Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha meghalnék, annak tényéről...

Ha meghalnék, annak tényéről valami szerv értesítené a közeli hozzátartozókat?

Figyelt kérdés
Akár hivatalból, akár kérelemre kapnak értesítőt? Vagy ilyenkor mindenképpen megindul egy hagyatéki eljárás is, amiről értesítik őket? Tehetek olyan végrendeletet ami ezt kizárja a halál tényének közlését, vagy bármilyen eljárást amiben felek lennének a halálom után? Pl. ha kitagadom őket az örökségből?

2022. nov. 18. 19:31
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:

Nem lehetne hogy olyan válaszoljon és a kérdésre aki valamennyire képben van a vonatkozó jogszabályokkal? Vagy valami hivatkozást kérhetek ami alátámasztja hogy általánosságban a halál tényéről rendőrség feladata a hozzátartozók értesítése?

Én nem látom át hogy pontosan mely jogszabályok jönnek szóba, és hogyan rendelkeznek de annyira fogalmatlan sem vagyok hogy ne lássam ez hülyeség. Szerinted a rendőrség az évi 130.000 halálesetet mind kivizsgálja? Nem akartam bele menni, de idén elhunyt a nagymama a lakásában. Reggel vettük észre, kijött az orvos, elvégezte a vizsgálatot, utána elvitték, egy darab rendőr sem járt itt. Nem alapértelmezett a rendőri vizsgálat ha otthon, vagy EÜ intézményben meghalsz. Ha a vizsgáló orvos úgy látja hogy érvényesül valamelyik feltétel ami miatt a rendőrséget értesíteni kell, akkor értesíti. Most engem nem a rendkívüli halál esete érdekel.

2022. nov. 18. 23:47
 12/21 anonim ***** válasza:
83%

Kérdező, nálunk pont ez történt az anyai nagymamával. Napok óta nem látták, a rendőrség rátörte az ajtót és ők értesítették anyámat, mint legközelebbi hozzátartozót. Hogy milyen jogszabály támasztja ezt alá, azt nem tudom..

A nagymama messze élt és nem nagyon tartotta anyámmal a kapcsolatot. Hogy a lakáson belül mi történt - nyilván volt orvos is -, azt szintén nem tudom.

Amikor az apai nagymama halt meg - ő a szüleimmel élt -, ott nyilván nem jött ki a rendőrség.

2022. nov. 19. 00:27
 13/21 A kérdező kommentje:

Mert nyilván bejelentést tett valaki, nem csak találomra kitépték egy lakás ajtaját. De nem tudom, hogyan írjam már le hogy engem nem ez érdekel. :D

Nem baleset ér, nem megölnek, nem eltűnök, nem ismeretlenek a körülmények, vagy a halál oka, hanem pl. van egy betegségem és meghalok a kórházban. Ilyenkor mi történik? Nem vonják be a rendőrséget, mert én meghaltam a veseműködés leállása miatt. Most hagyjuk ezt a rendőrséget. És kérem olyan válaszoljon akinek fogalma van róla mi a jogi procedúra. Anekdoták, sejtések, "ezt hallottam" nem érdekel.

2022. nov. 19. 01:00
 14/21 anonim ***** válasza:
100%
Bemehetsz a kormányablakba, és megadhatsz akárhány telefonszámot, hogy vészhelyzet esetén kiket értesítsenek.
2022. nov. 19. 07:02
 15/21 anonim ***** válasza:
43%

Nem lehetne hogy olyan válaszoljon és a kérdésre aki valamennyire képben van a vonatkozó jogszabályokkal?

Tessék:

[link]

2022. nov. 19. 09:08
 16/21 A kérdező kommentje:

14: Köszi )

15: A kórházban vagy otthon történő halál, nem rendkívüli halál. Mondom, ha nem értesz hozzá akkor légyszi ne írj hülyeségeket. Köszi.

2022. nov. 19. 13:42
 17/21 anonim ***** válasza:
31%

Függ a körülményektől is. Ha tudja mindenki, háziorvos is, hogy van egy idős vagy halálos beteg ember a kórházban, vagy otthon, akkor elég ha az orvos odamegy és megállapítja a halál okát.

