Új személyi igazolvány csináltatásakor (az előző lejáratának esetében) meg lehet tartani hivatalosan az régebbit?
Ha azt mondod elhagytad, de akkor lehet illetéket is kell fizetni.
Régen kilyukasztva még visszaadták, nem tudom ez most hogy megy.
Jogszabály rendelkezik arról, hogy le kell adni, és 30 napon belül megsemmisítésre továbbítják.
414/2015. (XII. 23.) Korm. rendelet a személyazonosító igazolvány kiadása és az egységes arcképmás- és aláírás-felvételezés szabályairól
34. § (1) Az érvényes személyazonosító igazolványt a magyar állampolgár, a bevándorolt, a letelepedett, a menekült és az oltalmazott jogállású személy köteles sértetlenül megőrizni, jogszabályban meghatározott esetekben és módon - felhívásra - bemutatni, a személyazonosító igazolvány érvénytelenné válásakor, a visszavonás elrendelésekor vagy a jogosultság megszűnésekor, illetve az új állandó személyazonosító igazolvány kiadásakor a személyazonosító igazolvány átvételére jogosult hatóságnak leadni.
39. § (5) A járási hivatal és a kijelölt kormányhivatal a leadott, vagy átvétel hiányában* érvénytelen állandó személyazonosító igazolványt a leadástól, vagy az átvétel hiányában történő érvénytelenítéstől számított 30 napon belül megsemmisítés céljából megküldi a nyilvántartást kezelő szervnek.
[* Az átvétel hiánya: az át nem vett személyazonosító igazolványokat hatvan napig őrzik, aztán érvénytelenítik és elküldik megsemmisítésre. ← 24. § (5) és (6)]
Decemberben csináltattam egy újat.
Azt mondtam, hogy elveszett a régi.
Egy fillért sem fizettem. A régi is megvan.
Pár nap alatt kipostázták az újat.
/ ↑ 3-as (00:25), 5-ös (06:49), 6-os (08:40), 7-es (11:28) válaszokhoz.
Már jónéhány éve nem kell okmánykiállítási illetéket fizetni fizetni elvesztés, rongálódás, eltulajdonítás esetén sem; legalábbis, ha egy naptári évben csak egyszer történik személyazonosító igazolvány igénylése.
2016. január 1-től (a rövidebb érvényességi idejű, chipes e-személyi bevezetésével egyidejűleg) az Illeték törvényből törölték a személyazonosító igazolvány csere estén fizetendő kiállítási illetékét (ami életkortól is függő mértékű volt), és az elvesztés, rongálódás miatti csere magasabb kiállítási illetékét is; legalábbis egy esetben: a közteherfizetési kötelezettség alá nem eső eljárások és igazgatási jellegű szolgáltatások közé ez is bekerült: évente egy alkalommal az állandó személyazonosító igazolvány és a lakcímet igazoló hatósági igazolvány kiállítására irányuló eljárás.
Az 5-ös válasz írójánál feltételezem, hogy 2022-ben első alkalommal igényelt személyazonosító igazolványt, így az, illetékmentes volt – függetlenül attól, hogy elvesztést jelentett be. /
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!