Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hogy lehet Magyarországon 18...

Nyerges Levente kérdése:

Hogy lehet Magyarországon 18 éves kor előtt teljes jogú nagykorúvá válni? Hallottam már minden hülyeséget és gondoltam felteszem a kérdést itt is.

Figyelt kérdés

jún. 21. 13:25
A kérdező szavazást indított:
Lehet
Nem lehet
Há' hunn hallottad Te hülye?
10 szavazat
 1/5 anonim ***** válasza:
85%
Valami gyámügyi dolog kell hozzá, azt hiszem 16 éves kortól lehetséges ilyen. De a részleteket nem tudom, utána kell nézni a jogszabályokban, esetleg megérdeklődni hivatalos szervnél.
jún. 21. 13:49
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Pl. ha egy lány 18 éves kora előtt férjhez megy onnét nagykorú. Tudtommal.
jún. 21. 14:11
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Aki 18 éves kora előtt megházasodik, az nagykorú lesz, és az is marad, ha még a 18 éves kora előtt elválik.

Különleges esetben a gyámügysegítségével lehet intézni.

jún. 22. 10:44
 4/5 anonim ***** válasza:

Pontosítva a leírtakat:

Egyetlen módon lehet nagykorúvá válni.

16 és 18 éves kor között házasságot kötve (nemtől függetlenül). De ez nem automatikus, hanem a gyámügy egyedi vizsgálaton alapuló engedélye kell a házasságkötéshez. És szintén a gyámügy egyedi engedélye szükséges a nagykorúsításhoz.

jún. 23. 05:53
 5/5 anonim ***** válasza:

Ez egy kicsit bonyolultabb, mert jogágaktól függ...

16 éves kor betöltése után - gyámhatósági engedéllyel - házasságot lehet kötni, ami nagykorúsággal jár együtt, de csak POLGÁRI JOGI értelemben.

Büntetőjogilag (szabálysértési jogilag) viszont továbbra is fiatalkorú elkövető, ha ebben az "állapotban" bűncselekményt (szabálysértést) követne el.

Nem lesz nagykorú.

okt. 6. 10:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!