Haszon élvezeti joggal terhelt ingatlan felújítása?
Én mint tulajdonos elkezdhetem felújítani, úgy a házat hogy benne él a haszon élvező, de soha nem fejezném be a munkálatokat? Pl. Lebontanám a tetőt és azt mondanám új tető lesz, de mégsem csinálom meg, mert nincs rá pénzem. Vagy kibontanám a vízvezetéket, mert újra kötném csak közben elfogy a pénzem.
Életem legnagyobb hülyesége volt ennyire megbíznom egy emberben, most meg kiraktak a házamból, amit egy az egyben én vettem és minden felújítást én álltam.
Nem tehetsz ilyet
Eladhatod viszont az ingatlant
Végezhetsz felújítást, a haszonélvezőnek tűrnie kell, de ha olyan jellegű, hogy emiatt lakhatatlan lesz az ingatlan, akkor a felújítás idejére lakhatást kell biztosítanod a neki.
Ha bent lakik, és elzárod a vizet, elvágod a csövet, és nem haladsz a javítással, akkor saját költségére megcsináltathatja olyan mértékben, hogy neki elegendő legyen. De ezt behajthatja rajtad, mert a te munkádat fizette.
Annak amúgy se lenne értelme, hogy mondjuk lebontod a tetőt, és szétázik a ház.
Haszonélvezettel terhelt házat csak nagyon csökkentett áron lehet eladni. Ha megveszik egyáltalán.
Jobb és olcsóbb megoldás nincs, mint hogy próbálsz vele megegyezni, még ha pénzedbe kerül is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!