Ha a munkahelyen egy kollégám megpofoz, én pedig hirtelen felindulásból emiatt ököllel teljes erőmből arcon ütöm, akkor milyen büntetésre számíthatok?
"Azt nem értem, hogyha valaki instant visszaadja, az hogy lehet aljas indokból elkövetett? "
Úgy, hogy a bírói gyakorlat ezt mondja.
A bosszú, az mindig "aljas indok", mert egy jogkövető magatartást tanúsító, törvénytisztelő ember a jogsértések megbüntetését a HATÓSÁGRA bízza, és nem maga szolgáltat "igazságot".
Az hirtelen felindulás, nem? Mármint az aljas indokból elkövetést meg kell tervezni, arra hogy jut idő.
Először is: erős felindulás van, és nem "hirtelen felindulás", másrészről ennek menthető okból kell származnia. Az nem menthető ok, hogy megütnek és "én csak visszaadtam" feeling.
"Amúgy nem úgy van a jogban, hogyha valaki túlreagálja, mert elveszti az eszét, vagy ösztönösen cselekszik, akkor ott elnézőbbek?"
Nem. Nem, így van.
Te a túllépés szabályára gondolsz, annak azonban vannak - elég komoly - feltételei.
A kölcsönös verekedésnél, amit te leírtál a kérdésedben , ez nem játszik.
"Egy rendőr ismerősömtől hallottam valami olyasmit, hogyha valaki megöl egy betörőt a házában, akkor azt kell mondania a bíróságon, hogy féltette az életét, pánikba esett, és ezért cselekedett úgy."
Mondani bármit lehet, kérdező, még a bíróságon is.
Hogy ezt mennyire veszik komolyan rád nézve (értsd: enyhítő körülményként) na az már az egyéb körülményektől is függ.
a "féltette az életét" állítása nem elég. Ezt azért kivizsgálják.-... és ha nincs rá bizonyíték erre, akkor bizony bajban vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!