Mikor nem illegális a vipera használata?
Minden kormányrendeletet olvastam már, sok kérdésen átmentem már itt is, azonban egy dolgot nem említenek. már utána olvastam, elvileg szabályos lenne, ha:
Csoportosan mennek rád, vagy ki akarják oltani az életedet, akár fel vannak fegyverkezve, vagy a saját magánterületeden támadnak meg, vagy késsel lépnek fel ellened. Ilyenkor az arányosságot nézik tudtommal, tehát ha mondjuk le akarnak szúrni egy késsel és fellépsz ellene viperával, akkor te jogosan védted meg magadat, nézve az arányosság szempontját. Természetesen lehet a viselésért meghurcibálnak, de a továbbiakban lehet nem fognak elővenni azért, mert elhárítottad a támadást.
Kérnék mindenkitől normális választ, senkivel nem tervezek ezzel kapcsolatosan vitába keveredni, normálisan megfogalmazott tanácsadást kérnék szépen minden segítőkész, idejét rám szánó válaszolótól.
“ Mikor nem illegális a vipera használata?”
Ilyenről nem rendelkezik a jog.
Ugye a vipera, egy közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek számít.
Ezt te mint civil ember az utcán nem birtokolhatod, kivéve a szállítását a megfelelő jogi feltételekkel.
Viszont a használatáról az én tudomásom szerint nem rendelkezik a jog.
Nyilván, mérlegelni kell itt kkve kapcsolatos szabálysértést és felfegyverkezve elkövetett garázdaságot, de. És itt a de.
Teljesen az én véleményem, és gyakoriság szempontjából életszerűtlen, de ugye jogi szempontból nézzük.
Jön felém Pisti egy viperával, azt kiabálja
“Most szét verem a fejed, megöllek”
Ezzel egyetembe ülésre emeli az eszközt.
Jogtalan támadás, megillet a jogos védelem. Megfogom és Pistit megrúgom. Ugye ez egy testi sértés, garázdaság de mivel jogos védelem így eddig semmi.
Pisti elejti a viperát és hátra esik.
Miközben feláll elővesz egy kést, és azt kiabálja “most halálra szúrlak”
Ebben az esetben, az én véleményem szerint, semmi sem tiltja, hogy én az általa elejtett viperát felvegyem és azt használjam.
Nem büntetnek meg a korábbi birtoklása miatt, hiszen nem nálam volt. Hozzám akkor került, mikor már a jogi mentesülés megilletett.
Az én véleményem szerint, ha a jogtalan támadás elhárítása, csak ilyen eszközzel oldható meg, nyugodtan használható. Nyilván, ha bizonyítható, hogy te ezt az eszközt korábban is birtokoltad, azért teljes mértékben büntethető vagy, még ha az alkalmazása soran mentesültél is, a jogi következménytől
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!