Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ennek következtében elvehetik...

Ennek következtében elvehetik a vagyontárgyaimat?

Figyelt kérdés

Édesanyám és férje valnak, édesanyám néven futó vállalkozásra férje vett fel hitelt, ami még nem telt le. Jogilag mindezt (a kifizetést) a férj édesanyámra akarja hárítani, sőt mint adósága fedezete a nevén, s ezaltal (mint gyermeke) az én tulajdonomban álló értéktárgyakra is igényt tart. (állítólag "hoz is egy jogászt, aki ezt megerősíti")...

Nem tudom, ha valaki esetleg jártas az efféle ügyekben, le tudná írni, hogy ez valóban lehetséges-e, és ha igen, módomban áll-e bármely módon védekezni?

Egy viszonylag drága számítógépről és egy tabletről van szó.

2023. jan. 9. 04:11
 1/9 anonim ***** válasza:
95%
Nem, ami a te tulajdonodban van, ahhoz semmi köze.
2023. jan. 9. 04:58
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Ha tudod bizonyítani, hogy a tiéd a tablet és a számítógép, pl. a te neveden van, és nem a vállalkozásén az áfás számla visszaigénylése miatt, akkor semmiképpen nem foglalhatják le.

Amúgy se biztos.

Ha jól értem, most válnak, most történik a bíróságon a vagyonmegosztás. Ilyenkor nyilván nem az lesz, hogy az férjé az adósság, a feleségé a jövedelmező vállalkozás, amit hitelből fedeztek.

Alapból a házasság alatt szerzett jövedelem általában fele-felés, és nem csak a jövedelem, hanem az adósság is. Gondolom, az anyukád nem akar osztozni a vállalkozáson az apukáddal, akkor viszont ki kell fizetni a részét, vehet fel maga hitelt, amiből a férj végtörleszthet, vagy átvállalhatja a mostanit. - Gondolom ezt józan paraszti ésszel.

Én nem a te tulajdonodban lévő számítógépek miatt aggódnék, hanem hogy hol fogok lakni.

2023. jan. 9. 06:43
 3/9 anonim ***** válasza:
2%
Majd ellesz a híd alatt, ott nem éri az eső.
2023. jan. 9. 06:45
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Hát ebből bármi lehet, alapvető infók nem derültek ki. Mire lett fordítva a hitel, kinek a nevére szól a számítógép számlája stb. Egy válópernek sokféle vége lehet, a férjet ki kell fizetni, és lehet, hogy majd el kell adni egyet s mást ha máshogy nem megy.

"édesanyám néven futó vállalkozásra férje vett fel hitelt, " Ez mégis mi?

2023. jan. 9. 07:59
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

"édesanyám néven futó vállalkozásra férje vett fel hitelt, " Ez mégis mi?

Azért lehetnek erre példák: pl. apa dolgozik, ő hitelképes, anya nem dolgozik, ő nem hitelképes. Apa felvesz hitelt, anya meg nyit egy műkörmös szalont, ahol ő dolgozik.

Persze egy vagyonmegosztásnál nem úgy megy ilyenkor, hogy az egyiké az adósság, a másiké meg a tehermentes vállalkozás... Anyukának rendeznie kell a dolgot, ha nem akarja bezárni a vállalkozást. Ha bezárja, persze akkor is fizetnie kell minimum a hátramaradó hitel felét.

2023. jan. 9. 09:20
 6/9 anonim ***** válasza:
Neked semmi közöd sincs más hiteléhez, bármilyen rokonsági viszonyban vagytok.
2023. jan. 9. 11:59
 7/9 A kérdező kommentje:

Még csak a napokban merült fel az egész válás (még nincs tárgyalás), a lakhatás meg van oldva.

Csak egy vita során hallottam, ahogy elhangzik, hogy "a dolgaink, értektargyaink maradnak", köztük az enyémek is. Ami alapvetően nem érdekelne annyira, de a tanulmányaim miatt kellenek, és nem vagyok abban a helyzetben, hogy menjek és vegyek újat.

A számítógépemről szamla van, hogy én vásároltam. A tablet pedig édesanyám néven, előfizetésben lett vasarolva, ez még nem járt le.

A hitel - legjobb tudomásom szerint - még csak nem is lett volna szükséges, a férj ragaszkodott hozzá (tulajdonképpen övé volt a vállalkozás, csak az ő neve alatt nem futhatott egyéb bírósági ugyek miatt). Ha jól tudom valamennyire mínuszban volt a vállalkozás, de már bőven javuló tendenciák voltak, amikor a hitelt felvették. (A vállalkozás egyébként már nyár óta nem üzemel, csak papíron él még)

Hogy a hitelt pontosan ki fizette az eltelt idő alatt, nem vagyok benne biztos, de édesanyám "fizetése", amit kapnia kellett volna a vállalkozásból vissza is ment mindig, hogy fogyjon a cég adóssága...

Köszönöm mindenkinek a válaszokat!

2023. jan. 9. 12:24
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Hát az egész vagyonperről nem fogunk mi "dönteni", a laptopról és a számítógépről beszéljünk továbbra is.

A számítógép fix, hogy a tied, azzal nem lesz semmi gond.

Az anyukád most ír egy ajándékozási nyilatkozatot hogy neked ajándékozza a laptopot, és akkor már az is fix, hogy a tied lesz, "kiszáll" házassági közös vagyonból.

Amúgy nem úgy van, hogy váláskor minden marad mert hisztizek, hanem van egy vagyonmegosztás, ha nem képesek ember módjára elintézni, akkor ez tárgyalások során első körben ügyvédek jelenlétében alkudozva akár tételenként, és jól veszekedve, hogy kié legyen a kenyérpirító, vagy bármi más csak azért is, akkor is, ha utálom, hogy ne legyen a tiéd...

Szóval lehet veszekedni, de onnantól kezdve, hogy még a válás megkezdése előtt neked lett adva a laptop, máris nem lehet a vita tárgya többé.

Eleve ez csak azért kel, hogy még véletlenül se lehessen a vita tárgya. De erre lehetnek tanúk is, hogy azt már ezer éve te örökbe kaptad, nem csak kölcsön.

Szóval anyukád mondja pár embernek, hogy azt neked adta, már rég, akkor az mind tanúsíthatja.

2023. jan. 9. 12:47
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat!
2023. jan. 11. 23:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!