Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ki örökli magyarországon a...

Ki örökli magyarországon a szülök halála után az ingatlant? Kell végrendelet?

Figyelt kérdés
Tudnátok tippet adni hol tudok utána nézni a neten? Szüleim nem akarnak végrendeletet írni mert azt mondják úgyis felesbe kapunk meg mindent a tesómmal haláluk után. De a tesóm nem akarja eladni a házat én pedig igen. Kifizetni nem fog tudni mert nincs pénze se mukája se. Én már 20 éve külföldön élek sose fogok hazaköltözni de azt nem akarom hogy az én gyerekeim egy fillért se lássanak abból ami engem is megillet. Tesómnak nincs gyereke nem is lesz. Úgy gondolja hogy majd a barátjával a szülöi házba beköltöznek halálukig. De akkor az én rèszemmel mi lesz? Hogy van ez?
2023. jan. 20. 19:51
1 2 3
 1/29 anonim ***** válasza:
89%
Nem értelek: a szüleid képben vannak. Felesbe kaptok. Nem mindegy neked, hogy most a törvény vagy a végrendelet miatt kapjátok felesbe?
2023. jan. 20. 19:54
 2/29 anonim ***** válasza:
98%

Szóval az, hogy hogyan intézitek ezt a testvéreddel, nem öröklés kérdése. Ki kellene vásárolnia a Te részedet.

De amúgy nem értem: a szüleid haldokolnak már, vagy mi? Hol van az még, hogy beköltözhetnének?

2023. jan. 20. 19:57
 3/29 anonim ***** válasza:
88%
Élnek a szüleid, te már az öröksègen kattogsz... Na de, ha tesód be akar költözni, ki kell fizessen. Ezt majd akkor tudod kérni , ha nem tud kifizetni el kell adni. Megvan ennek a törvènye.
 4/29 A kérdező kommentje:
De mit kapunk felesbe ha a testvér beköltözik és sajátjávé tudja az ingatlant?
 5/29 anonim ***** válasza:
94%

Szüleidnek igaza van.

Minden máson még korai gondolkodni.

2023. jan. 20. 19:58
 6/29 A kérdező kommentje:
#2 tesóm úgy gondolja hogy mivel nekem már van házam minek aggódok? Neki nincs, ezért ö beköltözik a szüleink házába a barátjával. Kifizetni nem fog tudni mert két fillérje se volt soha. Ha akarná már holnap is beköltözhetne nem haldokolnak a szülök..
2023. jan. 20. 20:03
 7/29 anonim ***** válasza:
87%
Ok akkor ha megkapod a fele tulajdonrészt akkor költözz be, azt tudod tenni a picsogáson kívül.
2023. jan. 20. 20:06
 8/29 anonim ***** válasza:
98%

Én sem értem, minek aggódsz most előre.

Vagy fizet majd neked többlethasználati díjat, vagy majd kéred a bíróságtól a közös tulajdon megosztását.

Vagy akár már a hagyatéki tárgyaláson osztályos egyezséget köttök.

Ezer és egy lehetőség lesz. Akkor. Nem most.

2023. jan. 20. 20:06
 9/29 anonim ***** válasza:
94%

1. Az ingatlant a gyerekek egyenlö arányban öröklik, a ti esetetekben felesben.

2. Ha a testvéred be akar költözni, akkor ki kell(ene) fizetnie a te részedet.

3. Ha nem akarja, kérheted jogi úton a közös tulajdon megszüntetését, és értékesítését.

4. Ez azt jelenti, hogy az eljárás lezajlása után az ingatlant elárverezik és az árát felesben megkapjátok.

2023. jan. 20. 20:08
 10/29 anonim ***** válasza:
96%

Abszolút semmi köze annak, hogy törvény vagy végrendelet miatt örököltök felesbe, ha nem tudtok megegyezni. Ha az egyikőtök beköltözik, akkor ki kell fizetnie a másikat. Ha nem tudja kifizetni, akkor el kell adnotok a házat. Az elmélet ilyen egyszerű.

A gyakorlatban meg majd ha éljen az ideje, felveszed a kapcsolatot egy ügyvéddel.

2023. jan. 20. 20:09
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!