Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Olyan esetben,mint a mai...

Olyan esetben,mint a mai halálos rally baleset, van jogi felelősége a pilótának?

Figyelt kérdés
márc. 24. 18:52
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
59%

#19 Valami nagy kavar van nálad. A szarvasok párzási időszaka az ősszel van - augusztostól októberig tart, néha novemberig. A nőstények télen-tavasszal vemhesek és kora nyáron születnek meg a borjak. Így van lehetőségük a következő tél előtt előtt nagyra megnőni, hogy túléljék azt.

A párzási időszak alatt pedig nem azzal van gond, hogy a turisták hú de zavarnák benne a szarvasokat, hanem hogy a szarvasok ilyenkor kifejezetten agresszívak és ők zavargálnák a turistákat keresztbe az erdőn, még az autóknak is nekiugranak.

márc. 25. 21:14
 22/27 A kérdező kommentje:
#20: nem konkrétan a majdani ítélet szövegét kérdeztem :) csak azt, hogy ilyen esetekben felmerül e a pilóta felelősége vagy összességében kb mi az ilyen esetek jogi háttere. Igazából egész jól meg is válaszolták szerintem.
márc. 26. 07:34
 23/27 anonim ***** válasza:
39%

Nem azt kérdezted, hogy FELMERÜL-E a pilóta jogi felelőssége, hanem azt, hogy VAN-E jogi felelőssége. Nagyon nem ugyanaz!

De végülis mindkét kérdésre a válasz IGEN.

De annak is van jogi felelőssége, hogy te bemész-e a saját lakásodba teljesen törvényesen, csak nem sértesz vele semmilyen jogszabályt, így nincs semmilyen felelősségre vonás. De jogi felelősség van: van jogalany, van jogviszony, és van jogi felelősség.

Megfelel a válasz?!

Ha arra vagy kíváncsi, hogy vizsgálják-e a pilóta felelőségét, hát természetes, hogy nem zárnak ki alapból semmit. Aztán kiderül, hogy ki a felelős, kik a felelősök, és remélhetőleg felelősségre is vonják azokat.

De olyan, hogy á, a pilóta felelősségét kihagyjuk a vizsgálatból, olyan nincs, és gondolom, ezt te is tudtad, csak valamiért az a dolgod, hogy sok hülye kérdést tegyél fel.

márc. 26. 10:01
 24/27 A kérdező kommentje:

#23: Az hogy "felmerül e" vagy "van e" jogi felelőssége az csak szócsavarás ebben az esetben, kb ugyan azt csinálod,mint akik helyesírási hibák miatt jönnek okoskodni.

Egyébként azt kérdés feltétele nélkül is gondoltam,hogy "felmerül" a jogi felelősség kérdése. Pontosan ezért nem azt kérdeztem. De köszönöm,hogy rávilágítottál arra,hogy tényleg nem azt kérdeztem ,hogy "felmerül e a jogi felelősség" ebben az esetben. Azért az elgondolkodtató,hogy rajtad kívül mindenki más értette a kérdést.

"De annak is van jogi felelőssége, hogy te bemész-e ...."

Te valami első évfolyamos jogásztanonc vagy vagy mi? :) ez kb az a színvonal volt. Ráadásul ennek mi a franc köze van bármihez is itt? Ezt ki kérdezte? Hogy függ össze? És főleg kit érdekel?

"....csak valamiért az a dolgod, hogy sok hülye kérdést tegyél fel."

Vagy lehetséges,hogy érdekelt a dolog? Bocsánat, tényleg szégyenlem magamat,hogy nem ismerem a sportesemények esetén bekövetkező balesetek felelősség viszonyainak jogi hátterét illetve még inkább a bevett szokásokat ilyen esetekben. Egy ugyan ilyen közúti balesetben felelősségre fogják vonni a vezetőt és valamilyen büntetést is fog kapni, míg egy ilyen verseny körülmények közötti balesetnél gondolom nem fogják vizsgálni pl. a sebesség túllépést,vagy hogy az útviszonyoknak megfelelően vezette e a járművet. Tehát nem hülyeség a kérdésem. De nem készülhetek fel minden hozzád hasonló emberre meg amúgy is ha minden ilyen szőrszálhasogatásra írna mindenki valamit,hogy a hozzád hasonlók ne találjanak kötekedési pontot, akkor elég hosszú kérdések lennének.

