Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » 18+-os személyit a 18. szülina...

18+-os személyit a 18. szülinapon kell igényelni?

Figyelt kérdés
Azt tudom, hogy általában lejárat előtt 60 nappal kell új személyit igényelni de ha valaki betölti a 18-at hamarosan akkor is 60 nappal előtte kell vagy a 18. születésnapig meg se lehet újítani? Mert ha 60 nappal a 18. szülinap előtt igényli az anyuka a 17 éves gyerekének és igénylés után 10 nappal megkapják és egy ideig az anyukánál lehet a gyerek új 18+-os személyie ami nem is érvényes egyenlőre és a gyerek betölti a 18-at, elköltözik, elmegy a hivatalba és csináltat új személyit annak mi értelme van? Az, hogy az anyukánál legyen a 18 éves gyereke személyiének replikája? Hogy aztán visszaélhessen vele és a nevében csináljon rosszindulatból dolgokat? Ezért kérdezem és gondolom, hogy a 18+-os személyinél már nincs olyan, hogy 60 nappal előre kell megcsinálni, igaz?

2024. jan. 29. 15:46
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%
Nem vagy esetleg gyámság alatt? És anyád a gyámod? Esetleg, netalántán? Csak úgy mellesleg...
2024. jan. 29. 20:07
 12/16 anonim ***** válasza:

""Onnantól van nagykorúság, onnantól lehet elköltözni! Nem tudtad, hogy 18. életévet betöltve válik valaki nagykorúvá???""

Oké, de ennek mi köze a személyigazolványhoz? :D

Ugyan úgy működik az igénylése és az átvétele is, mint bármikor máskor. Ha 17 évesen újítod meg, akkor akkor lesz új személyid, aztán kész. Majd lesz rajta egy lejárati időpont, amikor megint meg kell újítani. Semmilyen formában nem kötődik a szülinapodhoz, és aláírni sem írhatja alá senki sem helyetted. Az igazolványon a te aláírásod szerepel, az átvételi elismervényt meg alá lehet írni 16 évesen is, senki nem fog belekötni. Az csak egy egyszerű igazolás arról hogy átvetted, nem egy munkaszerződés.

"Te hülyének nézel??? Szerinted költözés után nem fogom egyből bejelenteni az új lakcímemet??? Az kötelező!"

Miért lenne kötelező? Tartózkodhatsz ideiglenesen másik helyen, nem kell mindig az állandó címeden lenned. Szerinted akinek van 4 háza, az mindig csináltat magának egy új lakcímkártyát, amikor 1 hónapig egy másikban él? Nővérem is évekig lakott úgy külön, hogy a mi körzetünknél volt orvosa, ide jöttek a hivatalos levelei, mert ez maradt az állandó lakcíme. Csak évekkel az elköltözése után változtatta meg az állandó címét, amikor már biztos volt benne hogy abban az albérletben marad.

Ráadásul 16 évesen is elköltözhetsz már otthonról, csak a lakcímedet nem változtathatod meg. Nem vitethet haza a szülőd erőszakkal, ha szándékosan vagy távol és nincs semmi egyéb bajod. Sőt, gyámhatósági engedéllyel 16 évesen már hivataloan is elköltözhetnél.

"Régit 18 éveseknek nem kötelező leadni mert nincs náluk a régi mert akkor szöktek éppen. Senkinél nincs a régi szökés után, nyílván"

Itt aztán végképp elvesztem, milyen szökés, miért nincs nála? A személyi igazolványod mindig nálad van.

"Nem fogja tudni anyám szemétségből előre igényelni? Mert akkor nála lesz örökké az új személyi és eléggé kiöl*lne velem és 18 évesen balhéznom kéne a hivatalban, hogy új személyi kell megint."

Sokadszorra mondjuk el, hogy személyit neked kell csináltatni, nem kell hozzá a szülőd. Ez nem egy bankkártya, amit a lejárta után automatikusan postáznak. Kizárólag személyesen lehet megcsinálni, kell az aláírásod, az adataid, fényképet készítenek rólad, ujjlenyomatot vesznek, majd az elkészülte után értesítenek hogy mehetsz érte és átveheted. Nem kell hozzá a szülőd, én 16 évesen a diákigazolványomat is egyedül intéztem.

