Szerintetek igaz, hogy a NIS2-t egyszerűen így letolják az alvállalkozók torkán?
Figyelt kérdés
Kaptunk 1 levelet, hogy mivel az ügyfélnek meg kell felelnie, ezért nekünk is. Itt is ilyesmit írnak, igaz? [link] 2024. márc. 9. 19:29
1/3 anonim válasza:
Igaz. Két dolgot tehetsz, ha érintett vagy. Az első, hogy megfelelsz, ami bizonyára plusz költséggel jár, vagy nem akarsz ebben részt venni, és lemondasz azokról az ügyfelekről, akik a NIS2 hatálya alá tartoznak. Ilyesmi volt annak idején az ISO 9001 tanúsítvány, ott is elméletileg végigment a lánc, de a valóságban a KKV-nál megakadt a dolog, és mindenki xart rá, mert egy csomó plusz költséggel járt. Itt viszont kiberbiztonságról van szó, szerintem komolyabban fogják venni, mert ha valaki bedől a sorban, akkor abból nagy botrány kerekedne, és senkire se vetne jó fényt.
2/3 anonim válasza:
Nyilván igaz, ez EU-s cucc, ez alól nem lehet kibújni.
3/3 anonim válasza:
De jó hogy megtaláltam ezt a kérdést. Bennem csupán az vetődött fel, hogy az érintettek torkán ugye le akarják tolni ezt a baromságot, de mivel nem mi találtuk ki, mégis nekünk kell fizetni. Nem keveset. Mi alapon? Itt több millió forintokról beszélgetünk. Ha pl egy mikrovállalkozás érintett, annak is meg kell(ene) csinálni. Én pl kaptam ajánlatokat a felkészítésre, 2.2-6,5 millió forintokért. És ebben még nincs benne a szintén kötelező audit, ami nagy valószínűséggel szintén milliós költség. Nincs benne az sem, hogy ha felkészítő kitalálja hogy ez nem jó, az nem jó, ezt még vedd meg, stb, az is lehet milliós tétel. Kérdés, hogy ezt hogyan várhatják el egy évi 20 millió forintos bruttó árbevétellel rendelkező mikrovállalkozástól? Ja persze, ha nem csinálja meg (nyilván nem fogom, mert képtelenség kifizetni), akkor meg olyan bírságokkal fenyegetnek, amit szintén lehetetlen kifizetni. Magyarul: a "támogatjuk a magyar mikro és kisvállalkozásokat" szlogen itt erősen megdőlni látszik, egyértelmű hogy pénzlehúzás az egész, illetve a jelzett vállalkozások totális és végeleges kivégzése/ellehetetlenítése a cél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!