Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ez csak szerintem törvénytelen?

Ez csak szerintem törvénytelen?

Figyelt kérdés

Szóval egy magánrendelőben kezdtem el másodállásban dolgozni, mellette állami kórházban dolgozom teljes munkaidőben,mint nővér, ezért úgy nagyjából tisztában vagyok az ehhez hasonló jogi dolgokkal.

Szóval a magánrendelőben elvárja azt a főnök,hogy minden betegfelvételkor fotót készítsek a beteg személyes iratairól, mint személyi,TAJ, lakcímkártya,adókártya, majd feltöltsem ezt az ő rendszerükbe,hogy bármikor meg tudják nézni,amit nem értek miért. Ez egyébként nem törvénytelen (kérdőjel)

Én kijelentettem,hogy nem vagyok hajlandó megtenni, mivel,ha jön egy ellenőrzés és ilyen adatokat találnak a gépbe,illetve a telefonomba, abból rohadt nagy baj lehet.

2023. szept. 11. 08:13
 1/5 anonim ***** válasza:
Szerintem az adókártya nem törvényes.
2023. szept. 11. 08:19
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Ha nem írja elő semmi, nem lehet kezelni adatot. Személyes okmányokról másolatot csinálni és adatbázist építeni az a szint, ahol nemcsak jó pár millióra megbüntet majd az adatvédelmi hatóság, de az összes érintett külön is igényelni fogja a sérelemdíjat. Az csak százezer forinttal számolva 100 érintettnél már 10 millió, arról nem beszélve hogy egy ilyen botrány után az ügyfelek is elmennek.

Mivel az EÜ-ben ráadásul különleges személyes adatokat is kezelnek, ott még szigorúbban kell eljárni.

Jól látod, hogy nincs rendben; és ott sürgősen szükség lenne valamilyen adatvédelmi szakértővel való konzultációra (hogy mit lehet és mit nem, ne te mondd meg), mielőtt még nem késő.

2023. szept. 11. 08:24
 3/5 A kérdező kommentje:
Remek akkor jól gondoltam. Írok is egy hivatalos papírt,hogy nem vagyok hajlandó ezt a tevékenységet megcsinálni.
2023. szept. 11. 08:31
 4/5 anonim ***** válasza:

Van egy szűk kör aki okmányt másolhat (kötelező), jellemzően akik pénzügyi vagy jogi tevékenységet végeznek (bank, ügyvéd, közjegyző, ékszerkereskedő stb.), de még munkaügyi vonatkozásban sem másolhatják le például belépéskor.

Ez a cikk az utolsó téma köré íródik, de ugyanúgy alkalmazható a te esetedre is. Kizárható, hogy bármilyen egészségügyi törvény vagy rendelet okmányok másolását írná elő.

[link]

"A fentiek meglétéről és tartalmáról a munkáltató természetesen megbizonyosodhat (tehát kérheti a bemutatását), természetesen azt is a helyes jogalapon (például jogos érdek, vagy a munkaszerződés létrejötte) és az érintett megfelelő tájékoztatásával; azonban másolatot ezekről nem készíthet, nem tárolhat. Magyarán, a munkaügyis elkérheti a személyinket (és a felsoroltakat), ellenőrizheti azokat; sőt, a biztonság kedvéért akár egy kollégáját is megkérheti ugyanerre. Ám utána a jó megoldás, ha az aktánkba bejegyzi, hogy bemutattuk, illetve, feljegyzi azokat az adatokat, amelyeket jogszerűen szükséges. És itt a vége – a csak készletezést szolgáló másolás már jogellenes."

2023. szept. 11. 08:42
 5/5 anonim ***** válasza:

A magánrendelő egészségügyi szolgáltatás végzése keretében kezelhet személyes adatokat egészségügyi érdekből a törvény (EU Tanácsi Rendelet) szerint.

A magánrendelő "Adatkezelési Tájékoztató" c. okirata tartalmaz információkat arról, hogy mikor kell hozzájárulás és mikor nem.

Így az okmányok lefényképezése nem törvénytelen.

Más kérdés, hogy az ügyfelet erről tájékoztatni kell, és amikor az ellátást igénybe vbeszi, akkor alá is kell vele írtani egy nyilatkozatot, hogy ezt tudomásul vette, mert ez hozzájáruláson alapuló adatkezelés.

2023. szept. 15. 16:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!