Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Az egyik ellátottam rám...

Az egyik ellátottam rám akarja íratni a házát, valóban nem lehetséges?

Figyelt kérdés
Házi segítségnyújtásban dolgozok 16 éve, van egy gondozottam, 15 éve járok hozzá heti 5x. Senkije nincs a világon, se férje se gyerek se testvér, senki.. Mostanában sajnos sokat betegeskedik, ezért pénteken közölte, hogy rám akarja hagyni a házát, egyedül én vagyok neki. De azt hallottam, hogy van valamilyen törvény, hogy gondozókra nem írathat ellátott vagyont. Erről valaki tud valamit? Googlebe nem igazán találtam semmi infót erről, és még sosem voltam ilyen helyzetben.
2023. jan. 7. 20:33
 1/7 anonim ***** válasza:
88%
Hagyja harmadik személyre akitől jelképes egy forintért megveszed. Csak persze ennek megbízhatónak kell lennie, pl családtagod.
2023. jan. 7. 20:39
 2/7 A kérdező kommentje:
Na ez a másik, hogy elvileg semmilyen rokomomra nem lehet. De mondom ezt mondták nekem, nem találom ezt a törvényt sehol.
2023. jan. 7. 20:42
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Eltartási szerződés nem segítene? Hivatalosan felhagynál a gondozással, és kötnél egy holtig tartó eltartási szerződést, és ugyan úgy gondoznád tovább.
2023. jan. 7. 21:03
 4/7 anonim ***** válasza:
34%

Csináljatok eltartási szerződést. Elég buta lenne, ha még életében rád hagyná, nem ismerlek, bocsi, de onnantól kezdve simán kidobhatod a saját házából.

Azt nem tudom, hogyha nincs élő rokona kire száll a vagyona, de ha van rokona, akkor elvileg nem lehet kizárni teljesen.

2023. jan. 7. 21:55
 5/7 anonim ***** válasza:

"De azt hallottam, hogy van valamilyen törvény, hogy gondozókra nem írathat ellátott vagyont."

Ezt elképzelhetetlennek tartom.

Ajándékozási szerződéssel is neked adhatja, jelképes összegért is eladhatja neked, és végrendeletet is írhat, amiben rád hagyja.

2023. jan. 7. 23:59
 6/7 anonim ***** válasza:

"Csináljatok eltartási szerződést. Elég buta lenne, ha még életében rád hagyná, nem ismerlek, bocsi, de onnantól kezdve simán kidobhatod a saját házából."

Ez ritka hülye hozzászólás volt, nem is értem, hogy adhattak rá pozitív értékelést.

A ráhagyás azt jelenti, hogy végrendeletben valakire hagynak dolgot, nem ajándékozást jelent. Ajándékozni valóban hülyeség lenne, de örökbe adni nem, hiszen haláláig a tulajdona marad. Amúgy lehet ajándékozni haszonélvezettel terhelten, vagyis az illető haláláig használhatja az ingatlant, nem lehetne kirakni...

2023. jan. 8. 06:21
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem csak a nagyértékű ajándékozás van tiltva, az örökség nincs, de tényleg az a biztos, hogy eltartási szerződést köttök, nem lesz hivatalosan a gondozottad tovább, és a végrendeletben is téged jelöl meg. Ez szerintem megtámadhatatlan lenne.

De mielőtt belevágsz, érdemes egy megbízható jogász állásfoglalását kérni, ne itt a gyakorin okoskodók véleményére hallgatni, nem a mi vélelmünk a mérvadó.

2023. jan. 8. 06:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!