Ez alapján gyámság alá vetethet az anyám felnőtt koromban?
Kérdező!
gyámság alá 18 éves korodig vetehet.
Nagykorú személyt kizárólag gondnokság alá lehet venni, ha a feltételei fennállnak.
Erre a szellemi állapot miatt kerülhet sor, ha valakinek az ügyei viteléhez szükséges belátási képessége tartósan vagy időszakonként visszatérően nagymértékben csökken és ezért meghatározott ügycsoportokban indokolt a gondokság alá helyezése.
De veled nem ez van.
Ha az autizmust az erre jogosult szakemberek diagnosztizálták Nálad, akkor az vagy, ezt nem Te döntöd el.
De az autizmus nem betegség.
Bár okozhat nehézséget az ügyeid ellátásában, attól függően, hogy milyen fokú az autizmusod.
(megjegyzem vannak un. magasan funkcionáló autisták, akik majdnem zseninek számítanak pl. Bill Gates, vagy Elon Musk)
A te esetedben inkább a támogatott döntéshozatal lehetne inkább a megoldás. Ez nem érinti a cselekvőképességet, csak segít bizonyos döntésekben.
Kérdező!
A cselekvőképesség ilyen mértékú csökkenésének megítélése orvosi kérdés.
"gyámság alá 18 éves korodig vetehet." De akkor mivan ha már most is gyámság alatt vagyok??? Hogyan lehet ezt kideríteni? És ha betöltöttem a 18-at akkor már nem leszek gyámság alatt?
"Nagykorú személyt kizárólag gondnokság alá lehet venni, ha a feltételei fennállnak." Az mit jelent?
Egyes vagyok, elírtam, de kettes jól mondja. 18 éves korod alatt a szüleid a gyámjaid automatikusan (ha valami miatt le nem mondd a gyermekéről a szülő vagy el nem veszik tőle, de ekkor kijelölnek gyámnak egy nagykorú személyt), ezzel nem lehet mit csinálni. Gondnokság alá vehetnek 18 év felett, de akkor, ha az indokolt. Nem anyud bemondása alapján, hanem kivizsgálnak. Az autizmus nem feltétlen indok erre (ezer fajtája van, nem tudjuk, hogy neked mennyire súlyos).
Ha betöltötted a 18-at (és nem állsz gondnokság alatt), oda költözöl, ahova akarsz. Anyud bejelenthet eltűnt személyként, de ha te nem akarod, akkor a rendőrök nem mondják el neki a tartózkodási helyed, csak közlik vele, hogy jól vagy, nem vihetnek vissza erőszakkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!