De ha az ember egyedül él, tegyük fel idős is, és érkezik egy bejelentés, hogy napok óta nem látta a szomszéd, akkor a rendőr bár tudja, hogy valószínűleg öregségbe halt meg, de az orvossal együtt mégis kimegy a járőr. Érted??

2022. nov. 19. 14:59
 18/21 A kérdező kommentje:

"2. Az utasítás alkalmazásában rendkívüli halál az, amelyet az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (a továbbiakban: Eütv.) 218. § (1) bekezdés b) pontja annak nyilvánít."

Eütv. 218. § (1) bekezdés

"b) rendkívüli halálnak minősül, azaz

ba) a halált baleset okozta, vagy a körülmények arra utalnak,

bb) a halált öngyilkosság okozta, vagy a körülmények arra utalnak,

bc) a halál bekövetkezésének előzményei, körülményei ismeretlenek és nem állnak rendelkezésre olyan adatok, amelyekből megalapozottan következtetni lehet a halál természetes okból történő bekövetkeztére,

bd) fogvatartott elhalálozása esetén."

Ez az általad küldött forrásból következik. Amit én írok, nem tartozik ennek a hatálya alá akármit magyarázol. Mellesleg engem továbbra sem az érdekel amiről itt téped a szádat, nem elég hogy hülyeségeket írsz még nem is a kérdésre válaszolsz. Nem ez a kérdés, érted? Nem érdekel a rendőrség, nem is jön ide sehogy. Miért nem tudod legalább magadnak beismerni, hogy nem értesz hozzá és tovább lépni? Én sem válaszolok itt olyan kérdésekre amire nem tudok. Tovább görgetek és ennyi. :D Nem értem ezeket a kényszeres okoskodókat.

2022. nov. 19. 16:35
 19/21 anonim ***** válasza:
100%

Hozzátartozó értesítését egész biztosan nem lehet kérni végrendeletben sem, tekintve, hogy az illető esetleg örökös lesz, és ha nem tud a halálodról, akkor nem tud fellépni a jogai védelmében.

Kitagadni nem egyszerű valakit, de van azért pár oka, ami elfogadható. Viszont ebben az esetben is perelhet a kitagadott személy, és hogy ezt meg tudja tenni, ezért értesíteni kell.

Ha kórházban halsz meg, akkor a kórház kizárólag azt a személyt értesíti, akinek az elérhetőségét megadtad még életedben. Ha senkit nem adtál meg, akkor a kórház működési helye szerinti önkormányzatot értesítik, ők meg, gondolom, a lakóhely szerintit, mert nem szívesen vállalnák magukra a temetésed költségeit. A lakóhely szerinti önkormányzat meg megpróbál keríteni valakit, akire rálőcsölheti a temetés költségeit. (Pl. aki örökölni fog utánad.)

A hagyatéki tárgyalás megtartásával a lakóhely szerinti önkormányzat fog megbízni egy közjegyzőt. Ő a nyilvántartások alapján megnézi, hogy van-e a Végrendeletek Nyilvántartásában végrendeleted, valamint van-e olyan közvetlen családtagod, aki érdekelt lehet. (Végrendelet esetén is jár egyes rokonoknak kötelesrész.) Ha talál bármilyen családtagot, aki hajlandó vele szóba állni, akkor nagy valószínűséggel a további rokonok létezéséről és elérhetőségéről már nála fog érdeklődni. (Volt ilyen konkrét eset a családban.) Ha ez a rokon letagad mindenki mást, aki nem közvetlen hozzátartozó, tehát a közjegyző nem kereste meg, akkor így jártak. (Bár utólag még perelhetnek, de elég kacifántos ügynek kell lenni, hogy távoli hozzátartozó, aki nem volt végrendeleti örökös, kapjon valamit.) A lényeg, hogy ha közeli rokonodról van szó, akkor azt a közjegyző valószínűleg megtalálja, és értesíti.

2022. nov. 19. 16:42
 20/21 anonim ***** válasza:
100%
Első mondat jav.: Hozzátartozó értesítésének TILTÁSÁT...
2022. nov. 19. 16:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!