Kötelesrész bizonyítása hogy történik?
Van két gyerekem, ők lesznek az örököseim.
Egyikük - már 15 éve (még házasságban éltem az apával, de elváltunk), szóval kapott egy lakást. (18 éves volt akkor)
A másik gyerekünket - ahogyan az lenni szokott volt..-, a válás után nem támogatta az apa. Megtehetné, de nem teszi meg.
Tavaly örököltem, és a teljes összeget odaajándékoztam annak a gyerekemnek, aki már vagy 10 éve albérletezett
Miután nem biztos, hogy élek még 10 évig, ennek az összegnek az egyharmadát kérheti köteles részként a másik gyerekem. Sajnos ismerem őt annyira, hogy kérni is fogja. Miközben ő jelentősebb előnnyel indult.
Nem tudja, hogy az örökségemet a testvérének adtam, de szerintem sejti.
Feltételezésre nem hiszem, hogy pert indíthat. Nem is szeretném, ha pereskednének.
De ha mégis szeretne, akkor beleturkálhat a testvérének a bankszámlájába vagy kinyomoztathatja, hogy volt-e pénzmozgás? Vagy hogy működik ez?
13
Hát ezt nagyon rosszul tudod.
A kötelesrész az örökség egészére vonatkozik. Nem úgy van, hogy minden dologból külön-külön kell egyharmadot kapni. Hanem kiszámítják minden létező hagyatéki tételnek, valamint 10 éven belül adott ajándéknak a pénzbeli értékét, ezt mindet összeadják, és ennek a harmada értékében fog örökölni az erre jogosult.
Ptk:
"7:80. § [A kötelesrész alapja]
(1) A kötelesrész alapja a hagyaték tiszta értéke, valamint az örökhagyó által élők között bárkinek juttatott ingyenes adományok juttatáskori tiszta értéke."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!