Egy korábbi sulis ismerősöm tartozik nekem, beadandóját készítettem el, és ezért kértem egy összeget, de letiltott. Mit tudok tenni? Részletek lejjebb.
Februárban felkeresett az egyik volt sulitársam, hogy készítsek el neki egy beadandót (a háromból, ami meghatározta az adott tárgyhoz a jegyét). Én tavaly végeztem ott a szakmával, ő idén. Kész lettem időben, el is utalta érte a megbeszélt összeget. Fiúként bepróbálkozott nálam (lány vagyok) más fizetési móddal, sőt folyamatosan a későbbiek során is. Nem sokkal később megkért, hogy készítsem el az utolsó, ehhez a tárgyhoz szükséges beadandóját is. Közben tartottuk gyakran a kapcsolatot, válaszoltam minden szakmával kapcsolatos kérdésére, chaten beszélgettünk, de ignoráltam a próbálkozásait. Szintén időben, tisztességesen kész lettem, de ekkor közölte, hogy kicsit később fogja tudni kifizetni. Ez volt március közepén. Ritkultak a beszélgetések, én már csak naponta tudtam válaszolni, mert rengeteget dolgoztam egyetem mellett, meg egyébként sem fontos személy számomra, szerintem így ez érthető. Igyekeztem felhívni a figyelmét havonta szépen, hogy tartozik. Májusban már kezdtem ideges lenni, ugyanis ekkor már műtét miatt számított volna igenis az az összeg. Így hát ismét megkértem, hogy küldje el a megbeszélt összeget. Egy hét múlva válaszolt csak, hogy jaj, a vizsga most elviszi minden pénzét, várjak még egy kicsit. És most legutóbb pár napja írtam neki, hogy ismét eltelt egy hónap, szeretném kérni, mert ez már több a kelleténél. Ezt követően letiltott válasz nélkül. Írtam neki egy emailt, amiben kitűztem, hogy a hétvégéig utalja el a pénzt, különben lépéseket fogok tenni. Természetesen se válasz, se semmi.
Konkrétan a segítségem nélkül a szakmáját nem tudta volna megszerezni. Nem akarom ennyiben hagyni a dolgot. Milyen lehetőségeim lehetnek még? Gondoltam arra is, hogy felkeresem a munkahelyén, na de hogyan tovább? Esetleg ha a sulinak jelezném, de már azzal sem érek el semmit. Még talán nyilvános posztok jutottak eszembe, ennél a szakmánál ugyanis fontos a "hírnév" (én nem dolgozom benne, csak mellékesen). Feljelentésen nem mertem gondolkodni, mivel nyilván nem bejelentett összegről van szó. Még egy telefonos felhíváson gondolkodtam hasonlóan, mint az email, de valami olyasmivel, ami megijesztené. Ezt követően természetesen nem kívánok többet ebből az emberből az életembe semmilyen formában.
Ez leginkább tanulópénz, hogy ingyen egy ígéretre nem csinálunk semmit. A diplomát vagy bizonyítványt erre hivatkozva aligha vonják vissza. A nyilvános megszégyenítés nem biztos, hogy elér a megfelelő emberekhez, és esetleg leszedetheti mindenféle sérelemre hivatkozva. Még a közeli ismerőseinél lehetne próbálkozni, előadva hogy tartozik és elérhetetlen, ott a betyárbecsület vagy elfogultság miatt pattanhatsz le. A munkáltató ha elégedett vele, vagy nem releváns a munkaköréhez a nem létező tudása, kevésbé megfogható meg vele. De ha kirúgják sem üldözheted munkáról munkára, hogy besározd.
Ha megvannak a bizonyítékok amik alátámasztják az igazadat, nem tudsz rágalmazni vele, akkor mehet a nyilvános poszt. Kiemelve azokat amit itt is leírtál. Ennél is simán benne van hogy törli magát és kicsit elbújik, míg elül a dolog és elfelejtik az emberek.
Így maradnak a durvább pszichológiai eszközök, a személyesen számonkérés, több ember társaságában való felkeresés, megvárni a munkahelye előtt hogy mások is lássák. Ha ez sem segít, akkor marad pszichológiai terrorizálás, meg kell figyelni a napi rutinjait, és elkezdeni alig észrevehetően követni, a lakása előtt várakozni egy-egy kis időre. Hogy mindig ott legyen a tudatában a feszítő érzés, hogy számon akarják kérni és nem tud a helyzetből szabadulni, és nem fogják ráhagyni. Sikeres lehet még felkeresni és beszámolni a szülőknek is róla, ott jó esetben személyes felelősséget tudnak valamennyire vállalni, esetleg komolyabb erővel hatni a tartozás rendezésére.
Nem tudom, más beadandóknál hogy van ez, de szakdolgozatnál feljelentést teszel, hogy te írtad neki pénzért, te is bajba kerülsz.
Egyetemen pedig egyik tanár sem fogja az idejét a te ügyedre pazarolni, mert senkinek nem hiányzik egy kellemetlen ügy.
Előleget kellett volna kérj.
Szerintem konkrétan semmit nem tudsz csinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!