Tényleg bejelentkezhet valaki az én lakásomba a tudtom nélkül?
Mégis hogyan?
Hogyhogy nem kérdezik meg ilyenkor a tulajt?
Nem tudom valahogyan "jogilag levédeni" a lakásomat?
Hogy nem szúr szemet ez az abszurditás egyetlen politikusnak sem? Illetve miért nem akar ezen változtatni?
#9 amit te írsz, az az emeletes baromság.
Eleve bérleti szerződéssel nem is kell a tulaj aláírása a lakcímbejelentéshez.
Egyébként meg, ahogy írod, a tulajnak alá KELL írnia a lakó lakcímbejelentését. Nem aláírHATja, ha úgy szottyan kedve, hanem KÖTELES aláírni.
És a lakcím bejelentésekor kell bizonyítanom, hogy tényleg ott lakom-e?
A bérleti szerződés az én logikám szerint csak az ideiglenes lakcímre ad okot.
Olyan hír jutott a tudomásomra, hogy bűnözői csoport több tagja is bejelentkezett valahová, amely ingatlanhoz semmi köze. Nem tudom, hogy hogyan csinálták. A tulaj nagyon örült, mikor rajta keresték a bűnözőket.
Ezt azért jó lenne kivédeni.
#12 a lakcím bejelentésekor hihetővé kell tenni, hogy tényleg ott laksz (habár újabban a jogszabály szerint egyáltalán nem is kell ott laknod, ahová bejelentkezel), például egy bérleti szerződéssel, vagy a tulajdonos aláírásával.
A lakcímbejelentés nem a te logikád szerint működik.
A bejelentkező polgár maga dönti el, hogy a lakcímet állandónak vagy ideiglenesnek tekinti; ebbe rajta kívül senkinek nincs beleszólása.
Magyar lakosok tömegei jelentkeznek be nem oda, ahol laknak; ezek vagy tulajdonosok, akik valamin ügyeskednek, vagy bérlők, akiknek a bérbeadó "megtiltotta" a lakcímbejelentést (amit elvileg nem tehet), ezért máshová kénytelenek bejelentkezni. Ez nálunk így működik, a lakcímnyilvántartás egy k*pleráj.
Az én magántulajdonhoz való jogomat és a magántulajdonom védelmét nem sérti, hogy oda bárki bejelentkezhet?
És mi az, hogy én nem tudom megmagyarázni a hatóságnak, hogy a keresett bűnöző nem lakik nálam?
Ha ennyire könnyű kamu címet szerezni, akkor mi értelme van az egésznek?
Hivatalos okmányban szereplő adatok bemondásra?
#14 a lakcímbejelentésnek semmi köze a tulajdonjoghoz.
A lakcím az minden bejelentkező polgárnak a saját személyes adata. A lakcím a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban van benne, nem pedig az ingatlannyilvántartásban, amiben a tulajdonviszonyokat rögzítik.
Ha úgy tetszik, nem a lakó jelentkezik be a lakásba (pláne ingatlanba), hanem a lakó személyes adatai közé bekerül egy cím.
Miért ne tudnád megmagyarázni a hatóságnak, hogy valaki nem nálad lakik? Egyszerűen közlöd vele. Ha zavar, hogy nálad keresnek valakit, aki nem ott lakik, akkor fiktiváltathatod a lakcímét.
Ahogy nálunk csinálják, úgy nem sok értelme van a lakcímbejelentésnek. Főleg azért, mert lakáskiadók tiltogatják meg a lakcím bejelentését, innen indul az a káosz, hogy sokan kénytelenek máshová bejelentkezni. Ezen nem igazán akaródzik változtatni a politikusoknak, mert ha mondjuk szankcionálnák a tulajokat, akik a lakcímmel szívatják a bérlőt, az népharagot váltana ki (elvennék tőlük ezt a jó kis csicskáztató eszközt). Sajnos mélyen gyökerezik a magyar néplélekben az a tévhit, hogy a lakcímbejelentéstől valaki "bekerülne az ingatlanba". Ez hülyeség.
Bemondásra nem lehet lakcímet bejelenteni, mert valamilyen okmánnyal valószínűsíteni kell, hogy ott lakik az illető.
Kérdező!
Ha van valakinek lakásbérleti szerződése (és nem hamasította, hanem a valódi tulajjal kötötte), akkor ez már elég alap a bérlő számára a bejelentkezéshez, akár van a bérleti szerződésben erre külön tulajdonosi engedély, akár nincs.
Azzal, hogy valaki bérbeadta a lakását, gyakorlatilag "megengedte" , hogy a bérlő ott lakjon.
Így a bérlőnek elég csak felmutatnia az okmányirodában a bérleti szerződést és kap egy lakcímkártyát.
De más jogviszokok esetén pl. csalágtagi minőségben történő lakáshasználat, vagy szívességi használat, na akkor valóbnan kell a jogosult engedélye.
"Olyan hír jutott a tudomásomra, hogy bűnözői csoport több tagja is bejelentkezett valahová, amely ingatlanhoz semmi köze. Nem tudom, hogy hogyan csinálták. A tulaj nagyon örült, mikor rajta keresték a bűnözőket."
Ez megingt más.
Amikor hamis, hamisított okiratokkal próbálkoznak (pl. hamis bérleti szerződéssel) az okmányirodában.
Az ügyintézőnek nem dolga felismerni az ilyet, és nem is tudná.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!