Milyen esetleges plusz trükk bevetésével tudom biztosan elérni, hogy egy közterületi, szerintem veszélyes fát kivágjanak?
Pest egyik családi házas utcájában a házunktól 1,3 méterre a zöldsávban egy 80 cm átmérőjű és kb 15 méter magas juharfa áll. Nagyon szép fa!
Most, esetleg a sok csapadék hatására a fa egyik vastag gyökere a járda betonját is feltörve a házunk irányába emelkedik ki a földből.
Aggodalmam legfőbb oka, hogy 17 évvel ezelőtt az ominózus juharfától 6 méterre lévő 50 cm átmérőjű másik juharfa egy napsütötte, szélcsendes napon egyszerűen kidőlt.
Szerencsére személyi sérülés akkor nem történt, viszont az úttesten parkoló autónk karosszériáját eléggé hullámosra horpasztották a kidőlt fa lombos faágai.
A casco nem fizetett, az önkormányzatnál azzal bújtak ki a kártérítési felelőségük alól, hogy ez "vis maior" eset volt, a fa egészségesnek tűnt, így tehát ők nem felelősek.
Szintén nem tölt el bizakodással, hogy 300-500 méteres körzetben 2 db szintén hatalmas fát is kivágtak az elmúlt évben, aminek nem volt látható oka, de a fatönk alapján a fák közepe teljesen el volt korhadva, és szinte csak a kéreg tartotta össze.
Eddig írásban nem kértem az ominózus juharfa vizsgálatát, illetve az esetleges veszély elhárítását, csak szóban, de eddig kategorikusan elbagatellizálták az ügyet, de most szeretném a jegyzőtől írásban eredményesen kérvényezni a fa kivágását.
Ja, és 2 szomszédos háztömbben is általános iskolák vannak, így sok kisgyerek megy el a fa alatt.
Nem rossz ötlet, hogy doktoráljak le erdőmérnökként, de egy kicsit időigényes, és a hivatal nem biztos, hogy figyelembe venné a véleményem akkor sem érintettség okán.
Az első fa spontán kidőlése óta, tehát 17 éve alkalomadtán már több szakemberrel is beszéltem. Mindegyik megállapította, hogy nem normális, sót statikailag iszonyatosan veszélyes, ha egy fa gyökerei a föld felszínén vannak, és mivel ezt a részt feltöltötték 120 évvel ezelőtt valószínűleg sittel, mert egyébként egy mocsaras terület volt, tehát a fák gyökerei egyszercsak megadhatják magukat, mint történt ez 2006.ban is.
A legutolsó szakember megállapította, hogy a fa gyökere a víz felé megy, mert sokat locsolok. Becsületszavamra még soha, de soha nem locsoltam meg a házunkat, lehet hogy csak a magas víz és csatornadíjak miatt. :)
Egyébként kivétel nélkül mindenki veszélyesnek tartotta, csak a hivatal nem.
Egyébként ajánlottak már valami orosz, feketepiacon beszerezhető gombaölőt is tuti megoldásként.
Nekem nem a fával van bajom, hanem a balesetveszélyességével, mert beláthatatlan következményei vannak, ha kidől, és mondjuk épp iskolaköröket futnak alatta gyerekek a tornaóra keretében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!