Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mennyire veszik komolyan a...

Mennyire veszik komolyan a drónokhoz kapcsolódó törvényeket ma Magyarországon?

Figyelt kérdés
Nemrég vettem egy DJI mini drónt, de még nem tudtam, hogy ennyi szabályozás vonatkozik rá. Az érdekel, hogy van-e vakakinek tapsztalata, mennyire veszik komolyan ezeket a törvényeket, mennyi az esélye, hogy bajom lesz, ha képesítés, vizsga, légtér-engedély nélkül néha reptetem a kertemben, pár méterre a talajtól, vagy elhagyott helyeken.

2023. szept. 24. 10:09
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Olvasd újra alaposabban a törvényt. 250g alatt is csak akkor játék, ha nincs rajta kamera. Onnantól, hogy van rajta kamera ugrik minden enyhítés és nem számít a súlya.

A lakott terület definíciója komoly hiányossága a törvénynek, senki nem fogja tudni megmondani, hogy mit jelent pontosan. A fő szempont, hogy senkinek a háza, magánélete ne látsszon a felvételen.

Ha otthon akarsz repkedni vele, akkor nem árt ha jóban vagy a szomszédokkal, hívd át őket is, mutasd meg nekik, mit tud, mit nem, játsszanak vele ők is, úgy kevésbé lesz belőle vita. Pl. ha látja a saját szemével a képen, hogy 20 méter magasból már az is épp csak felismerhető, hogy ember van alatta, nemhogy látszana, hogy ki is az, akkor legközelebb kevésbé fogja azt hinni, hogy leskelődsz. Persze még jobb, ha inkább nem is otthon repülsz.

Lakatlan területen is kell a terület tulajdonosának az engedélye, bár egy magányos szántóföldnél, kevésbé csinálnak ügyet belőle, főleg ha senki nem jár arra.

A törvények betartása, betartatása a drónok terén is kb. ugyanolyan, mint Magyarországon bármi másban (lásd még számlaadási kötelezettség, adófizetés, KRESZ és megannyi más). Amíg senkinek nem tűnik fel, pláne nem szúrja a szemét, hogy csinálod, addig senki nem foglalkozik vele.

Ha valaki arra jár és meglátja, akkor vagy nem foglalkozik vele, kíváncsiságból kezd érdeklődni, vagy rád hívja a rendőröket, mert ő úgy hallotta a hírekben, hogy tilos és azt gondolja, hogy biztos valami rosszra használod. Amíg nincs baleset, addig kisebb a kockázat.

A Hungarocontrol elvben mindent lát ami felszáll a földről, de nem mindennel foglalkoznak. A AeroScope adatokat csak kiemelten védett helyeken figyelik, ahol amúgy is tilos repülnöd. Ha nem használod olyan helyen, ahol bárkit sérthet (pl. gazdag emberek házai körül), akkor kevesebb gondod lesz belőle.

2023. nov. 9. 16:17
 12/12 A kérdező kommentje:

11:

Igen, azt eddig is tudtam, hogy a 250 g alatti tömeg még nem jelenti azt, hogy a drón játéknak minősül, itt írják:

"Játéknak nevezzük azt a pilóta nélküli légijárművet, amely megfelel a játékokra vonatkozó előírásoknak, 120 gramm alatti tömegű és adatrögzítővel, például kamerával fel nem szerelt, továbbá a távpilótától legfeljebb csak 100 méterre képes eltávolodni."

Csak azt írtam, hogy 250 g alatt nem kell kötelező felelősségbiztosítás és vizsga. Ettől persze még kötelező regisztráltatni a drónt és a pilótát, és a repüléseket bejelenteni a MyDroneSpace appban. Időközben meg is szereztem ezeket a papírokat, most már repülhetek vele legálisan is, persze lakott területen kívül.

Ez az Aeroscope ügy azért kicsit megijesztett, mert volt, hogy pl. este, a Hármashatár hegyen kicsit gyakoroltam a drónnal, bejelentés nélkül, de elvileg a reptér 2 km -es körzetében nem szabadna. Nem volt üzemben a reptér, csak pár kutyás sétálgatott rajta, szóval biztos voltam benne, hogy senkinek nem ártok. De ha mondjuk ezt rögzítette a Hungarocontrol, vagy később letöltik a flight log -ot a drónomról, és ott vannak benne az ilyen illegális repülések, abból lehet akár baj is. Persze lehet, hogy senki nem foglalkozik ezzel.

2023. nov. 10. 13:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!