Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Jogászként mennyire fontosak...

Jogászként mennyire fontosak a nyelvek? Tudnám-e nemzetközi irodán belül hasznosítani vagy inkább menjek EU szervezeten belülre?

Figyelt kérdés

Azért merült ez a kérdés fel bennem, mivel imádok nyelveket tanulni, és szeretném ezt hasznosítani a későbbi munkám során. Jelenleg C1 szinten beszélek angolul, B2/C1 határán oroszul, A2/B1 német illetve szeretném a franciát jövőre elkezdeni tanulni. Ezek mellett még minimum a spanyolt szeretném elsajátítani. Természetesen az összes nyelvet C1/Native szintre szeretném felhozni és emellett jogi szaknyelvi vizsgát is szerezni. Imádom a nyelvtanulást, viszont félek, hogy nem fogom tudni hasznosítani. Eddig (és még most is) az lenne a tervem, hogy az EU szervezetrendszerén belül keresnék állást, ahol a jogot hasznosítanám, vagy esetleg lawyer-linguist (nyelvész-jogász) szférában helyezkednék el. Viszont, hogyha itthon maradnék, akkor esetleg egy nemzetközi irodában mennyire lenne előny ez az 4 (vagy több) nyelv ismerete? Pénzügyileg vagy a bekerülési esélyeimet mennyire tudná ez megnövelni?

Előre is köszönöm válaszaitokat!

júl. 12. 22:38
 1/8 anonim ***** válasza:
81%

Vannak olyan posztgraduális képzések vagy mesterszak keretein belül, mint nemzetközi jog, EU-s jog.

Ezek a jogi diplomára épülő specializációk.

Ha ilyet tervezel elvégezni, akkor ahhoz kell nyelv.Viszont, ha nem, akkor nem feltétlenül kell.

Ezek a képzések jogosítanak fel,hogy EU-s vagy nemzetközi joggal foglalkozz.

júl. 12. 22:49
 2/8 anonim ***** válasza:
78%

Ezért ne tanulj jogot, az angolon kívül a jognál egyiknek sem vennéd hasznát. Arról nem beszélve, hogy nagyon nehéz külföldön elhelyezkedni jogászként. A nyelvtudás miatt nem lennél beljebb ebben a szakmában. Tehát a válasz semennyire nem növelné az esélyeidet.

Akkor inkább menj nemzetközi gazdálkodásra pl.

júl. 12. 23:04
 3/8 A kérdező kommentje:
1 # Akkor mindenképpen érdemes egy EU képzésre menni. Esetleg tudod, hogy mennyire nehéz ebben a szférában érvényesülni? Nyilván én is olvastam utána, de örülnék minden tapasztalatnak.
júl. 13. 05:47
 4/8 A kérdező kommentje:
2 # Én szeretnék jogot tanulni, nem csak a nyelvek miatt. Viszont imádok nyelveket is tanulni, ezért szerettem volna hasznot húzni mindkettőből egyszerre. Továbbá amúgy is a humán irány érdekelt és a jog is már egy jó ideje.
júl. 13. 05:52
 5/8 anonim ***** válasza:

Nemzetközi ügyvédi irodáknál jól jöhetnek ezek a nyelvek. Az angol és német nyelven kívül ritkán kérnek mást, tehát spanyol, orosz, francia nyelveknél lehet hogy neked kell kopogtatnod a megfelelő irodánál (valószínűleg olyan ritka az adott nyelven beszélő jogász, hogy nem nagyon hirdetnek).

Szerintem ennyi nyelvet egyszerre akkor tudsz hasznosítani, ha egyszer önálló ügyvéd leszel és magad dönthetsz arról hogy merre indulsz el, ez diploma után kb 4-5 év. Fiatalként soknak tűnhet ennyit várni, de hamar elrepül ez a pár év, és az egész pályafutásodnak csak egy töredéke. Meg persze addig is sok izgi dolog történhet.

Az EU hivatalnok állásról nem tudok nyilatkozni.

júl. 15. 01:03
 6/8 A kérdező kommentje:
5# Nagyon köszönöm! Igen soknak tűnik az az 5 év, de ahogy mondat úgy is elmegy így-úgy. Mindenképpen úgy fogok keresni irodát, ha ügyvédség felé megyek.
júl. 16. 11:05
 7/8 anonim ***** válasza:

#6 ez hülyeség, ezt még nem tudhatod úgy, hogy el sem kezdted az egyetemet.

Ügyvédként egyébként sem tudnád hasznosítani ezeket a nyelveket, max EU-s hivataloknál, de ezekbe a közigazgatáson keresztül lehet eljutni.

Önálló ügyvédként sem hiszem hogy hasznukat fogod venni. Ezekre a nyelvekre itthon nincs kereslet. Max az angol német jelenthet előnyt, de az angol C1 alap ebben a szakmában.

júl. 16. 11:19
 8/8 A kérdező kommentje:
#7 Szia, már egyetemen vagyok. Emellett nem csak a közigen keresztül lehet bejutni az EU intézményeibe, ez után azért eléggé utána jártam. Emellett nem mondanám, hogy nem lehetne őket hasznosítani, utalva az előző válaszokra is, maximum nem mindegyiket vagy csak neheze.
júl. 17. 15:37

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!