Ha korábban kb 10 éve eltartási szerződést kötöttem apámmal az öt érintő vagyonáért. Anyánk már korábban elhunyt, hagyatéki is évekkel ez előtt megvolt. Köteles vagyok e kifizetni az anyai részeket a testvéreimnek?
Most akkor próbáld meg még egyszer, normálisan, érthetően leírni, hogy mi a francot akarsz, mert amit itt leírtál, annak semmi értelme...
Mi köze van édesanyád hagyatékának édesapád vagyonához?
Ha jól értem, akkor a fél ház a tiéd volt, másik fele édesapádé.
Ha nem követtél el semmilyen törvénysértést, akkor a helyzet úgy áll, hogy hivatalosan édesapáddal közösen adtátok el a házat, az ráeső pénzt pedig neked adta. Innentől kezdve nincsen semmi látnivaló, a testvéreid pedig nyugodtan rohangásszanak ügyvédhez.
Ami az otthont illeti: gyakori tévhit, hogy az eltartási szerződés miatt nem lehet otthonba berakni az eltartottat. Hacsak a szerződés nem tartalmaz ezt tiltó kitételt, bármikor betehető (már csak azért is, mert akarata ellenére nem lehet betuszkolni, szóval az az ő döntése, ha beköltözik). Ami téged kötelez a beköltözés után, az az ezzel járó költségek fizetése, aminek ha nem teszel eleget, akkor fog megszűnni az szerződés.
Más kérdés, hogy mivel a ház menet közben eladásra került közös megegyezéssel, ezért van-e még értelme életben tartani az eltartási szerződést. Azt neked kell tudnod, hogy pontosan mi áll benne, illetve még milyen vagyontárgyak vannak, amiket emiatt a többi örökös nem tud megkapni.
#5, ne írjál már hülyeségeket...
A „gondját viseled”-be az is beletartozik, hogy otthonba teszed. Még egyszer leírom; betuszkolni nem lehet, szabad akaratából költözik be, az ezzel járó költségek pedig téged terhelnek. Pláne, ha még az állapota is indokolja a szakszerű ellátást.
Köteles részről meg azért nincs szó, mert Ő ADTA EL a saját részét, a saját vagyonával pedig mindenki azt kezd, amit akar, vagy amit tud. Ha ő a házért kapott pénzt neked adta, ahhoz nincs köze senkinek. Tehát ami pénzt azért kaptál, abból nekik nem jár egy fillér sem. Az eltartási -ahogy már ezt is korábban leírtam- más ingó és ingatlan vagyontárgyak öröklésébe tud beleszólni. De ha csak a szülői ház volt benne a szerződésben, akkor már ígyis-úgyis érvényét vesztette.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!