Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Kút bejelentés - most mindenki...

Kút bejelentés - most mindenkinek kell?

Figyelt kérdés

Vagy csak akik mezőgazdasági célból, nagyobb mennyiségű víz kivételére használnak kutat? A kiskertben a 20-30m mély kutat nem kell? Vagy azokat is?

Nem igazodok már ki ezen.

2023. ápr. 14. 08:09
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
Elvileg azokat is.
2023. ápr. 14. 08:10
 2/14 anonim ***** válasza:

[link]

50m felett kell.

"(1c) Nem szükséges vízjogi engedély a 2/A § szerinti országtérképen vízkészlet-védelmi szempontból kockázatmentesként meghatározott területeken a háztartási vízigényt kielégítő kút (a továbbiakban: háztartási kút) létesítéséhez, üzemeltetéséhez és megszüntetéséhez, ha annak talpmélysége az 50 métert nem haladja meg és az első vízzáró réteget nem éri el."

Tavalyi jogszabály.

2023. ápr. 14. 08:14
 3/14 A kérdező kommentje:
Jó, mert nekem is 50 (meg 80) méterről hadolváltak az önkormányzatnál pár hónapja. Nekem 20 méter mély fúrt kút van, a telekkel együtt vettem, csak a gyömülcsfáim öntözésére használom.
2023. ápr. 14. 08:21
 4/14 anonim ***** válasza:

[link]

Várd ki az új módosítást.

2023. ápr. 14. 08:25
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

hát nekem ez úgy jön le, hogy a LÉTESÍTÉST mélységtől függetlenül be kell jelenteni, de a meglévőknél az 50 (vagy 80?!)m alattiak amnesztiát kapnak?

Egymásnak ellent mondó jogszabályok és hírek, Magyarország, így szeretlek :D

2023. ápr. 14. 08:30
 6/14 A kérdező kommentje:
a 3-as által linkelt jogszabály szerint NEM kell, a az infórádiós hír szerint meg mégis, nekem itt az önkormányzatnál is azt mondták (tavaly ősszel) hogy NEM kell. Akkor most mi a búbánat radai r0sseb van?
2023. ápr. 14. 08:37
 7/14 anonim ***** válasza:
100%
Én viszont úgy hallottam, hogy aminek a talpmélysége nincs 50 méter, azt a helyi jegyzőnél kellene bejelenteni. Nincs ebben egyértelmű szabályozás!
2023. ápr. 14. 08:38
 8/14 anonim ***** válasza:
7: Az van, hogy képlékeny a dolog, senki nem bírja lekövetni, ezért várd ki a végső verziót.
2023. ápr. 14. 08:39
 9/14 anonim ***** válasza:
100%

Várjál még vele, most tisztul a dolog. Valószínűleg elengedik a francba az egészet, vagy legalábbis lényegesen egyszerűsítik.

Most ott van vele a baj, hogy:

- a kút dokumentációjáért 50-200 ezer Ft-ot kérnek a papírral rendelkező kútfúrók, így bár a bejelentés ingyenes, mégis rohadt sokba kerül

- akinek van kútja (tehát kb. minden családi ház az országban), az tart attól, hogy ha bejelenti, akkor hamarosan fizethet valami kútadót is

- mégis, ki a tököm ellenőrizné ezeket?

Ez utóbbihoz: százezres nagyságrendben léteznek ezek a kutak, ezeket csak megjelölni egy térképen is borzasztó nagy munka. Utána kiszúrni azokat a helyeket, ahol van öntözés, de nem bejelentett kútról történik, az már kvázi feldolgozhatatlan mennyiség. Lehet, hogy valakinek valami faluszéli helyen van több gyümölcsöse is, több kúttal, öntöz is, tehát egy nyáron készített légifotón, műholdfelvételen látszik, hogy míg a környéken minden kiégett, nála zöldell minden. OK, akkor a t. Hivatal bizonyítsa be, hogy az illető az öntözést nem a bejelentett, hanem valamelyik másik, be nem jelentett kútjáról intézte... Vagy családi házas környezetben ha szép zöld a fű nyár végén is, akkor bizonyítsa be, hogy nem a kerti csapról locsoltad (és azt meg kifizetted vízdíjban).

2023. ápr. 14. 08:41
 10/14 anonim ***** válasza:

Én viszont azt az infót kaptam, hogy valóban tavaly született egy könnyítő szabály az 50m alattiakra, de azt egy későbbi salátatörvényben visszavonták, csak ez már nem jutott el a hírekbe mert a háború és az egyéb dolgok vittek mindent.

Szóval ahogy fentebb írták, most várható változtatás!

2023. ápr. 14. 08:57
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!