Létezik olyan, hogy nagyszülői láthatási jog? (Bővebben lent)
Nagyobbik gyerkőcöm apja Németországabn lakik.A nagyszülők pedig tőlünk 15km-re.Apukának van pár kétes ügye,most éppen februárig nem kíván M.o.-ra jönni.
Egy vitás helyzet kapcsán (apukának adtam kölcsön pár milliót,amit még nem volt érekzése visszaadni..) kb 5 hónapja a nagyszülőkhöz sem engedtem ki a fiamat,aki egyébként 13 éves volt augusztusban.Ezt olyan megfontolásból tettem,h talán majd ezzel arra sarkallom őket,h segítsenek a gyereküknek összeszedni a lóvét,mivel másra nem számíthat a szerencsétlen..
Ők viszont nemrég először ügyvédhez fordultak,majd mivel az ügyvéd 3ik levelére sem reagáltam,ezért a gyámhivatalhoz fordultak.Akik most beidéztek engem.
Annyit még hozzátennék,h apukával nem voltunk házasok és különköltözésem után sem íródott közöttünk semmiféle megállapodás! (Sem anyagiakról,sem láthatásról)
A kérdésem,h kikényszeríthetnek e a nagyszülők tőlem bármiféle láthatást,főleg ha a fiam sem nagyon szeretne hozzájuk menni.(Ő az apjára lenne kiváncsi...)És köteles vagyok e velük bármilyen megállapodást kötni.
(Volt e valaki hasonló helyzetben,vagy ért e a családjoghoz?)
Bocsánat,ha hosszú voltam,de semmit nem akartam kihagyni.Nagyon köszönöm a válaszokat!
Legjobb tudomásom szerint igen, joguk van hozzá és lehet, hogy kapnak is láthatást. Jó az ügyvédektől bármi kitelik, de nem hiszem, ha nem létezne ilyen egyáltalán a gyámügyhöz fordultak volna és a gyámügy is elutasította volna a kérelmet, nem beidézne.
Úgyhogy sajnos van ilyen.
Találtam is jogszabályt:
"A gyermekkel való kapcsolattartásra a szülőkön kívül jogosult még a nagyszülő, a nagykorú testvér, továbbá - ha a szülő és a nagyszülő nem él, illetőleg a kapcsolattartásban tartósan akadályozva van, vagy kapcsolattartási jogát önhibájából nem gyakorolja - a gyermek szülőjének testvére, valamint szülőjének házastársa is jogosult, de ezek az eljárások nem bírósági, hanem gyámhivatali hatáskörbe tartoznak."
Ez állítólag innen van: 149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet
Igen, joguk van látni.
Te viszont egy határtalanul önző ember vagy. Komolyan úgy gondolod, jogod van elszakítani a nagyszülőktől az unokát, hátha akkor apuka majd visszaadja a pénzt.
Egyrészt te voltál olyan hülye, hogy odaad neki a milliókat. Vállaltad a kockázatot, tudjál rá. Másrészt ha nem akarja összeszedni, akkor a nagyszülőkkel nem érsz el semmit.
De hogy van szíved ahhoz, hogy két embertől elvegyél valakit, akit szeretnek, csakhogy te pénzhez juss? Ezt tanítod a fiadnak is?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!