítménye jobb". (Értsd, db-ra többet csinál.) És amiért a vizet pakoló kevesebb db-ot teljesít, azt mondják neki, hogy vagy több ideig dolgozol, ugyan azért a pénzért, vagy elbúcsúzunk. (Tehát tőle elvárják a szerződés szerint ledolgozni a munkaidőt, míg a másiktól nem.)

2024. júl. 15. 18:16
 6/9 anonim ***** válasza:
57%
Szerintem mondj fel. Ilyen munkahelyet ki látott már ahol elvárások is vannak??? :)
2024. júl. 16. 09:46
 7/9 A kérdező kommentje:
Az lesz. És nem csak én, a fél csapat. A kis csókosokkal majd jól ellesznek. 🤣 Csak már így sem kapnak embert, de nem számít. Lényeg, hogy csesztessék a dolgozót. 😃
2024. júl. 16. 12:05
 8/9 anonim ***** válasza:
És máris jönnek a filippínók ezrével. Nesze neked munkavállalói jogok :)
2024. júl. 16. 13:46
 9/9 A kérdező kommentje:

Nem jók, mert kommunikálni kell az emberekkel. Aztán Mari néni hogy állna szóba vele? 1, nem tud angolul, 2, már tenné is szét a lábát, hogy megerőszakítsa. 😁 Hisz a vén 🍊 bolond tuti azt várja...

De mindegy is ennek a tetű országnak, hisz ettől a néptől irigyebb, gonoszabb, rosszindulatúbb úgysincs...

2024. júl. 17. 12:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!