2024. jan. 29. 20:08
 13/16 anonim ***** válasza:

"Nem vagy esetleg gyámság alatt? És anyád a gyámod?"

Szerintem az nem változik meg a nagykorúsággal, annak van egy oka, és amíg az az ok fennáll, addig a gyámság is. De ebben nem vagyok otthon, csak egy tipp.

2024. jan. 29. 20:10
 14/16 anonim ***** válasza:

Nem változik, tudom.

Csak ha a kérdező saját bevallása szerint is értetlen, és ezért gyámság alatt van, akkor bajosan fog elköltözni vagy elszökni

2024. jan. 29. 20:13
 15/16 A kérdező kommentje:

"Nem vagy esetleg gyámság alatt?"

De igen, mégcsak 17 vagyok, kiskorú. Kevesebb mint 8 hónap múlva már nem leszek gyámság alatt mert betöltöm a 18-at. Egyébként miért így kell feltenni a kérdést? Úgy nem jobb, hogy "hány éves vagy?" vagy "kiskorú vagy még?"? Mindenki gyámság alatt van 18 alatt. Az a kiskorúság. 18 felett pedig gondnokság alá lehet kerülnie annak aki nem képes ellátnia magát, az annyit tesz, hogy a 18 feletti jogilag kiskorúvá válik, de annak nagyon indokoltnak kell lennie. Talán összekeverted a két fogalmat. Egy kiskorúnak automatikusan a szülő a gyámja, és gondnokság alá csak 18 felett lehet kerülni ami kiskorúvá tesz egy 18 felettit.

"És anyád a gyámod?"

Igen! 18 alatt mindenkinek automatikusan a szülei a gyámjai! Nem vagyok örökbefogadott vagy intézetis szóval igen. Szerencsére kevesebb mint 8 hónap múlva már nem lesz a gyámom és 18 évesen nem fogok gondnokság alá kerülni mert képes vagyok ellátni magamat.

"Oké, de ennek mi köze a személyigazolványhoz? :D"

Annyi a köze hozzá, hogy nem véletlenül 18. szülinapon jár le a személyi, a Kormány is tudja, hogy csak a legéletképtelenebb szerencsétlenek nem képesek 18 évesen egyből elköltözni. Amikor elköltözöm egyből 18 évesen akkor szükségem van egy személyi igazolványra és mindenféle iratokra, hogy felnőttként igazolni tudjam magamat!

"Ha 17 évesen újítod meg, akkor akkor lesz új személyid, aztán kész. Majd lesz rajta egy lejárati időpont, amikor megint meg kell újítani. Semmilyen formában nem kötődik a szülinapodhoz, és aláírni sem írhatja alá senki sem helyetted."

De nem érted meg, hogyha 17 évesen az anyám kapja meg akkor nem tudom megszerezni 18 évesen és a hivatalban nehezebb lenne újat igényelni???

"Az igazolványon a te aláírásod szerepel, az átvételi elismervényt meg alá lehet írni 16 évesen is, senki nem fog belekötni."

Miért kötne bele bárki is, miről beszélsz??? Hogy jön ez most ide? Semmiféle aláírásról nem volt szó!

"Ugyan úgy működik az igénylése és az átvétele is, mint bármikor máskor."

De nem akarom, hogy anyám kapja meg! Egy 18 alattinak az anyja kapja meg, 18 felett meg már nálam kell lennie!!! Önálló életet akarok élni!

"Miért lenne kötelező?"

Akkor nézz utána! Súlyos bűncselekménynek minősül ha valaki költözés után nem jelenti be egyből az új tartózkodási helyét! Elég nagy probléma, hogy ezt te nem tudod, ennek súlyos következményei lehetnek!

"Tartózkodhatsz ideiglenesen másik helyen, nem kell mindig az állandó címeden lenned."