Összefoglalva a válaszodat végül saját magadnak válaszolgattál, beírtál egy olyan dolgot ami senkit nem érdekelt, nincs köze a kérdéshez , majd újra megjegyezted,hogy valószínűleg nem arra gondoltam a kérdésemnél ami miatt eleve is elkezdtél kötekedni. Hát igazán szép teljesítmény volt.

márc. 26. 12:56
 25/27 anonim ***** válasza:
0%

1. Ha idézel, akkor idézz jól! "felmerül-e", "van-e" tudod, az e kérdőszócskát kötőjellel írjuk! az e szónak más a jelentése: pl. felmerül e kérdés.

2. Nem szócsavarás, hiszen egészen mást jelent a felmerül-e és az, hogy van-e. A "felmerül-e" azt jelenti, hogy vizsgálják-e annak lehetőségét, míg a "van-e" azt jelenti, hogy itt kérdezed tőlünk, hogy van-e, vagyis mondjuk meg neked, hogy felelős-e vagy nem.

Javaslom az értelmező szótár használatát! Annyiból jobb, mint interneten keresgélni, hogy így talán több szót ismersz meg, mert jó esetben más szavak jelentését is elolvasod mellesleg.

Idézek tőled, mert úgy látszik, te sem tudod, hogy mit írsz:

"hogy ilyen esetekben felmerül e a pilóta felelősége", a kérdésben meg megint mást. Két külön dolog. Tudod, ahogy az alma sem körte. Persze mindkettő gyümölcs.

"Hogy függ össze?"

Úgy jön ide, hogy a szavaknak jelentésük van, ha fúrót kérünk, nem rendelünk láncfűrészt, aztán helyesbítünk, hogy de hát nem erre gondoltunk, hanem fűnyíróra...

Sok dolgot fognak vizsgálni, és ezért írtam az elején, hogy ezt most még nem lehet megállapítani, hogy ki a felelős.

Néhány dolog, ami hirtelen eszembe jut:

A szervező betartotta-e a biztonsági előírásokat?

A rendező, stb. szintén betartatta-e a biztonsági előírásokat?

A látogatók betartották-e a szabályokat?

Volt-e rendkívüli esemény, pl. ad absurdum meteoreső hullott az égből, ami megzavarta a pilótát, és hirtelen félrekormányzott, hogy kikerüljön egy akármit, vagy akárkit.

Az autó műszaki állapota rendben volt-e?

A navigátor jól végezte-e a dolgát

Az útviszonyoknak megfelelő sebességgel vezetett-e a pilóta. Nyilván nem a KRESZ-re gondolok, hanem arra, hogyha pl. betonon ha csúszik a pálya, akkor nem szabad olyan sebességgel menni és úgy manőverezni, mintha csontszáraz lenne a pálya, és jó a tapadás.

Ezért mondtam, hogy elég sok dolgot kell vizsgálni, nem lehet félórán belül kimondani, hogy ki a hibás. Nyilván vizsgálják a pilóta felelősségét is. Nyilván nem a KRESZ-t kérik rajta számon, már csak azért sem, mert a versenypályán nem érvényesek a KRESZ-szabályok, de attól még nem vezethet őrült módjára a pilóta.

De nyilván sok kérdés felmerülhet, kihallgatják a pilótát, és ha pl. azt mondja, hogy lézerrel elvakították, akkor máris azt is kivizsgálják, és ha bebizonyosodik, hogy igaz, akkor nagy valószínűséggel nincs felelőssége, ellenben a lézerezőt előveszik.

Tehát először nem a felelőst nevezik meg, hanem előbb nyomoznak, aztán szakértenek stb. és a felelősséget a bíróság állapítja meg, nem mi gyékások.

