Családon belüli (egyenes ági) ajándékozásnak mi a menete?
Édesanyám megörökölte egy ingatlan 1/3 részét, van rá vevő, aláírták a szerződést, amiben az is le van írva, hogy - mivel édesanyámnak nincs bankszamlája, így - az én számlaszámomra fog érkezni a megfelelő összeg. Édesanyám pedig nekem szeretné adni az örökségét.
Sajnos nem vagyok azzal tisztában, hogy a törvény/jog megkövetel-e ilyen esetben bármit.
Ha édesanyád vagyoni helyzetéhez mérten “szokásos mértékű”, akkor nem kell semmit sem papírozni, ha nagyobb, akkor legyen ajándékozási szerződés, legjobb közjegyzővel írásba foglaltatni, nincs illeték.
Szokásos mértékű, az ha vagyona 10% körüli az ajándék. Már egy pesti panel is 30 millió, így ha az ingatlanrész kb. 3 millió, akkor még felesleges papírozni.
Édesanyám ingatlan tulajdonos, pont valahol 30 millió forint környékét birtokolhat ezzel. Névtelenül nem csinálok titkot belőle, 15 millió forint az örökség, így ha jól értem, akkor érdemes felvennem egy közjegyzővel a kapcsolatot ajándékozási szerződés kapcsán.
Köszönöm szépen a válaszod, a linket is, el fogom olvasni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!