Büntetőeljárás! Ez mit jelent??? A részleteket lent írom.
Sziasztok! Néhány hónappal ezelőtt volt egy kisebb értékű lopással kapcsolatos ügyem sajnos. Most telefonáltak a rendőrségről,hogy közvetítői eljárást indítványoztak és, hogy egy évig pártfogói felügyelet alá kerülök?
A konkrét büntetés ezután fog kiderülni?
Illetve ezen kívül az is kérdésem lenne, hogy mivel közalkalmazottként dolgozom, ezt az ügyet akár a sértett, akar a pártfogó jelezheti a munkáltatónak? A rendőrségen kérdeztem anno, azt mondták, hogy ők biztosan nem jelentik és én se tegyem.
Természetesen jelenthetik, ha erkölcsi bizonyítvány kell a melódhoz akkor meg kötelező.
De ja, ha pl az újság megírta, valaki posztolta Facebookra, azt nem fogod tudni megakadályozni, sőt.
A pártfogói felügyelet meg az, hogy kb olyan mint a szüleid, megkérdezi hol vagy, hova mész, mit csinálsz, szólnod kell neki ha el akarsz költözni, nyaralni mész stb.
Kérdező!
Az ügyedet még nyomozati szakban (vádemelés előtt) közvetítői eljárásra utalták. Erről ügyészi döntés született, valószínűleg hivatalból.
Ilyenkor 6 hónapra felfüggesztik az eljárást - ebben az időszakban kéne megállapodni a sértettel minden törvény által előírt feltételben és "jogkövetkezményekben" is (vagy nem lesz büntetés vagy a tevékeny megbánás miatt - ez korlátlanul enyhíthető lesz).
Azonban, ha ez nem lett eredményes, akkor folytatódik a büntetőeljárás...
A munkáltató felé addig nincs jelzés, amíg nincs eredménye a közvetítői eljárásnak.
Arról azonban már most tudjál, hogy a közalkalmazotti jogviszony fentartásának törvényi akadálya a büntetőeljárás alatt állás.
Amint ezt a munkáltató megtudja, kezdeményezi a jogviszonyod megszüntetését.
Helyedben MINDENT ELKÖVETNÉK, hogy eredményes legyen a közvetítői eljárás, de - ugyanakkor - frissíteném az önéletrajzom is.
Kedves utolsó! Köszönöm a korrekt és részletes válaszodat! Az ügy tulajdonképpen abban merül ki,hogy találtam egy áruház próbafülkéjében egy pénztárcát, amit nem adtam le. Mivel a kamerák alapján beazonosítható volt,hogy én követtem az előző hölgyet a fülkében, ezért kifelé menet megállítottak és megtalálták nálam a pénztárcát,emiatt indult az eljárás. Természetesen a pénztárca és teljes tartalma ott helyben visszakerült jogos tulajdonosához. Természetesen nagyon megbántam amit tettem, nem tudom hogyan fordulhatott meg ilyen a fejemben.
Én jelenleg is dolgozom,mint közalkalmazott (pedagógus). A leírtak alapján, ha jól értelmezem, amint eredménye lesz a közvetítői eljárásnak, akkor értesítik a munkáltatómat? Továbbá mire értendő az,hogy a helyemben frissítenéd az önéletrajzomat?
"A leírtak alapján, ha jól értelmezem, amint eredménye lesz a közvetítői eljárásnak, akkor értesítik a munkáltatómat?"
Igen. megtehetik, de az értesítés a te kötelezettséged is egyúttal.
Az ugye megvan, hogy a közalkalmazotti törvény felsorolja, hogy milyen büntetések esetén mennyi időnek kell eltelnie a jogviszony létesítéséhez.
Ha közvetítői eljárás eredményes lett ugyan, de kaptál valamilyen "enyhe büntetést" pl. pártfogó felügyelet, vagy próbára bocsátás,....etc. akkor ennek az időnek eltelte + valamennyi idő eltelte a közalkalmazotti jogviszony szabályszerű létesítése.
Ilyenkor Neked is szólnod kell a munkáltatónak és az Ügyészség is jelzi.
Ez viszont együtt jár a jelenlegi jogviszonyod megszüntetésével. Ha eltelt a "büntetésed" ideje, valószínűleg szeretnél továbbra is pedagógusként dolgozni - na erre mondtam, hogy frissítsd az önéletrajzodat.
Ezt nem most kell, csak készülj fel rá.
Továbbá mire értendő az,hogy a helyemben frissítenéd az önéletrajzomat?
Köszönöm szépen!
Átolvastam a közalkalmazotti törvényt, valóban kitér erre,csak nem értem miért mondták a rendőrségen, hogy még véletlenül se jelezzem ezt a munkáltatónak. Mindenesetre megvárom, hogy keressen a mediátor és megérdeklődöm tőle is,hogy mi a teendő,mert egyelőre semmi hivatalos papírt nem kaptam még.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!