Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Tényleg bejelentkezhet valaki...

Tényleg bejelentkezhet valaki az én lakásomba a tudtom nélkül?

Figyelt kérdés

Mégis hogyan?

Hogyhogy nem kérdezik meg ilyenkor a tulajt?

Nem tudom valahogyan "jogilag levédeni" a lakásomat?

Hogy nem szúr szemet ez az abszurditás egyetlen politikusnak sem? Illetve miért nem akar ezen változtatni?

2023. máj. 19. 22:48
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

#9 amit te írsz, az az emeletes baromság.

Eleve bérleti szerződéssel nem is kell a tulaj aláírása a lakcímbejelentéshez.

Egyébként meg, ahogy írod, a tulajnak alá KELL írnia a lakó lakcímbejelentését. Nem aláírHATja, ha úgy szottyan kedve, hanem KÖTELES aláírni.

2023. máj. 20. 21:36
 12/16 A kérdező kommentje:

És a lakcím bejelentésekor kell bizonyítanom, hogy tényleg ott lakom-e?

A bérleti szerződés az én logikám szerint csak az ideiglenes lakcímre ad okot.

Olyan hír jutott a tudomásomra, hogy bűnözői csoport több tagja is bejelentkezett valahová, amely ingatlanhoz semmi köze. Nem tudom, hogy hogyan csinálták. A tulaj nagyon örült, mikor rajta keresték a bűnözőket.

Ezt azért jó lenne kivédeni.

2023. máj. 31. 22:32
 13/16 anonim ***** válasza:

#12 a lakcím bejelentésekor hihetővé kell tenni, hogy tényleg ott laksz (habár újabban a jogszabály szerint egyáltalán nem is kell ott laknod, ahová bejelentkezel), például egy bérleti szerződéssel, vagy a tulajdonos aláírásával.

A lakcímbejelentés nem a te logikád szerint működik.

A bejelentkező polgár maga dönti el, hogy a lakcímet állandónak vagy ideiglenesnek tekinti; ebbe rajta kívül senkinek nincs beleszólása.

Magyar lakosok tömegei jelentkeznek be nem oda, ahol laknak; ezek vagy tulajdonosok, akik valamin ügyeskednek, vagy bérlők, akiknek a bérbeadó "megtiltotta" a lakcímbejelentést (amit elvileg nem tehet), ezért máshová kénytelenek bejelentkezni. Ez nálunk így működik, a lakcímnyilvántartás egy k*pleráj.

2023. máj. 31. 22:39
 14/16 A kérdező kommentje:

Az én magántulajdonhoz való jogomat és a magántulajdonom védelmét nem sérti, hogy oda bárki bejelentkezhet?

És mi az, hogy én nem tudom megmagyarázni a hatóságnak, hogy a keresett bűnöző nem lakik nálam?

Ha ennyire könnyű kamu címet szerezni, akkor mi értelme van az egésznek?

Hivatalos okmányban szereplő adatok bemondásra?

2023. máj. 31. 22:44
 15/16 anonim ***** válasza:

#14 a lakcímbejelentésnek semmi köze a tulajdonjoghoz.

A lakcím az minden bejelentkező polgárnak a saját személyes adata. A lakcím a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban van benne, nem pedig az ingatlannyilvántartásban, amiben a tulajdonviszonyokat rögzítik.

Ha úgy tetszik, nem a lakó jelentkezik be a lakásba (pláne ingatlanba), hanem a lakó személyes adatai közé bekerül egy cím.

Miért ne tudnád megmagyarázni a hatóságnak, hogy valaki nem nálad lakik? Egyszerűen közlöd vele. Ha zavar, hogy nálad keresnek valakit, aki nem ott lakik, akkor fiktiváltathatod a lakcímét.

Ahogy nálunk csinálják, úgy nem sok értelme van a lakcímbejelentésnek. Főleg azért, mert lakáskiadók tiltogatják meg a lakcím bejelentését, innen indul az a káosz, hogy sokan kénytelenek máshová bejelentkezni. Ezen nem igazán akaródzik változtatni a politikusoknak, mert ha mondjuk szankcionálnák a tulajokat, akik a lakcímmel szívatják a bérlőt, az népharagot váltana ki (elvennék tőlük ezt a jó kis csicskáztató eszközt). Sajnos mélyen gyökerezik a magyar néplélekben az a tévhit, hogy a lakcímbejelentéstől valaki "bekerülne az ingatlanba". Ez hülyeség.

Bemondásra nem lehet lakcímet bejelenteni, mert valamilyen okmánnyal valószínűsíteni kell, hogy ott lakik az illető.

2023. máj. 31. 23:02
 16/16 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező!

Ha van valakinek lakásbérleti szerződése (és nem hamasította, hanem a valódi tulajjal kötötte), akkor ez már elég alap a bérlő számára a bejelentkezéshez, akár van a bérleti szerződésben erre külön tulajdonosi engedély, akár nincs.

Azzal, hogy valaki bérbeadta a lakását, gyakorlatilag "megengedte" , hogy a bérlő ott lakjon.

Így a bérlőnek elég csak felmutatnia az okmányirodában a bérleti szerződést és kap egy lakcímkártyát.

De más jogviszokok esetén pl. csalágtagi minőségben történő lakáshasználat, vagy szívességi használat, na akkor valóbnan kell a jogosult engedélye.

"Olyan hír jutott a tudomásomra, hogy bűnözői csoport több tagja is bejelentkezett valahová, amely ingatlanhoz semmi köze. Nem tudom, hogy hogyan csinálták. A tulaj nagyon örült, mikor rajta keresték a bűnözőket."

Ez megingt más.

Amikor hamis, hamisított okiratokkal próbálkoznak (pl. hamis bérleti szerződéssel) az okmányirodában.

Az ügyintézőnek nem dolga felismerni az ilyet, és nem is tudná.

2023. jún. 1. 05:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!