Youtube videóban látszódhatnak termékcímkék, márkajelzések, vagy ezeket ki kell takarni? (nem szponzorát videó esetén)
Youtube videók készítésén gondolkodom, viszont sehol nem találok arra vonatkozóan pontos információt, hogy amennyiben nem szponzorált videóról és termékről van szó, látszódhat-e egy termék márkája a videóban.
Például főzök valamit és látszódik a videón pontosan, hogy mi a cukor márkája, amit használok. Vagy mondjuk látszódik a kezemben egy Gorenje porszívó márkajelzése.
Vannak videósok akiknél láttam, hogy amiatt törölte a youtube a videóját, mert látszódott, hogy milyen termékeket használ a főzésnél. Közben másoknál simán látszódik a liszt pontos márkája, de a youtube nem törli a tartalmukat. Meg ott vannak ezek a “haul” videók, amikor valaki bemutatja, hogy milyen ruhákat/termékeket vett, itt is látszódnak márkák, termékek, minden. És gondolom ezeknem a videóknak a jelentős része sem szponzorált tartalom.
Kicsit zavaros, hogy akkor most nyugodt szívvel mutogathat ilyeneket a tartalomgyártó egy sima videóban, vagy oda kell figyelni itt valamire. Szerintem ez a kérdés másnak is hasznos lehet, és szeretném úgy elkezdeni a tartalomgyártást, hogy emiatt ne töröljön a youtube videót.
Köszönöm, ha tud valaki segíteni ebben a kérdésben!
Kedves Anonim (07:54),
Köszönöm a gyors és segítő válaszod. Akkor ezek szerint nem nagyon kell ilyeneken izgulni. Csak nagyon furcsa, hogy sem a Youtube oldalán, sem sehol nem találni erre konkrét leírást. És ugye látom videósok között is nagyon változó, hogy ki homályosít, ki nem. És így meg főleg furcsa, hogy akkor miért töröl még is bizonyos tartalmakat a Youtube termékmegjelenítés címszóval (legalább is a tartalomgyártók elmondása szerint :D).
Mindenesetre tényleg köszönöm! Akkor mehetnek a termék és "márkalátszódások" gond nélkül.
Ez egy érzékeny és nehéz terület, nem könnyű egyértelmű határvonalat húzni közötte, hogy mi látszik véletlenül és mi az, amit direkt akartál belecsempészni reklámként a műsorba.
A cél a transzparencia volna, hogy látszódjon, hogy valami reklámot tartalmaz és van-e mögötte pénzmozgás. Ugyanakkor lehetnek mögötte üzleti és manipulációs megfontolások is, hogy valaki titokban kap érte pénzt egy szponzortól, viszont letagadja és úgy csinál, mintha nem kapna érte semmit. Ezzel becsapja a nézőit is, a YouTube-ot is és az adóhivatalt is. Mert a reklám bevétel után adózni kéne. Ha valaki nem vallja be az adóhivatal felé a reklámért kapott pénzt, de közben terméket promotál, az már adócsalás. Bizonyítani viszont nem feltétlenül könnyű, hogy volt pénzmozgás, vagy csak véletlenül látszik egy felismerhető márka terméke. Az meg igencsak szubjektív megítélés kérdése, hogy valami reklámozási szándékkal jelent meg egy videóban, vagy csak "éppen ott volt".
A YouTube-ról nem tudok, hogy üldözné a videókban megjelenő termék elhelyezéseket. Viszont ha nem jelölöd, hogy van benne termékelhelyezés (vagyis fizetett reklám), akkor akár érzékenyebbek is lehetnek rá, ha mégis premier plánban, reklámnak tűnő módon mutatsz meg termékeket. De így is elég furcsának tűnik, hogy emiatt töröltek terméket. Jó lenne látni, hogy mi volt benne és mi volt az üzenet, amivel tiltották.
Az is lehet egy tényező, hogy maga a videós sem akar reklámozni a videóiban olyan márkákat, akik ezért nem fizetnek neki. Hiszen ha úgyis ott van a termékük egy rakás ember szeme előtt, akkor miért fizessenek neki a reklámért? Kis csatornaként lehet, hogy amúgy sem valószínű, hogy fizetnének érte. De ha már kis csatornaként is ott vannak a márkák a csatornádon, akkor mire megnő a csatornád és már értéket képviselne nálad a reklám, akkor is ott lesznek valószínűleg. Ha egyszer csak eltűnnek, az meg azért válik furcsává, hogy eddig ott voltak és egyszer csak eltűntek.
Pont így lehet különbséget tenni a hirdetett termék és a nem hirdetett termék között, hogy az egyikről csak az derül ki, hogy só, de a márkája nem. A másikról meg kiderül, hogy milyen tengeri só, mert ők fizettek érte, hogy látsszon a márka is.
Az sem teljesen kizárt, hogy egyes szponzorok ragaszkodnak hozzá, hogy rajtuk kívül más terméke ne látsszon a videókban - pláne, ha ők fizetnek érte, a másik márka meg nem.
