Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ilyen öröklési kérdésben...

Ilyen öröklési kérdésben miként lehet eljárni?

Figyelt kérdés

Nagyapám miután meghalt. A telek tulajdonrésze 1/6 engem illet.

(apa már nem él, így mint fia én vagyok az egyik akinek 1/6 tulajdonrésze van benne).

Én és egy másik örökös eladnánk a telket, és ebben a tudatban is voltam évekig, 6 eve már, míg nem ma keresett az egyik örökös, hogy a szomszéd felöl törvényileg el kell keríteni a telket és ennek költségének 1/6 rám ia vonatkozik.

Ekkor néztem mar kicsit utána, es kiderült számomra hogy eszükben sincs eladni a telket. Ők azt "befogták". Nincs meghirdetve, se kitáblázva h eladó..alaposan utána néztem.. ez nincs így rendben. Most ilyen esetben én mit tudok tenni, mert szerintem nekik ez nagyon kényelmes helyzet..

Én szeretném eladni kiszállni ebből hát de nyilván nők hallani sem akarnak h megvegyék a részem. Plussz ha az ő tel számuk alapján futna a hirdetés simán mindre rámondanák h "sajnos mar elkelt"..hop ea nincs vevő.

Mit lehet ezzel kezdeni?

júl. 7. 20:39
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

1. 1/6 részt elkerítetek benne, amit ők nem használhatnak, mert a tied. Persze ez csak amolyan szóbeli megállapodás lenne

2. Kérhetsz tőlük albérleti vagy telekbérleti díjat, mert a te 1/6 részét is használják, kvázi a te részed bérbe adod nekik

3. Ügyvéddel lehet kötelezni őket, hogy vagy fizetnek neked bérleti díjat, vagy kivásárolnak téged, azaz nekik eladod a részedet

4. Vegyél fel rá hitelt

júl. 7. 20:47
 2/6 anonim ***** válasza:
56%
5. odakoltozol
júl. 7. 20:52
 3/6 anonim ***** válasza:
78%

A terület jellegétől/méretétől és a törvényektől/helyi rendeletektől föggően két módon tudod "rájuk kényszeríteni" a tulajdonközösség megszűntetését.

1) Ha a törvények engedik, kötelezheted őket arra, hogy osszátok fel a területet. Ekkor lekeríted a részed, és azt eladhatod.

2) Ha erre nincs lehetőség és kivásárolni nem akarnak, akkor lehet bírósági úton elrendelni a tulajdonközösség megszűntetését.

Beszélj ügyvéddel.

júl. 7. 22:34
 4/6 anonim ***** válasza:

Bocsánat ez lemaradt:

A 2) esetben elárverezik és szépen felosztjátok egymás közt amit adtak érte.

júl. 7. 22:35
 5/6 anonim ***** válasza:
Bíróságon kell kérni a vagyonközösség megszüntetését. Ez esetben vagy kifizetnek, vagy eladjátok, vagy elárverzik és abból megkapod a részed. Olyan nincs, hogy ők nem akarják eladni, használják, de neked meg csak a költségek jutnak.
júl. 8. 10:54
 6/6 anonim ***** válasza:

Ennek az eljárásnak az a hivatalos megnevezése, hogy "közös tulajdon megszüntetése". Az idézőjelbe tett szókapcsolatra keress rá a neten.

Ha akkora érték (ami azért nem valószínű), akkor kereshetsz ügyvédet, és pár levéllel elintézi neked, csak lehet, hogy belekerül neked egy százasba.

De te magad is fenyegetőzhetsz ilyen perrel, felhívva a többi tulajdonos figyelmét, hogy ha perre kerül a sor, az nekik is sok pénzbe fog kerülni.

Különben még az is lehet, hogy tényleg próbáltak vevőt keresni a telekre, csak nem találnak. Vannak ilyen nehezen eladható telkek, mert termelni már kevés ember akar, falun is a kertek nagy részét a gaz lepi. Ahol pedig nincs ház, csak magányos telek, onnan meg mindent elvisznek a kátrányos helyzetűek.

Nekem két évembe telt eladni egy részben termő gyümölcsfákkal beültetett, részben jó minőségű, művelt földdel rendelkező, bekerített telket, biztonságos környéken.

Különben egy ilyen telken akkor is kellene gyomot irtani, ha nem használná senki, és akkor bizony neked is kellene 2-3 (5) tízezrest kipengetni évente a fenntartásra, különben az önkormányzat büntetne hasonló értékben, ha a szomszédok feljelentenének. És akkor még nehezebben is lenne eladható, mint egy olyan kert, amit rendesen művelnek.

Mindegy, beszélj velük, és kérdezd meg, hogy akkor most mi legyen, eladás, vagy bérletet fizetnek a részedre, vagy megveszik. Ha eladást mondanak, akkor te magad is hirdethetsz, és majd a helyben lakók megmutatják a telket, ha lesz jelentkező, de mindenesetre, te tudni fogsz a dologról.

júl. 10. 17:20

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!