Az örökösök sokszor miért támadják meg az eltartási szerződést mikor az egy szerződés?
Legtöbbször azért, mert ezzel az eljárás során szembesültek először.
A legtöbb esetben rá se nyitják az elhunytra évek óta az ajtót az örökösök és így áll bosszút. Egy-egy esetben átverés, de az hamar kibukik.
Szerintem nem lehet ezt ennyire egy oldalról nézni, hogy "biztos szartak rá, bezzeg a pénz kell".
Egyrészt valljuk be, a pénz az mindenkinek jól jön, ettől még nem lesz szar ember. Egy felújítatlan pesti panel 35-40 millió. Ha eladod akkor megvan egy komplett vidéki házfelújítás ára. Vagy megvan a gyerekek kezdő tőkéje, stb.
Másrészt sokan például nem élnek a szülők közelében, nem tudnak napi szinten rájuk nézni. Az én nagyszüleimet is rendszeresen megkörnyékezték mindenféle alakok. Volt, hogy bementek a lakásba, elvittek dolgokat, szerencse, hogy nem bántalmazták.
Lehet, hogy egy hétig nem tudsz az öregedre ránézni, közben aláíratnak vele valamit, amiről azt sem tudja, mi az. És legközelebb már csak akkor szembesülsz vele amikor közlik, hogy nem örökölték semmit.
"Lehet, hogy egy hétig nem tudsz az öregedre ránézni, közben aláíratnak vele valamit, amiről azt sem tudja, mi az."
Ha az öreged olyan mentális állapotban van, hogy már azt sem tudja, hogy mit ír alá, ezzel te pedig tisztában vagy, akkor szerintem nem kapsz erkölcsi felmentést családi kötelezettséged alól, csupán a "távolságra" hivatkozva. Nagyon furcsán hangzik ez az érvelés, hogyha tudja az ember, hogy egy családtagja ki van szolgáltatva és nem tesz ez ellen semmit sem, akkor sem róható fel neki semmi jogi/vagyoni/erkölcsi következmény.
Ilyenkor akik tudják, magukhoz költöztetik a szüleiket (vagy ők költöznek le hozzájuk), a többgenerációs háztartásokban ez eléggé megszokott dolog volt. Ezt egyébként most is sokan megtudnák csinálni, de megváltoztak a társadalmi értékrendek. Ha anyagilag képesek rá, akkor valamilyen nővéri és/vagy bejárónői szolgáltatást vesznek igénybe. Esetleg idősek otthona, bár úgy tudom azok telítve vannak.
A lényeg az, hogyha évek telnek el úgy, hogy a családtagoknak nincs tudomása arról, hogy mi zajlik egymás életében és csak a hagyatéki tárgyaláson eszmélnek rá, hogy van eltartási szerződés, akkor ott a bíró szerintem joggal fogja kérdezni, hogy "és hol voltál az elmúlt években?".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!