És ha ezt magadtól nem tudod... háááát. Én sem voltam soha ilyen versenyen, és nem is megyek, mert baromira nem érdekel, de azért ennyi eszem van. Feltételeztem, hogy neked is, és ezért gondoltam, hogy szándékosan teszel fel hülye kérdést, de bocs, ezek szerint tévedtem.

márc. 26. 17:01
 26/27 anonim ***** válasza:

#21 Nincsen nagy kavar nálam, én nem a mostani, hanem az ÁLTALAM KORÁBBAN EMLÍTETT RALLY VERSENYRŐL beszéltem.

De valami nagy kavar van nálad, ha leugatod a másikat ahelyett, hogy alkalmaznád az értő olvasás technikáját.

márc. 26. 18:17
 27/27 A kérdező kommentje:

#25:

1. Mondat elejét nagy betűvel kezdjük. "az e szónak....". De biztos van még helyesírási hiba a szövegedben, csak valójában ugyan úgy nem érdekel mint az sem, hogy írtam e kötőjelet ide vagy sem.

2. Te is megértetted, hogy miről szólt a kérdés. Mások is rögtön megértették. Egyedül Te jöttél ide a képzeletbeli magas lovon egy huszadrangú lényegtelen dologgal kapcsolatban kioktatni. Igazából a motivációdat sem értem. Ezt valami győzelemnek éled meg, vagy mi? Eleve nem érdekel sem a nyelvtannáciságod sem az értelmező kéziszótár fétised. Unatkozom, legalább telik az idő amíg válaszolok.

3. „Javaslom az értelmező szótár használatát! Annyiból jobb, mint interneten keresgélni, hogy így talán több szót ismersz meg, mert jó esetben más szavak jelentését is elolvasod mellesleg.”

Minek? Az emberek 99,9999% -a megérti amit kommunikálok. Aki meg nem, majd időt tölt el vele, hogy kibogozza vagy kijavítsa, úgy ahogy Te is tetted. Nekem sokkal kényelmesebb így.

4. A többi része a „Néhány dolog, ami hirtelen eszembe jut:” résztől legalább értelmes válasz volt. Bár ha már én is kötekedni szeretnék, akkor nagyjából az összes idézett dolog pont, hogy nem a vezető felelőségét jelentené. Tehát nem igazán válasz a kérdésre. Kérdés szempontjából többségük irreleváns. De azért köszönöm, mert bár a „van e felelősége a pilótának” és a „miért nem lehetne felelőségre vonni a pilótát” nem ugyan azt jelenti, azért nekem sikerült így is értelmezni a válaszodat és kiszűrni a lényegét.

5. Sajnálom, de nekem nincsenek adataim a sporteseményeken történt balesetek esetében a várható jogi következmények lehetséges előfordulásáról. Gondolom ilyen jellegű gázolásos eset évente több is történik a rallyk történetében. Akik követik ezt a sportot azoknak nyilván van tudása arról, hogy hasonló neadjisten ugyan ilyen esetekben milyen következmények voltak a pilótára nézve. Nagy valószínűséggel itt is hasonló eredmény várható. Tehát többen is tisztában lehetnek vele, hogy ilyen balesetek esetében felelőségre vonható e a pilóta vagy sem. Tudom,hogy nincs precedens jog de azért nagy valószínűséggel hasonló esetekben hasonló végeredmény születik. Én sem járok ilyen eseményekre. Én örülök,hogy ilyen okos vagy,de hidd el,hogy több dolog van amiben meg én tudnám kiforgatni a szavaidat. Csak bennem ez nem vált ki semmi örömöt így nem szoktam ilyenekkel foglalkozni. De nem vagyunk egyformák.

6. Tettél már fel kérdést valaha a gyakorin? Szívesen megnézném, hogy mibe lehet belekötni a kérdéseidnél. Kíváncsi lennék, hogy mennyire megérdemelten ülsz azon a magas lovon.

márc. 26. 22:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!