Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Honnan szerezhetik meg telefon...

Honnan szerezhetik meg telefonos csalók a nevem?

Figyelt kérdés

Ma reggek fehívott egy nő aki állítása szerint az OTP Banktól telefonált egy xy részére történt vagy folyamatbam lévő 200 ezer forintos utalás miatt. Amikor szembesítettem, hogy nem vagyok OTP-s akkor egyből neki állt feljebb, hogy egy szóval sem mondta, hogy OTP-s vagyok. Erre megkérdeztem, hogy akkor honnan tudja mégis a telefonszámom meg miért nem a sajét bankom hív ezzel kapcsolatban és akkor kibukott. Roma illető volt, mikor ideges lett a hangjén lehetett hallani.

Viszont nem értem, hogy honnan szerzik meg a neveket? Főleg ahogy én elképzelem ezeket a telefonos roma csalókat kétlem, hogy valami informatikailag magasan képzett személy lenne. Kicsit ijesztő, hogy valami random ember felhívhat és máris tudja a nevem.

2023. dec. 18. 09:33
 1/10 anonim ***** válasza:
72%

Nem tudom. Talán ilyen netes nyereményjátékokból, vagy kilopják nekik valakik cégektől.

Ezek a csalók a bankkártya adatokra utaznak. Ha azt észleli, hogy bepánikoltál mert ismeretlen utalást indítottak a tudtodon kívül, akkor felajánlja, hogy letiltja a bankkártyádat és ehhez elkéri az összes bankkártya adatodat.

A bankok soha nem kérik a bankkártya adatokat.

2023. dec. 18. 10:13
 2/10 anonim ***** válasza:
17%
*A bankok telefonon, vagy e-mailben soha nem kérik a bankkártya datokat. Természetesen a saját utalós oldalukról igen, amikor fizetsz egy webshopban például.
2023. dec. 18. 10:21
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Biztos, hogy nem mondtad a nevedet? Nem úgy vetted fel, hogy "Tessék, xy"?

Amúgy általában véletlenszerűen írnak be számokat, nem tudják, kinél csörög ki. Hívták már páromat is, aki Raiffeisen ügyfél. Mondta, hogy nincs számlája az OTP-nél. Pillanat, akkor kapcsolja a Raiffeisenes kollégát. Na most, ez szerintetek így megy bankok között? :D és mennyi ember van sajnos, akiknek még itt sem gyanús...

Illetve egyszer szolgálati mobilt csörgettek meg. Felvettem, mondják, OTP, sablonszöveg blablabla. Belementem a játékba, kérdeztem, honnan van meg ez a telefonszám? Erre a csaló, hogy adatbázisból, nyilvántartásból stb, de ne ez érdekeljen, mert jaj hát tranzakciót kíséreltek meg, hát siessünk...

Lelőttem neki a poent, hogy csak azért kérdeztem, honnan ez a szám, mert rendőrségi, privát mobil. :D Hatásszünet, majd le is rakta gyorsan. Helyben volt a csaló ;)

2023. dec. 18. 10:49
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Valakik suttyomban feltörnek pár webshopot, az ott tárolt adatokat pedig eladják a dark weben.
2023. dec. 18. 10:54
 5/10 A kérdező kommentje:
Nem mondtam a nevem. Erre mindig figyelek, hogy ismeretlen számnál, hagyom a másikat előbb bemutatkozni és ha úgy van csak utána mondom, hogy ki vagyok. Úgy kezdte, hogy felvettem és bemutatkozott és kérdezte, hogy akkor y-al beszélek. Ráadásul a vezetéknevemen szólított. De miután rájött, hogy ne jött be a mutatványa vicces volt, hogy kiakadt. Csak valahol ez már ijesztő, hogy ennyire lopkodják az adatokat.
2023. dec. 18. 11:14
 6/10 anonim ***** válasza:

Sajnos most ezzel próbálkoznak, mert a vasazásnak vége az új hulladéktörvényel.

https://www.youtube.com/watch?v=gjsYFLxuipk

Ha magyar a hívó szám, akkor egy e-mailt megér a rendőrség felé. Ha sok ilyen érkezik, csak csinálnak valamit és akkor kiderül az is, hogy honnan szedik a számokat.

2023. dec. 18. 11:27
 7/10 anonim ***** válasza:

Volt már olyanra is példa, hogy a csaló által használt telefonszám nem is a saját száma.

Úgy értem, láttam már olyat, hogy egy hétköznapi fickó úgy járt, hogy egyik hétköznap rengeteg idegen ember felhívta őt mobilon, hogy adja vissza a pénzét, és feljelentést fognak tenni. A pasas pedig azt sem tudta, miről van szó, de 5 percenként csörgött a telefonja. Be is ment a rendőrségre, hogy valaki az ő számának kijelzésével követ el csalásokat, mitévő legyen. Hitetlen, igaz? Ide már azért kell valamilyen szintű informatikai háttértudás a csalóknak.

2023. dec. 18. 11:39
 8/10 anonim ***** válasza:
Az is igaz, lehet, hogy nem saját számuk. Akkor klónozták a kártyáját valahogy? Le kell szögeznem, nem vagyok rasszista, de ezek kisebbségiek. Ha már elvileg hátrányos kisebbségiként van elegendő informatikai tudásuk, az dícsérendő lenne, ha nem rosszra használnák.
2023. dec. 18. 11:44
 9/10 anonim ***** válasza:
Nem dobhattál ki véletlenül a szemétbe valamilyen személyes adatot tartalmazó papírt (pl. közüzemi számlát)?
2023. dec. 18. 12:57
 10/10 anonim ***** válasza:

Nem kell ezt túlgondolni. A különböző közösségi oldalakon előfordul, hogy megadják a felhasználók nyilvánosan a telefonszámukat, a csoportokban (hirdetési, stb). Ezen kívül a csalók hirdetési oldalakon (apróhirdetési, ingatlanos, autós oldalakon) is kutatnak telefonszámok után, ahol a hirdetést feladók egy része a saját nevét adja meg. Amelyik számhoz van nevük is a kis kigyűjtött listájukban, azt a hívott személyt a nevén fogják szólítani, ezzel növelve a bizalmat.

Többet nem tudnak, például hogy melyik banknál vannak a kigyűjtött személyek.

2023. dec. 18. 16:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!