Hogyan lehet azt magyar jog szerint megtenni, hogy van egy (számla)követelés amit vitat az "adós", de mégis befizeti az összeget azért, hogy késedelmi kamat semmilyen esetben ne kerülhessen felszámításra?
A német jog lehetőséget ad arra, hogy egy vitatott számlakövtelésnél a számlát befizesse az adót "Zahlung unter Vorbehalt" utalási közleményben való feltüntetésével - ugyanakkor jogilag ez nem számít sem ráutaló magatartásból, sem egyéb okból történő követelés-elismerésnek.
Hogy van ez a magyar jogban, itt milyen lehetőségek állnak rendelkezésre? Ha van egy számla, melynek a végösszegét vitatja az adós, ugyanakkor nem biztos benne, hogy valóban jogtalan-e (később ki fogja vizsgáltatni). Viszont szeretné elkerülni - arra az esetre, ha a bírósági ügyben évek múlva az jönne ki, hogy mégis jogos a követelés - a késedelmi és büntető kamatokat. Ezért "előre" befizetné a vitatott összeget is, de fontos neki, hogy a másik fél jogilag ezt ne tekinthesse (sem ő, sem a bíróság) ráutaló magatartásból történő elismerésre.
Azt ugyanis tudjuk, hogy egy követelés vitatása önmagában nem halasztó hatályú. Ezért egy jogilag minden szempontból biztonságos lehetőségre lenne szükség.
Kérem, a jogszabályi vonatkozó rendelkezéseket is osszátok meg.
Könnyebb lenne válaszolni, ha konkrét esetet neveznél meg. Tehát, hogy pl. magánszemély közüzemi számlájáról, / rendeléséről van szó, vagy pedig mondjuk egy vállalkozás rendelt valamit és azt hibásan teljesítették.
Itt van egy vitatott számla visszaküldésére vonatkozó kis írás:
De én olyan 15 éve jártam úgy, hogy kijött egy 40.000-res villanyszámla, ami akkor lehetetlen volt. Felhívtam a szolgáltatót, és valóban ők küldtek hibás számlát, elnézést kértek, és megkaptam a helyes összegről szólót.
De miért is fizetne ki bárki bármit, amiről tudja, hogy hibás az összeg vagy nem megfelelően teljesítették a rendelését? Jelezni kell a számla kiküldője felé, és a választól függően reagálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!