Az ajándékozási szerződés megtámadható?
Tatám és mostoha mamám az ingatlanjuk felét, amiben laknak rám szeretnék hagyni.
Mostoha mamámnak 1 fia van akivel nem tartja a kapcsolatot és nem akar adni semmit.
Tatámnak 1 lánya van anyukám.
Mama a ház felét tatának ajándékozta így 1/1 övé. Viszont tata tovább akarja ajándékozni nekem a felét.
Ebben az esetben nem tudja követelni mostoha mamám fia a köteles részt?
Azt olvastam 10 év eltelte után nem igényelhető a köteles rész.
Olyat is olvastam mivel tata tovább ajándékozza a ház felét nekem nem tudja megtámadni mama fia, mert ez tovább ajándékozásnak számít és nem jár a köteles rész.
Ehhez ügyvéd kell, itt egy anonim fórumon csak állítunk valamit de az nem biztos, hogy utána a bíróságon is úgy fog történni.
megtámadni mindent lehet, ajándékozást is, főleg ha felvetődik a rosszindulat, hogy eleve az örökös kiforgatása miatt történ meg.
Elméletileg ha hosszú idő telt el az ajándékozás után akkor az már nem számolható bele a hagyatékba, de ugyanígy elméletileg a köteles rész megilleti a gyereket akkor is ha nem tartják a kapcsolatot, vagy akár ha soha nem is találkoztak.
Mindig a konkrét ügyben dönt a jegyző vagy a bíróság, aki az illetékes éppen, mert mindent figyelembe kell venni.
Kérdező: a 10 éven belüli ajándékozást be kell számítani a kötelesrész alapjául. De juttatáskori értéken kell beszámítani, nem akkorin.
Ez persze, a "mama" részére vonatkozik, hiszen feltehető, hogy a te édesanyád nem él veled szemben kötelesrész iránti igénnyel.
Akkor most a nagyapádról van szó, akinek volt egy közös ingatlana a második feleségével, akihez rokoni értelemben nincs közöd? A nagypapa a neki ajándékozott tulajdonrészt ajándékozná tovább?
Ha ez így van, akkor az új feleség gyermeke akkor követelhet kötelesrészt, ha a nagypapának ajándékozás és a hölgy halála között nem telt el 10 év.
1 éves az ajándékozási szerződés és mostoha mamám sajnos nem biztos, hogy él még 10 évet, mert nagyon idős és beteges.
Szóval a 10 évre nem lehet alapozni.
#8 Ez nem belemagyarázás.
A juttatáskori értéke annyi amit akkor ért amikor neki juttatták.
Most nem ugyanannyit ér 2 millió forint, mint amennyit 10 éve ért. ha a juttatáskori értékét nézzük és azt kell beszámítani akkor az inflációt figyelembe kell venni ami azóta volt.
A 2 millió 10 éve egy BMW 530-as 15 millióba került, ma meg már 25 milliót kell érte fizetni. A "juttatáskori érték" ezt jelenti, hogy ha akkor egy BMW kétharmadára futotta belőle, akkor most is olyan értéken kell figyelembe venni, hogy egy BMW kétharmadát érje.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!