Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Kaphat apám Németországból...

Kaphat apám Németországból nyugdíjat?

Figyelt kérdés

Apám 7 hónap múlva betölti a 65.életévét.

47 év munkaviszonya van eddig.

2017-től dolgozott Németországban, mostanáig ott dolgozik.

A covidkor 1,5 évre hazajött.

Tehát nem folyamatosan dolgozott kint, de olyan 4-5 éve lehet, illetve fiatalabb korában dolgozott pár évet kint, de ez olyan 30 éve volt.

Német cégnél is, és magyartól kiküldetésben is dolgozott.

Úgy olvastam, hogy 5 év munkaviszony kell a nyugdíjhoz, de azt nem írják folyamatos munkaviszony kell-e.

Illetve, ha jogosult, akkor csak 67 éves korától számíthat pluszra?

Mert ott úgy tudom annyi a nyugdíjkorhatár.

jún. 9. 16:31
 1/3 anonim ***** válasza:
Nem folyamatos munkaviszony kell, dehogy. Azt megkell nézni, hogy Németországban mennyi, mert ez helyben dől el, azonban nem jár automatikusan, kérvényezni kell és amennyiben megítélik, mivel kis összeg lesz, esélyes, hogy negyed évente utalják majd és ugyanúgy 3 havonta le kell igazolnia édesapádnak, hogy életben van, tehát tulajdonképpen olyan, mintha 3 havonta kérvényezné. Ehhez kell egy formanyomtatvány, azt kitölti, aláírja, majd a helyi jegyző a polg.mesteri hivatalban lepecsételi, aláírja és mindig időben ki kell küldeni a német NyuFI-nak. Szükséges egy deviza alapú számla, ahová majd utalják, ezt érdemes ott nyitni, ahol amúgy is bankol.
jún. 9. 16:51
 2/3 anonim ***** válasza:
3 havonta igazolni hogy életben van??? Fordított helyzetben a külföldön élő magyar nyugdíjasnak elég évente.
jún. 9. 16:58
 3/3 A kérdező kommentje:

Olvastam egy cikket, ahol azt írták, hogy 1947-től született embereknél minden év+1 hónap a 65 évtől, amitől jogosult.

Ő 1960-ban született, akkor az +13 hónapot jelent, ha jól értem, tehát csak 66 évesen és 1 hónaposan jogosult ezen levezetés szerint a német többlet nyugdíjra.

2021-es, amit találtam cikk erről.

jún. 9. 17:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!