Szerintetek ez csendháborításnak számít?
Az ország egyik településén van egy zenélő szökőkút, aminek a hangja zavarja a közvetlen környezetében élőket. Hangos, hosszú a műsor, este zenél, minden nap ugyanazt. Az önkormányzat nem reagál a megkeresésekre.
Törvény szerint elméletileg 22 óráig nem történik csendháborítás, és a szökőkút is 19-től 21:30-ig üzemel. De abba csak bele lehet kötni valahogy, ha mindez több hónapon keresztül tart.
A leggyakoribb szabályozás az alábbi:
6-22 óra között kb. 45-55 decibel a megengedett,
22-6 óra között pedig általában maximum 30-40 decibel.
De azt azért tudjad, hogy helyi rendelet szabályozza ami ettől eltérő lehet. Neked kell utánanézni ott mikor és mi a megengedett.
#7: amikor az önkormányzatnak írtam, elsősorban a halkítását kértem (vagy a zenés szakaszok lerövidítését/változatosságát), de nem kaptam semmilyen reakciót.
#9: igen, nyílván szívesen hallgatják/nézik azok, akik nem a környéken élnek, és egy alkalmi szórakozásnak tudják felfogni. Aki meg ott él, nem tudom, mennyire kell betegnek lenni ahhoz, hogy szeresse valaki minden nap többször ugyanazokat a számokat végig hallgatni kb 5 hónapon keresztül úgy, hogy már tavaly is ugyanezek mentek. Meg amúgy is, zenétől függetlenül egy idő után elviselhetetlen, amikor meló után hazamész és csendre vágynál este, esetleg nyugodtan olvasnál, de nem tudsz, mert beleordít a zene kintről, amit zárt ablaknál is hallasz. Nem mindenkinek azonosak az igényei, én szeretem a csendet, és nem is volt vele baj, amíg a szökőkutat oda nem építették, ugyanis attól, hogy ismeretlenül belvárosnak minősítetted a helyet, semmi nincs ott azon kívül. Nincs is konkrét belvárosa a településnek, ami meg esetleg annak nevezhető, ott 5-kor bezár minden.
Melyik településen van ez konkrétan? Már most kíváncsi lennék. Facebook csoportjukban (ahol ugye a település többi lakóját el tudod érni) is felvetetted már a problémát? Csak azért, hogy a többi lakónak, plusz szomszédoknak, stb. mi a véleménye. Őket is zavarja?
Egyébként nem hiszem, hogy bármit tudsz tenni. Nyilván az ilyen dolgokat, mielőtt beruháznak rá az önkorinál, vagy elkezdik működtetni, megvizsgálják az alkalmasságát, engedélyeztetik, felmérik a körülményeket, stb. (még írta is egy válaszoló, hogy a zajszint miatt valszeg pont azért 22 előtt üzemeltetik.) Szóval kétlem, hogy törvénytelenül működne az a szökőkút.
Tehát akkor költöztél oda, amikor már ez a helyzet fennállt?
Így még kevésbé várhatod, hogy miattad változtassanak. Mindenki azt fogja mondani, hogy amikor ideköltöztél, lehetőséged volt felmérni a környék jó és rossz körülményeit (zajforrásait, bűzforrásait stb.) és ennek tudatában dönthettél a vásárlás mellett.
Arról nem is beszélve, hogy tipikusan a lakás árában is érvényesülnek ezek a kellemes ill. kellemetlen körülmények. Vagyis azért volt ennyi az ára, mert ezt is el kell viselnie az itt lakónak.
Nekem pl. első lakásom egy szeszgyár és egy benzinkút mellett volt, ahol a jellegzetes szeszgyári szag érződik, ill. éjjel is járnak a benzinkútra kamionok tankolni. A szag miatt volt rossz híre a környékbeli lakásoknak, de az engem nemigen zavart. Az éjjeli forgalom jobban, de hát ezt tudtam megfizetni (ezt is nehezen). Ha egyik rossz körülmény sem lett volna, akkor valószínűleg annyiért kínálták volna a lakást, hogy nem tudtam volna megvenni.
Tehát annyit tehetsz, hogy elköltözöl olyan környékre, ami garantáltan csendes - és annak vagy más hátránya lesz, vagy az árában érvényesülni fog ez az előnye.
1) senki nem tudja, mikor költöztem oda, legalábbis olyan nem, aki hatással van erre a csodajelenségre, és nagy valószínűséggel nem fogják elkérni a lakcímkártyámat, majd közölni, hogy "hohó, te még csak 2 éve laksz itt, ehhez egy olyan lakóra lesz szükséged, aki már legalább 10 éve itt él", mert szerintem onnantól, hogy ott lakom, ugyanannyi jogom van belepofázni ezekbe a dolgokba, mint bárki másnak,
2) ez nem egy olyan körülmény, ami miatt bárki is olcsóbban adná az ingatlanját. Ugyanannyiba kerülnek ott is a társasházi ingatlanok, mint a város bármely másik, magyarlakta pontján, sőt ez még drágább környék, mert közel van minden bolt, pékség, posta, gyereknek játszótér, stb.
Egy közösségi problémára pedig nem az a megoldás, hogy mindenki költözzön el, hanem az, hogy ha egyedül nem megy, akkor közösen ráerőltetjük az önkormányzatra a javaslatunkat. Nyilván kikapcsolni nem fogják, nem ezért építették meg, de ahogy előttem is írták, és én is javasoltam, halkabbra lehet venni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!