Oriási különbség van a tartózkodási hely (ideiglenes lakcím) és az állandó lakcím között! Pontosan, hogy az állandó lakcím nincs szigorú feltételkhez kötve, és az ideiglenes lakcímet kötelező azonnal bejelenteni és csak oda lehet ahol valóban tartózkodsz, különben súlyos jogi következményei lehetnek!

"Nővérem is évekig lakott úgy külön, hogy a mi körzetünknél volt orvosa, ide jöttek a hivatalos levelei, mert ez maradt az állandó lakcíme."

Akkor a nővéred bűnöző! Pontosan emiatt van a lakcímkártyán ideiglenes lakcím és állandó lakcím is! Az ideiglenest kötelező bejelenteni, az van szigorú feltételekhez kötve, az állandó lakcím bárhol lehet!

"Csak évekkel az elköltözése után változtatta meg az állandó címét, amikor már biztos volt benne hogy abban az albérletben marad."

Nem az állandót kell megváltoztatni hanem az ideiglenest! Amit a nővéred csinált az bűncselekmény, kérdezz utána! Kötelező költözés után azonnal bejelenteni a hivatalban az ideiglenes lakcímét vagyis tartózkodási helyét! Te egyáltalán nem vagy képben a dolgokkal!

"Ráadásul 16 évesen is elköltözhetsz már otthonról, csak a lakcímedet nem változtathatod meg." "Sőt, gyámhatósági engedéllyel 16 évesen már hivataloan is elköltözhetnél."

Igen, én ezt tudom, elég csak gyámhivatali engedély, nem kell szülői engedély hozzá, de én ezt annyira nem merem megtenni. Nem merem felvenni a kapcsolatot a gyámhivatallal mert arra anyám is rájönne, meg mivel kiskorúnak számítok ezért ha 16 évesen gyámhivatali engedéllyel elszöktem volna akkor anyám rámhívta volna a rendőröket és visszavittek volna anyámhoz. Hiába ad a gyámhivatal engedélyt ha egy kiskorúnak még nincs annyi joga és a rendőrök is visszavihetik. A legjobb megvárni a 18-at és akkor elköltözni! Egy 18 évest már nem vihetnek vissza rendőrök a szüleihez, 18 éves kortól már mindenki teljesen független, 16 évesen még nem, az még gyerekkor!

"Itt aztán végképp elvesztem, milyen szökés, miért nincs nála?"

Egész végig erről beszélgettünk! 18 évesen az elég érettek elköltöznek! Az életképtelenek ott maradnak a szüleiknél 18 után is és meg is érdemlik a sorsukat amiért gyávák!

"A személyi igazolványod mindig nálad van."

Igen, mindig nálam lesz amikor betöltöm a 18-at de ez most, hogy jön ide? Nyílván vigyázni fogok rá, nem fogom elveszíteni!

"Sokadszorra mondjuk el, hogy személyit neked kell csináltatni, nem kell hozzá a szülőd."

Igen, tehát 18 felett! Csak attól tartok, hogy anyám igényelni fogja nekem 17 évesen és akkor nála lesz! Ettől tartok! De ezt te valamiért nem vagy képes felfogni!!! Nem a 18 feletti időszakról beszélek hanem a 18 alattiról!!! 18 felett nyílván már nem kell hozzá szülő!!! Tudom! Nem is erről volt szó! Nem is értelmezed amit írok!

"én 16 évesen a diákigazolványomat is egyedül intéztem."

Igen, mert te kaptál gyámhivatali engedélyt a szökésre, de mások 18 évesen szöknek el és 18 alatt nem tudják egyedül elintézni a dolgaikat egyedül mert nem engedi el őket az anyjuk! Örülök, hogy neked ilyen életed volt de itt most nem rólad van szó! Én 18 évesen fogok elköltözni és csak onnantól fogom tudni intézni magamnak az ügyeimet, addig anyám visz mindenhova! És az nem szégyen, hogy gyáva voltam 16 évesen emailt írni a gyámhivatalnak, hogy kapjak szökési engedélyt, szinte mindenki megvárja amíg betölti a 18-at! Mostmár értem miért írkáltad azokat a hülyeségeket, a saját nézőpontodből írsz és nem érted meg, hogy nem mindenkinek van olyan élete mint neked!

