A feleségemmel 9 éve vagyunk házasok,gyermekünk nincs,sem közösen,sem külön.törvény szerint ki örököl?
Nekem élnek a szüleim,feleségemnek él az anyja.Az ingatlan,amiben lakunk,házasságunk előtt én vásároltam.Az autónkat is házasság előtt vettem.Nemrég vettünk még egy autót,újonnan,a feleségem nevére(forgalmiban),mert így tűnt célszerűnek.Sajnos azóta súlyos betegséget állapítottak meg nála.Nem részletezném.Az anyjával nagyon rossz a viszonya,viszonyunk.Halála esetén mit örökölne pontosan a szülő?
48f
A házastársak örökölnek egymástól ha nincs gyerek.
Ha nincs házastárs, akkor a szülők.
"Ha nincs gyermek, akkor alapvetően a házastárs és a szülők örökölnek. A házastárs örökli az örökhagyóval közösen használt lakást és az abban található berendezési és felszerelési tárgyakat, a többi vagyonon pedig a házastárs és az örökhagyó szülei osztoznak fele-fele arányban."
A lakás és a régi autó a tiéd, nem képezi a hagyaték alapját.
Az új autó (függetlenül attól, hogy kinek a néven van) házasság alatti közös szerzemény (hacsak nem a feleséged külön vagyonából, örökségéből vettek) tehát közös.
A fentiek szerint ennek az autónak a felét örökölnétek ketten az anyossal.
Sajnos én is ilyen információt kaptam,de nem biztosat.
Meg lehet támadni jogi úton
ezt?Pl:feleségem egy csomó adóssággal jött a házasságunkba,amit közösen rendeztünk.Soha semmilyen anyagi segítséget nem adott nekünk,mi adtunk neki pénzt tüzifára,rezsire,stb.Apósom halálakor feleségem lemondott mindenről,anyósom,és sógorom(feleségem öccse)javára.
Természetesen mindent meg lehet "támadni".
Kérdés az, hogy melyik az "olcsóbb"
Odaadni neki a kocsi jelen értékének 25%-át. Vagy pereskedni és utána fizetni neki is meg az ügyvédnek is plusz ott lesz a perköltség is.
De!
Csak azt lehet örökölni ami van. Ha az autó még a feleséged életében eladásra kerül akkor az már nem képezi a hagyaték részét.
Tudom hogy parasztságnak hangzik, de sajnos (saját tapasztalat) ezeket az embernek még életében el kell rendezni. Nagyon nagy fájdalom mellett nehéz tiszta fejjel dönteni, de sajnos ilyen világot élünk.
Egyáltalán nem parasztság.És sajnos tényleg ilyen világot élünk.Azért is bántana a dolog,mert az autó árát is én kerestem.Az anyós meg a pofámba röhögne,mert életében nem tudtak összeraki az apóssal nemhogy egy autó,de egy bicikli árát sem.
Ez már majdnem a magyar öröklési jog. :)
De nem 25% (azaz 1/4 rész) az anyósod örökrésze.
Ugyanis az 1/4 részt a feleséged SZÜLEI öröklik EGYENLŐ részben.
A kieső szülő (a feleséged apja) helyén a másik szülő és te örökölsz egyenlő arányban.
Tehát a tiéd a 13/16 rész, anyósodé 3/16 rész (százalékban 18,75%).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!