Szürkefoglalkoztatás?
Egy elég nagy állami cégnél dolgozom. Ezen a telephelyen a fizikai állomány 355 fő.Viszont a céghez bejelentett főállású az összesen 16 ember. Mindenki más munkaerő kölcsönzős. A konfliktus Decemberben indult, hogy a 16 ember kapott 13. Havi fizut, év végi bónuszt, és a munkaerő kölcsönző is megkapta ezt a cégtől, de benyelte. A dolgozók nem kaptak belőle.
Plusz szürkefoglalkoztatottként mindenki minimálbérre van bejelentve és borítékban kapja a többit.
Ennek a hátránya, hogy minimálbér után egy bank sem ad hitelt, nem ad babavárót. Táppénz, gyes, gyed alatt nincs boríték csak a minimálbér 60%a. Nincs nyugdíj minimàlbér után. És persze felmondási idő nélkül azonnali hatállyal elbocsájtható a munkavállaló.
Én megkerestem egy híres szakszervezetet az ügyben, hogy segítsenek abban, hogy sitteljék le a munkaerő kölcsönzőt és követeljék ki, hogy a cég főállásúvá, teljesen bejelentve vegyen át mindenkit. 200 ember tanúskodni is hajlandó lenne.
Erre közölte a tag nagy hűvösen, hogy minket bűnrészesként adócsalásért ugyanúgy elítélnének, plusz a szerződésünk keltétől adóhátralék plusz bírság megfizetésére is köteznének.
A kérdésem, hogy tényleg ez lenne?
Az a büdös nagy helyzet, hogy ez így van. Amennyiben mind a 200 ember az első fizetés után azonnal feljelentést tesz úgy nem állapítható meg bűnrészesség.
Ezek a jogász fiúk kialakították a kiskapukat ügyesen.
4.
Egyedül neveltek egy kisgyereket.
Én mindent megteszek azért, hogy a munkáltató ne terrorizáljon. Erre példa, hogy 200 embert tudtam meggyoőzni arról, hogy ami itt folyik az helytelen.
Viszont kisgyerekésként a 8-16ig munkaidő kB a luxus kategória.
Nagyon nehéz ilyen időben állâst találni, hogy tudom vinni reggel a gyereket suliba és tudok suli után érte menni.
Mindenhol 3 műszakok vannak és a cégeket nem érdekli ilyesmi, hogy 7.45re a Kisgyereket suliba kell vinni.
Látom heti szinten a tragédiát amit ez helyzet okoz. Tüdő rákos lett a kollégám. Táppénz 1 évig, ami ugye a minimálbér 60%a.....
És nem az van, mint normál esetben hogy anyagi biztonságban küzd a felépüléséért.
Hanem ment neki a minimálbér 60%a,és a végén 10en kollégák adtuk össze a családnak, hogy el tudják temetni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!