"Szerintem az nem változik meg a nagykorúsággal"

Hogy mondhatsz ekkora hülyeséget???? Gyámság alatt csak a kiskorúak vannak, 18 felett miért lenne valaki gyámság alatt??? Ha valaki betölti a 18-at már nem lesz gyámság alatt! Onnantól kezdve mindenki független! Nem függ senki se a szüleitől! Te azt képzeled, hogy 18 felett még mindig a szüleid a gyámjaid??? Tévedésben vagy!

"annak van egy oka, és amíg az az ok fennáll, addig a gyámság is."

Igen, így van! Az ok a kiskorúság! A 18. születésnapon a gyámság automatikusan megszűnik! De egyébként te miről beszélsz??? Hogy a francba jön most ide ez a téma??? Nem is volt szó egyáltalán semmi ilyenről! Mikor írtam én ilyen témáról most itt??? A személyi igazolványról van szó, egyáltalán nem értem, hogy jött ez most ide!

"Nem változik, tudom."

De ez hülyeség! Akkor én miért olvastam azt az interneten, hogy gyámság csak a kiskorúaknak van??? Gyámság alatt nem lehet egy 18 feletti! Mi köze van ennek az egésznek a személyi igazolványhoz egyébként? Ha ráírják a személyi igazolványra, hogy "Anyja neve:" az azt jelenti, hogy az szerinted az a gyám? De ez nem így van! Azt nem azért írják rá a személyire! Nincs gyám 18 felett, nem is lehet! Nagykorúnak nem lehet gyáma, oriásit tévedsz! Attól, hogy anyád neve rajta van a személyiden 18 felett attól még nem lesz a gyámod! Nevetséges amiket írsz!

"Csak ha a kérdező saját bevallása szerint is értetlen, és ezért gyámság alatt van"

Te miről beszélsz??? Kiskorúaknál gyámság van kivétel nélkül!!! Gondnokságról beszélsz? Az csak 18 felett lehet és bíróság rendeli el és az súlyos jogfosztás! Az nagyon ritka ha valakit gondnokság alá helyeznek és te nyílván nem erről beszélsz hanem arról, hogy szerinted ha a személyihez hozzákapcsolják a hozzátartozó nevét és telefonszámát akkor az a gyámja lesz! Ez hülyeség! Ez nem így van! Honnan szeded te ezt a sok hülyeséget és, hogy jönnek most ezek ide??? Egyébként 18 felett már egyáltalán nem lehet valakinek gyámja! Az a hozzátartozó dolog nem azt jelenti! Nem is ez volt a kérdésem! Mi köze van ezeknek a hülyeségeknek a feltett kérdésmhez???

"akkor bajosan fog elköltözni vagy elszökni"

Mi??? Jaa, mostmár értem! Nem! Ez nem így van! 18 évesen mindenkinek joga van elköltözni! Nem fognak visszavinni a rendőrök! Jézusom! Gyámja minden kiskorúnak van, automatikusan az a szülő! Gondnokság alá meg nem fognak venni 18 felett mert képes vagyok ellátni magamat, nem olyan súlyos a tanulási nehézségem! És egyáltalán nem is ez volt a kérdésem!!!

2024. jan. 29. 22:04
 16/16 anonim ***** válasza:
100%

"De a másik példánynak miért kell a felnőtt anyjánál lennie? Ezért írják rá mindenkinek az anyja nevét a személyire, hogy a hatóság tudja hol van a másik példány?"

Miért kellene nála lennie? Az anya leánykori neve meg a személy beazonosításához szükséges csak.

"a Kormány is tudja, hogy csak a legéletképtelenebb szerencsétlenek nem képesek 18 évesen egyből elköltözni."

Ez hülyeség az emberek túlnyomó többsége a húszas évei második felében költözik el, a mai lakáshelyzetben meg egyre többen kényszerülnek mamahotelben maradni.

2024. febr. 4. 09:18
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!