Tud adni magán civil átlagember "jótállást"?
Használtan fogok venni jofogásról most egy dolgot, amire 3hónap garanciát szeretne adni az eladó. Megkért rá, hogy csináljak neki egy formanyomtatványt, és ő kitölti, mert még ő sem csinált ilyet.
Valaki tudna segíteni ilyen formanyomtatvány "keresésében"? Én csak olyanokat találok az interneten, ami vállalkozóhoz kapcsolódik.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Nem kell túlvariálni. Ír egy 3 soros papírt két példányban, hogy garanciát vállal rá 3 hónapig, és ennyi.
Mondjuk kétlem, hogy be tudnád rajta hajtani, ha szükséged lenne rá, mert mehetnél érte évekig pereskedni, ha mégsem állja a szavát.
Épp ezért egy kicsit több kell, mint két-három sor. Ennyibe kb. semmi nem fér bele.
Egy normális adásvételi szerződés 0,5-1 oldal között van. Pontokban érdemes szedni a bekezdéseket, stb. és nem egy fogalmazásszerű akármit írni.
Benne kell lenni, hogy
1. ki az eladó, a vevő, adatok... (név, cím, szül. dátum, anyja neve, szig.szám)
2. mit ad el az eladó, a termék tárgya, márkája, típusa,egyedi azonosítója (ha van)
3. kijelenti az eladó, hogy az milyen állapotban van, és kijelenti, hogy nincs más hibája.
4. hogy a termék a saját tulajdona, per és tehermentes...
5. 3 hónapon belül rendeltetés szerű meghibásodás esetén önköltségen vállalja a termék javíttatását, vagy ha az nem lehetséges, a termék eredeti áron történő visszavásárlását
6. a vevő által fizetett összeg
7. az eladó elismeri a vételár maradéktalan átvételét.
8. Az eladó tájékoztatja, hogy az alábbi módon tudja érvényesíteni a vevő az általa vállalt jótállást:....
9. Amennyiben a vevő bármilyen okból kifolyólag a vevő a jótállási jogát nem tudja érvényesíteni, ill. a vevő akár a kapcsolatfelvételben, akár a jogérvényesítésben valamilyen nehézségbe ütközik, akkor a vevő az jótállással kapcsolatos minden érvényesítési szándékával kapcsolatos kiadását az eladó köteles megtéríteni, kivéve, ha bebizonyosodik, hogy a termék hibája a vevő nem rendeltetésszerű használatából adódik.
Hát kb. valami ilyesmi.
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm. Főleg az utolsónak, hogy időt szakított rám és leírt egy konkrét szerződést.
Még egy darab kérdésem lenne ezzel kapcsolatban, hogy a szerződést mindenképp ki kell nyomtatni, vagy elég az is, ha kézzel megírjuk, és aláírjuk (2 példányban). Ha elég csak nekünk kézzel megírni, akkor melyik a célszerűbb, ha a vevő kézírásával van írva a szerződés, vagy ha az eladóéval?
#3, azért az sem mindegy, hogy mi és milyen értéken cserél gazdát... Jó, hogynem már ügyvédhez el nem küldöd, ha egy használt hajszárítót akar venni és arra kell neki a 3 hónap garancia...
De egyébként is, ha nem tartja a szavát, akkor is csak peres eljárásban tudod kikényszeríteni belőle a garanciát, annyit meg szerintem az egész dolog nem ér. Sok hűhó semmiért. Ha meg normális, akkor a becsületszónak is elégnek kell lennie ilyen esetekben (magamból kiindulva, nekem égne a bőr a pofámról, ha ilyet nem tartanék be, persze kinek milyen az arcberendezése).
Azért ezzel "nem küldöm ügyvédhez". Lekörmölik, és aláírják, és kész. Ha megállapodnak 3 hónapos jótállásban, akkor annak talán lehet némi értéke, ha hajszárító, hát hajszárító.
Alapjában véve valóban csak pereskedéssel stb. lehet kikényszeríteni a jótállást, ha az eladó nem akarja fizetni a jótállást, de elég lesz egy telefonon a lelkére beszélni, hogy mindenféle ügyvédi felszólítás, per, stb. az ő költségére fog menni, ha nem akarja állni a szavát. Mivel lehetséges, hogy egyetlen ügyvédi felszólítás többe kerülne, mint a javítás, máris magától jobb belátásra tér az eladó.
Becsületszót megszegő emberből kicsit sok van, de olyanból, aki meg akarja szegni a szavát, de aztán meggondolja magát, mert belátja, hogy ezen csak bukhat, na olyanból több. Ill. aki egy ilyen szerződést aláír, az nyilván eleve becsületes, egy szavát szegő eladó ilyet nem írna alá.
Én is jártam már úgy, hogy telefonban mindent mondott a srác, hogy ilyen eredeti, olyan eredeti Iphone, semmi hiba, szerződést is köthetünk, de amikor küldtem a szerződéstervezetet rögtön elérhetetlen lett a srác, mert benne egy olyan pont, kijelenti, hogy a telefon eredeti, nem clon, nincs semmilyen hibája, per és tehermentes, az ő tulajdona stb., és amennyiben a a fentiek közül akár egy állítás is valótlannak bizonyul, akkor a vevő egy Iphone hivatalos márkaboltjában vehet egy készüléket, aminek árát az eladó köteles kifizetni, míg a vevő a tőle kapott terméket köteles visszaadni neki.
Most itt elnagyolva írtam le, a szerződésünket, de egy a lényeg: kiderült a srácról, hogy csaló, és én a sziszifuszi szerződésemmel megúsztam. Ha minden oké lett volna, akkor a srác simán aláírta volna, ahogy eredetileg ígérte.
Itt is ez a helyzet, 3-4000 ft-ért ezt a pár sort én simán leírnám, és kész. Ha gond van, és akadékoskodik a srác, elég egy e-mail, hogy emlékeztessem, hogy rosszul jár, ha át akarna verni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!