Fokozottan ellenőrzött (kábító)gyógyszer dokumentáció egy részét én töltöttem ki orvos helyett, börtönbe mehetek?
A patikában amikor leadtam a dokumentumot, nem volt semmi bajuk. 2 külön gyógyszerész megnézte és elfogadta a papírt.
Amikor mentem kiváltani, akkor odajött a nő és mondta hogy rosszul van kitöltve.
Kiderült valami kód valóban nem volt rajta, illetve maga hogy melyik patikában válthatom ki a gyógyszert.
Felhívtam az orvosomat, odaadtam a telefont a patikusnak, majd visszaadták nekem a telót, és az orvosom mondta hogy mit írjak.
Viszont én kérdeztem a patikust, hogy ezt nekem kell kitölteni? Célozva hogy ezzel jogot sértek-e.
Azt mondta nem, az orvosnak, és mondta "ez a maguk felelőssége".
Viszont stressz helyzetben voltam, a doki mondta mit írjak, írtam. Kitöltöttem az orvosom helyett két rovatot.
Így végül kiadták a kábitószert.
Két kérdés:
1, Ha én töltöttem ki orvos helyett rovatokat, úgy hogy telefonon az orvos mondta mit írjak: Felkereshet engem a rendőrség kábitószer dokumentáció hamisitással?
2, Ha a patika viszont kiadta úgy a gyógyszert, hogy előttük hamisan töltöttem ki a dokumentációt ami alapján és csak az alapján adhatják ki a gyógyszert, akkor ők is jogot sértettek?
Fokozottan ellenőrzőtt szer Értesítőpapírról van szó.
Leírtam.
Aki érti hogy miről beszélek az fix, hogy tudja miről van szó, aki nem az nézzen utána net jogtar hu-n. Vagy valahol "Fokozottan ellenőrzött szerek kiadása" kulcssszóval. 3 havonta új értesítőt kell kiállítania az orvosnak. Ilyen szerek a P1 - P4 és K1 - K3 besorolású gyógyszerek.
A Xanax pl. p4-es. de azt a fing nem ellenőrzi lásd mennyi embernek írják fel.
Minél alacsonyabb a szám annál "fokozottan ellenőrzöttebb" és a K számúak a legdurvábbak pl ketamine.
Amiről szó van aki nincs a témában benne: Fokozottan ellenőrzött szerek kiadásának a formai követelményeiről és a gyógyszertár felelősségéről van szó, illetve mivel én is belekeveredtem ezért rólam is mint potenciális orvosi dokumentáció hamisító. De erről szól a kérdésem, hogy az vagyok-e, mennyire sértett ki jogszabályt stb.
Az a röhej egyébként, hogy 2 évig egy patikában váltottam ki egy szegényesebb formátumú értesítővel, semmi baj nem volt, másik patikába mentem mert közelebb van, itt meg 3 patikus odajött hogy ÁNTSZ meg formai követelmény, azonnal hívjam az orvost.
Szóval ez a kérdés.
Hát itt igazából az a kérdés, hogy jogos volt e alapból a gyógyszerfelírás, mert ha igen, mert mondjuk daganatos beteg vagy akkor nem nagyon fog ezen senki kötözködni.
Egyébként kb. 1 perc nyomni egy új értesítőt szóval a háziorvos kolléga is nagy marha lehet...
6
Szakorvos irja, neurologus foorvos, pszichiater.
Sajnos egyedul dolgozik, nincs asszisztens aki ezeket az idopazarlo dokumentaciokat helyette elvegezze, ezert neki kell beszerezni az 1. szamu mellekletet, aztan kezzel kitolteni.
Es o jar surgossegire kozben mert kevesen vannak, meg rendelesi idoben tele van, majd megy visit-re a pszichiatria osztalyon, aztan ha alkalom adja akkor beteget fel kell vennie, rogzitenie a gepbe, dokumentalni, elbeszelgetni vele.
Aztan megy masik korhazba, utana meg csoportterapiat tart es meg vasarnap is dolgozik.
Szoval ne hivjuk szerintem a kollegat marhanak, mert nem az o hibaja es total sajnalom hogy igy le van terhelve es tisztelem hogy ennyire szeret segiteni az betegeken.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!