Egy tanítványom másolja az anyagomat és átfogalmazás után a sajátjaként árulja. Megvonhatom tőle a tagságot?
Egy csoportot oktatok, hetente töltök fel videókat. Örökös tagságra lehet befizetni, és minden visszanézhető és az új videók is járnak a tagoknak.
Észrevettem, hogy az egyik tanítványom is elkezdett oktatni, belenéztem az anyagába, nagyon hasonló, mint az enyém, csak átfogalmazza néha, meg próbálja kibővíteni vagy sorrendet változtatni.
Megvonhatom tőle az előre kifizetett tagságot emiatt?
1 éve a tanulóm kb, és most észleltem a problémát.
Persze, hogy van. De nem használja fel az ábráim, sajátot csinál és elmondja 90%ban ugyan azt, amit én.
Olyat oktatok, amit sok helyen meg lehet tanulni, mindenhol ugyan az, de mivel hozzám fizetett be és utána kezdte el árulni ugyan azt, így egyértelmű a helyzet.
"Olyat oktatok, amit sok helyen meg lehet tanulni, mindenhol ugyan az, de mivel hozzám fizetett be és utána kezdte el árulni ugyan azt, így egyértelmű a helyzet."
Miért lenne egyértelmű? Ha tegyük fel, te egy ilyen oktatáson megtanítod a Pitagorasz-tételt, akkor senki más nem taníthatja, aki valaha nálad "tanult"? Ha olyat oktatsz, aminek bárhol utána lehet járni, akkor felesleges bármit is tenned. Valószínűnek tartom a sztori alapján, hogy neki kezdetektől az volt az elképzelése, hogy tanítson, és csak módszertani ötleteket akart átvenni tőled. Ez sikerült is, de önmagában ez nem "jogvédett" dolog. Ha te a Pitagorasz-tétel magyarázata mellé írsz egy történetet, hogy Bogyó és Babóca hogyan találkoznak vele (nyilván saját karakterekkel), és így mutatod be, és ugyanezt "tanítja", akkor az már más kérdés, de önmagában az, amit leírsz, az nem jogsértés.
Bocsi, de ha az általad készített képi- vagy hanganyagot nem használja fel, akkor nincs semmi jogalapod, hogy letiltsd vagy megtámadd. Egy konkrét megvalósítás vagy elkészített tananyag levédhető, de a tudás nem. Ha valaki a te oktatásod alapján a saját tananyagát készíti el és oktatja, az semmilyen módon nem sért semmilyen szellemi jogot.
Ennyi erővel egy tanár sem oktathatna semmit, hiszen ő is tanulta valakitől, amit oktat.
Ha a saját gyereked, unokád csinálná, rögtön más szemszögből néznéd a dolgot és még büszke is lennél rá.
Azt pedig a kezdetektől tudtad, hogy lesz aki másolni fogja a módszeredet, úgyhogy törődj bele.
Vagy támadd meg bíróságon, de ott neked van bizonyítási kötelezettséged és koránt sem biztos, hogy nyersz.
https://www.gyakorikerdesek.hu/politika__torvenyek-jog__1252..
Ennél többet most sem lehet írni. Konkrét ügynél kérdezz meg egy szerzői jogokkal foglalkozó ügyvédet, mert konkrét esetben ő tud felvilágosítani, hogy az egyező dolgok támadhatóak-e vagy sem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!