A nyugdíjas szövetkezetnek a tagja, ha munkát vállal, azt miért csak minimálbérrel számfejti a nyugdíjas szövetkezet? Nincs ünnepnap, túlóra elszámolás sem. Sajnos nem találtam rá a nyugdíjas szövetkezetre vonatkozó összes törvényére.
Figyelt kérdés
Ugyanazért a munkáért, amelyet a munkavégzést elrendelő munkáltatónál alkalmazotti viszonyban lévő dolgozóknak fizetett szabadságot, betegszabadságot, túlórát, fizetett ünnepnapokat stb fizetett a munkáltató, akik a nyugdíjas szövetkezettől mentek oda dolgozni azoknak a nyugdíjas szövetkezet nem számolt el a fenti munkákért összeget. A Munkáltató azt mondja Ők kifizetik rendesen a nyugdíjas szövetkezetnek az összegeket, azt nem tudják a nyugdíjas szövetkezet miért csak minimálbért számfejt a tagjai részére. Ez nem más mint a rabszolgabérért történő munkavégzés, amit a nyugdíjas szövetkezet alkalmaz alkalmazottjaival.Kik ellenőrzik a nyugdíjas szövetkezetet?2023. márc. 22. 13:02
1/4 anonim válasza:
A nyugdíjas szövetkezet alkalmaz egy nyugdíjast, úgy, hogy ők megállapodtak, hogy ő aztán ezt mennyiért adja el a piacon, az már az ő magánügye.
2/4 A kérdező kommentje:
Semmilyen megállapodás nem történt, a felek között. Csak egy belépési megállapodás készült amelyben a munkákról, azok értékéről egyetlen szó nincsen. Még annyit, hogy ahol a munkát végeztük a nyugdíjas szövetkezet tagjai, az a munkaadó elmondta hogy a munkaadójuk az törvényes béreket fizet a nyugdíjas szövetkezet dolgozóinak, azt nem értik miért számfejt kevesebbért a nyugdíjas szövetkezet. Ez ügyben írásban bizonyítékokkal bérpapírokkal szolgálat beosztással az illetékes munkaügyi felügyelőségre fordultunk többen.
2023. márc. 22. 13:22
3/4 anonim válasza:
Én dolgoztam nyugdíjas szövetkezeti tagként takarítóként. Hát szépen átvert a nyugdíjas szövetkezet, ki is léptem. Annyit tudok, hogy a nyugdíjas szövetkezet minden általa biztosított munkáltatóval készít egy megállapodást a munka ellenértékére, amit a munkát biztosító kifizet a nyugdíjas szövetkezetnek, és abból fizeti ki a nyugdíjas szövetkezet tagjait akik dolgoznak. Hát ezt a megállapodást senki a dolgozók közül nem ismeri, így az általa kifizetett bért sem ismeri senki. Szerintem ez csalásnak minősül, mert munka szerződést sem a munkát biztosító munkaadó, sem a nyugdíjas szövetkezet nem köt a dolgozóval. Munkaszerződés nélkül pedig szabálytalan bármilyen foglalkoztatás amely munkával jár, amiért munkabért kap a dolgozó. Az esetem Dunaújvárosban történt, de nem most, hanem korábban.
4/4 anonim válasza:
A kérdezőnek válaszolom, szerintem Megbízásos formában láttad el a munkádat. A Megbízásban fel kell tüntetni az órabért, havibért, a napi ledolgozott óraszámot. Ha ezek nincsenek feltüntetve a Megbízásodban, akkor van értelme a munkaügyi pernek. Pl én is dolgoztam nyugdíjas szövetkezetnél, és majdnem minden rendben volt, de az ügyvédem észrevette azt hogy a Megbízásban meghatározott napi óraszámtól többet kellett dolgoznom, a többletet a nyugdíjas szövetkezet nem számolta el felém. ( A peres eljárásban az is kiderült, hogy a munkámat végző munkaadó az kifizette a többletóra díjakat, amit a nyugdíjas szövetkezet nem fizetett ki a dolgozóinak. Pert nyertünk. DE azt javaslom mindenkinek soha a nyugdíjas szövetkezettel ne egyezkedjen, mert rabszolgabérért fog mindenkit dolgoztatni. A napi bejelentéssel való foglalkoztatással is, jelentősen többet lehet keresni, mint a nyugdíjas szövetkezettel való egyezkedéssel.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!