Az elhomályosítás szerintem a legamatőrebb módszer is, mert úgyis feltűnő és vacakul néz ki. Meg a legmacerásabb is, mert utólag egy csomó időd elmehet vele hogy megcsináld és még így sem biztos, hogy jól sikerül megcsinálnod.
Sokkal jobb megoldás, ha eleve nem a gyári csomagolásban tartod a dolgokat, hanem kiteszel mindent kis tányérokba, márkázatlan tégelyekbe, vagy szépen mindent átcsomagolod, átcímkézed a dolgokat, hogy csak az legyen rajta, hogy só, bors, tej és a márkajelzés ne legyen rajta.
Elvégre nem szükséges egy sószóróra ráírva lennie, hogy ki gyártotta azt a sót. Sőt egy porszívóra sem feltétlenül kell ráírva lennie, hogy ki gyártotta - szerintem még akár vicces is lehet egy videóban, hogy a márkajelzés helyére csak az van ráírva (akár kézzel), hogy porszívó, turmix gép, sütő, fakanál.
A Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálja és bünteti a bújtatott reklámot:
Értem, hogy te pont hogy nem kapsz érte pénzt, ami elég komoly különbség ebben a történetben.
Viszont azt nem értem, miért kéne a cukor csomagolásának látszania. Miért ne tölthetnéd át egy márkajelzés nélküli cukor feliratú tárolóba.
A gyárilag márkajelzéssel ellátott edények, konyha- és háztartási gépek már nehezebb dió lehetnek. Nem biztos, hogy lehet őket úgy mutatni, hogy ne látsszon a márkajelzés és ha leragasztod az is tud furcsán kinézni, egy ragasztó a tisztítást is nehezítheti.
Itt leginkább a kamera szögekkel lehet játszani, hogy úgy fogd, olyan szögből mutasd, ahonnan nem annyira látszik a márkajelzés, de nem valószínű, hogy ennyire kritikus ezzel bajlódni.
Kedves Anonim 01:49 és 01:59,
Köszönöm a válaszokat! Igen, sajnos éppen ezek a kérdések, ezek a homályos és nem lehatárolt termékmegjelenítési szabályai a youtube-nak, amik engem is összezavarnak. Természetesen a főzéseknél teljesen jogos és megoldható, hogy nem látszódnak konkrét termékmárkák, ezzel nincs is nagy probléma. Viszont pont az a kérdés, hogy szükséges-e minden videóhoz ilyen macerás előkészületeket tennem, mint hogy letakarnom az összes eszköz márkáját, leragasztani, vagy bármi, vagy egészen egyszerűen nem probléma ha látszódik egy porszívó, hűtő, mikró, stb. márkája a videóban.
Mutatok néhány random talált példát, amik esetleg segítenek árnyalni a kérdésem. Itt vagy például egy ilyen említett haul videó, amiben a youtuber bemutatja, hogy miket vásárolt a Spar-ban. Nincs kitakarás, nem szponzorált videó (legalább is az elmondása szerint). https://www.youtube.com/watch?v=_2numTi4gyE
Aztán itt van szintén egy másik hasonló videó, ahol az IKEA-ban vásárolt termékeket mutatja be a youtuber: https://www.youtube.com/watch?v=G6EfDwzOUes
És igen, náluk pont látom a leírásban, hogy kiírták, hogy a videók nem tartalmaznak szponzorációt. Viszont nagyon sok külföldi youtuber esetében ilyen kiírás sem szerepel sehol. És gondolom őket sem szponzorálja sem az IKEA sem a Spar, sem egyéb. Valamint ugye a szponzorált videóra, tehát ha én úgy mutatok meg egy terméket, hogy azért pénzt kapom a youtube-on van egy külön beállítás, ez a része világos is. Ha egyszer oda jut a dolog, hogy valóban pénzt kapok egy termék megmutatásért akkor nincs kérdés. :) De én ezekkel a dolgokkal sem reklámozni nem szeretnék szándékosan, sem pénzt keresni, csak egy egyszerű videót készíteni, ahol néha-néha felbukannak az életemből olyan körülöttem lévő tárgyak, mint egy márkajelzéses porszívó, vagy egy márkajelzéses kés, vagy sok egyéb. Vagy bemutatom pár másodpercben, hogy mit találtam a boltban. És pont azt szeretném elkerülni, hogy ezeknek az utólagos kihomályosításával, letakarásával, kivágásával kelljen a videókészítés idejét tölteni.
Mindenesetre tényleg nagyon köszönöm, hogy foglalkoztál/foglalkoztatok a kérdéssel. Az eddig érkezett válaszokból nekem továbbra is az jön le, hogy akkor itt igazából nincsenek konkrétan meghatározott jogszabályok a nem szponzorált videókban történő termékmegjelenésre. Szóval elkészítek egy-két ilyen tartalmat és akkor a youtube vagy engedi vagy törli.
Szuper lenne, ha valaki rátalálna a kérdésre, akinek van ebben konkrét tapasztalata, és készített már hasonló videókat a youtube-ra, de addig is ha nekem lesz a jövőben ezzel kapcsolatban saját tapasztalatom, azt mindenképpen megosztom majd, mert szerintem ez a kérdés sokaknak hasznos lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!