Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha a munkahelyen egy kollégám...

Ha a munkahelyen egy kollégám megpofoz, én pedig hirtelen felindulásból emiatt ököllel teljes erőmből arcon ütöm, akkor milyen büntetésre számíthatok?

Figyelt kérdés
márc. 6. 17:51
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
Buták vagytok. Mint jogász végzettségű írtam a #4. válaszom.
márc. 8. 17:50
 12/13 anonim ***** válasza:
58%

"Azt nem értem, hogyha valaki instant visszaadja, az hogy lehet aljas indokból elkövetett? "

Úgy, hogy a bírói gyakorlat ezt mondja.

A bosszú, az mindig "aljas indok", mert egy jogkövető magatartást tanúsító, törvénytisztelő ember a jogsértések megbüntetését a HATÓSÁGRA bízza, és nem maga szolgáltat "igazságot".

Az hirtelen felindulás, nem? Mármint az aljas indokból elkövetést meg kell tervezni, arra hogy jut idő.

Először is: erős felindulás van, és nem "hirtelen felindulás", másrészről ennek menthető okból kell származnia. Az nem menthető ok, hogy megütnek és "én csak visszaadtam" feeling.

"Amúgy nem úgy van a jogban, hogyha valaki túlreagálja, mert elveszti az eszét, vagy ösztönösen cselekszik, akkor ott elnézőbbek?"

Nem. Nem, így van.

Te a túllépés szabályára gondolsz, annak azonban vannak - elég komoly - feltételei.

A kölcsönös verekedésnél, amit te leírtál a kérdésedben , ez nem játszik.

"Egy rendőr ismerősömtől hallottam valami olyasmit, hogyha valaki megöl egy betörőt a házában, akkor azt kell mondania a bíróságon, hogy féltette az életét, pánikba esett, és ezért cselekedett úgy."

Mondani bármit lehet, kérdező, még a bíróságon is.

Hogy ezt mennyire veszik komolyan rád nézve (értsd: enyhítő körülményként) na az már az egyéb körülményektől is függ.

a "féltette az életét" állítása nem elég. Ezt azért kivizsgálják.-... és ha nincs rá bizonyíték erre, akkor bizony bajban vagy.

márc. 10. 10:25
 13/13 anonim ***** válasza:
57%
Ha egy nő megpofoz, amit írtál példaként, az nem alapozza meg az erős felindulásból való elkövetést, ha ököllel ütsz vissza, vagy összevered. Az a srác járt el jogi értelemben helyesen, aki nem viszonozta az ütést. Egyébként ez tényleg megtörtént, vagy csak kitaláltad?
márc. 11. 16:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!