Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Szürkefoglalkoztatás?

Szürkefoglalkoztatás?

Figyelt kérdés

Egy elég nagy állami cégnél dolgozom. Ezen a telephelyen a fizikai állomány 355 fő.Viszont a céghez bejelentett főállású az összesen 16 ember. Mindenki más munkaerő kölcsönzős. A konfliktus Decemberben indult, hogy a 16 ember kapott 13. Havi fizut, év végi bónuszt, és a munkaerő kölcsönző is megkapta ezt a cégtől, de benyelte. A dolgozók nem kaptak belőle.

Plusz szürkefoglalkoztatottként mindenki minimálbérre van bejelentve és borítékban kapja a többit.

Ennek a hátránya, hogy minimálbér után egy bank sem ad hitelt, nem ad babavárót. Táppénz, gyes, gyed alatt nincs boríték csak a minimálbér 60%a. Nincs nyugdíj minimàlbér után. És persze felmondási idő nélkül azonnali hatállyal elbocsájtható a munkavállaló.

Én megkerestem egy híres szakszervezetet az ügyben, hogy segítsenek abban, hogy sitteljék le a munkaerő kölcsönzőt és követeljék ki, hogy a cég főállásúvá, teljesen bejelentve vegyen át mindenkit. 200 ember tanúskodni is hajlandó lenne.

Erre közölte a tag nagy hűvösen, hogy minket bűnrészesként adócsalásért ugyanúgy elítélnének, plusz a szerződésünk keltétől adóhátralék plusz bírság megfizetésére is köteznének.

A kérdésem, hogy tényleg ez lenne?

febr. 11. 16:55
 1/8 anonim ***** válasza:
97%
Nem tudom, de elég gáz hogy még mindig rengetegen dolgoznak feketén vagy szürkén, Orbán inkább ezzel foglalkozna nem pedig más hülyeségekkel.
febr. 11. 16:58
 2/8 anonim ***** válasza:
0%

Az a büdös nagy helyzet, hogy ez így van. Amennyiben mind a 200 ember az első fizetés után azonnal feljelentést tesz úgy nem állapítható meg bűnrészesség.

Ezek a jogász fiúk kialakították a kiskapukat ügyesen.

febr. 11. 17:03
 3/8 anonim ***** válasza:
Ezen sürgősen változtatni kell!!!
febr. 11. 17:06
 4/8 anonim ***** válasza:
Ez a hátránya annak, ha szürkén dolgozol. Arra a pénzre ihattok hidegvizet. Én a helyedben tuti váltanék munkahelyet.
febr. 11. 18:09
 5/8 A kérdező kommentje:

4.

Egyedül neveltek egy kisgyereket.

Én mindent megteszek azért, hogy a munkáltató ne terrorizáljon. Erre példa, hogy 200 embert tudtam meggyoőzni arról, hogy ami itt folyik az helytelen.

Viszont kisgyerekésként a 8-16ig munkaidő kB a luxus kategória.

Nagyon nehéz ilyen időben állâst találni, hogy tudom vinni reggel a gyereket suliba és tudok suli után érte menni.

Mindenhol 3 műszakok vannak és a cégeket nem érdekli ilyesmi, hogy 7.45re a Kisgyereket suliba kell vinni.

febr. 11. 18:18
 6/8 anonim ***** válasza:
Nyilván azt a munkáltatót aki feketén, szürkén foglalkoztat alaposan felelősségre kellene vonni. Ez a megoldás, kár hogy nem foglalkozik vele senki. 😢😢😢
febr. 11. 18:21
 7/8 A kérdező kommentje:

Látom heti szinten a tragédiát amit ez helyzet okoz. Tüdő rákos lett a kollégám. Táppénz 1 évig, ami ugye a minimálbér 60%a.....

És nem az van, mint normál esetben hogy anyagi biztonságban küzd a felépüléséért.

Hanem ment neki a minimálbér 60%a,és a végén 10en kollégák adtuk össze a családnak, hogy el tudják temetni.

febr. 11. 18:51
 8/8 anonim ***** válasza:
Munkavállaló is büntethető persze, mert ő is belement. Nem kötelező ilyen cégnél dolgozni, ahol feketén és szürkén van foglalkoztatva az ember. De ha nem hagyjátok ott, akkor nem tudom mit vàrtok. Ti ugyanúgy részesei vagytok ennek és ezért tudnak még mindig működni, mert vannak emberek akik támogatják ezt. Ha nem jelent be ott kell hagyni és nézni másik munkát, ahol alap a bejelentés.
febr. 13. 11:15

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!