Meghalt Édesanyám nagymamája, (nekem Dédimama) akkor jár nekem a 2 nap "rendkívüli szabadság"?
Igen
2012. évi I. törvény
a munka törvénykönyvéről
55. § (1) A munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól
...
f) hozzátartozója halálakor két munkanapra,
...
115. § (1) A munkavállalónak a munkában töltött idő alapján minden naptári évben szabadság jár, amely alap- és pótszabadságból áll.
(2) * Munkában töltött időnek minősül az (1) bekezdés alkalmazásában
...
f) a munkavégzés alóli mentesülésnek az 55. § (1) bekezdés a)–m) pontjában és (5) bekezdésében meghatározott tartama.
...
294. § (1) * E törvény alkalmazásában
...
b)hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa,
Nekem nem adta meg a munkahelyem dédimamára,azt mondták h csak nagyszülőig jár.
Rájuk hagytam
Kérdező!
Ezt nem tudom honnan szedte a munkáltató, hogy nagyszülőig jár....
A törvény hozzátartozóról rendelkezik, a nagyszülő pedig az.
A f@sztarisznya munkáltató nem írhatja felül a törvényt a kedve szerint (bár sokan megteszik szemrebbenés nélkül.)
Köszönöm szépen Mindenkinek!
Nem kaptam rá én sem.
Pedig ami törvény alapján jár, attól munkáltató nem térhet el!
Sokszor az ilyen jogi téren tudatlan kisfőnökök túlbuzgósága, ha munkáltató megtudja - akinek már HR-ese, jogásza tudja a jogszábályokat - akkor majd jól lecseszi.
Igényeld újra! Munka tv. nem rendelkezik arról, hogy ezt mikor veheted ki.
Ptk.
4:96. § [A rokoni kapcsolat]
(1) Egyenesági a rokonság azok között, akik közül az egyik a másiktól származik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!