Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Végrendeletet hogyan kell...

Végrendeletet hogyan kell megírni? Elég ha papíron leírom a dolgokat és aláírom vagy hogy megy ez?

Figyelt kérdés
2022. nov. 18. 13:47
1 2 3
 11/22 ascelpius ***** válasza:
100%

Dehogynem örökölhetnek felmenők. Ha nincs gyereked, akkor a szüleid örökölnek (a házastársaddal együtt ha van). Ha szülők már nem élnek, akkor ha van házastársad akkor ő örököl egyedül. Ha nincs házastárs, akkor örökölnek a szüleid leszármazottai (más szóval a testvéreid). Ha ők sincsenek akkor nagyszüleid és ha ők nem élnek akkor leszármazottai. Majd a dédszülők.

Ha egyik sem felkutatható/nem él akkor örököl az állam.

(ez így nagyon összesűrítve, érdemes jogásszal átbeszélni mik az opciók, sok helyen van ingyenes jogi tanácsadás pl. városházi/polgármesteri hivatali fogadóóra)

2022. nov. 18. 14:14
 12/22 anonim ***** válasza:
100%

4: DE! ha nincs gyereked, akkor a felmenők örökölnek, ha nem írsz más tartalmú végrendeletet. Mert ilyenkor a törvényes öröklés rendje lép érvénybe.

Olvasd el!

[link]

"Szülő és a szülő leszármazójának öröklése

Ha leszármazó és házastárs nincs, vagy nem örökölhet, az örökhagyó szülői örökölnek fejenként egyenlő részben. Az öröklésből kiesett szülő helyén ennek leszármazói örökölnek olyan módon, mint a gyermek helyén annak leszármazói. Ha a kiesett szülőnek leszármazója nincs, vagy nem örökölhet, egyedül a másik szülő vagy annak leszármazói örökölnek."

2022. nov. 18. 14:17
 13/22 A kérdező kommentje:

9

Gondolom rám céloztál.

Olvastam a cikket csak félreértettem, a 2 tanú azt hittem én meg valaki. De ezek szerint én nem számítok.

Nem lehet ezt valahogy hivatalosan költségmentesen 2 tanúval elintézni valahol valami kormányzati intézményben egyszerűen?

2022. nov. 18. 14:17
 14/22 anonim ***** válasza:
100%
13: elolvastad ALAPOSAN azt a weboldalt, amit linkelt neked a kommentelő???
2022. nov. 18. 14:21
 15/22 anonim ***** válasza:
74%

Ide másolom, mert szemmel láthatóan lusta voltál rákattintani:

"Az érvényes végrendelet 7 fontos szabálya

Csak személyesen. Vannak dolgok az életben, amit magunknak kell megcsinálni. Ilyen a végrendelkezés is. A törvény kiköti, hogy „végrendelkezni személyesen lehet”. Vagyis arra nincs mód, hogy meghatalmazzunk valakit, hogy helyettünk elmenjen a közjegyzőhöz, ügyvédhez elkészíttetni a végrendeletünket.

Fontos, hogy szerepeljen rajta a készítés dátuma.

Sajátkezűleg írt végrendelet esetén azt az elejétől a végéig a személynek magának kell írnia. Ahogy már említettem, a géppel történő írás nem minősülhet ilyennek. Ebben az esetben tehát fontos a kézírás.

Nem hiányozhat az aláírás.

Ha nem mi magunk írjuk kézzel a végrendeletet, és az több lapból áll, akkor minden lapot alá kell írni.

Tanúk esetén a tanúk aláírása sem hiányozhat, és azt is fel kell tüntetni, hogy ők, mint tanúk írták alá az iratot. Több lapból álló végrendelet esetén minden lapon ott kell lennie a tanúk aláírásának is.

Több lapból álló végrendelet esetén minden lapot folyamatos sorszámmal kell jelölni. Vagyis minden lapot be kell számozni, és az első után véletlenül sem következhet a harmadik. A számozásnak egymás után, kihagyás nélkül kell szerepelnie."

2022. nov. 18. 14:22
 16/22 A kérdező kommentje:

Akkor megoldom valahogy az ingósági dolgokat.

Szószerint nincs semmim amit tudnának örökölni. Még csak egyetemista vagyok de romlik az állapotom. Leukémia konkrétan. Utolsó vérvételnél mondták hogy valamiért felgyorsult a dolog, visszafordulhat de kicsi az esély.

Egy szülőm van, nála lakok.

Eddig titokban tartottam a dolgot, gyógyszert szedek, 3 éve lettem diagnosztizálva.

Nem akarom hogy tudják hogy min mentem keresztül.

2022. nov. 18. 14:25
 17/22 anonim ***** válasza:
100%

A végrendelet, ha saját kézzel írod és aláírod, akkor érvényes bármiféle közjegyő vagy tanú nélkül is.

Ha biztosra akarsz menni, akkor közjegyző bevonásával végrendelkezz, mert az bekerül egy nyilvántartásba és garantáltan végre is lesz hajtva.

Ha mégis egyedül írnád a végrendeletedet, akkor arra ügyelj, hogy minden oldalt dátumozz és írj is alá, mert ellenkező esetben csak az utolsó oldal tartalma lesz érvényes, már ha az a tartalom egyáltalán végrehajtható.

A végrendelet fő tartalmi kellékei:

Egészen pontosan Mit és egészen pontosan kinek.

Az nem felel meg, hogy

"a festményeimet a barátomnak gézának",

az viszont igen, hogy

"a 25 x 38 cm méretű, Munkácsy által szignált olajvászon képet Barduc Jenő Jolán nevű barátomnak, egykori osztálytársamnak, aki jelenleg Délegyházán a Kaparcs utca 32.ben lakik".

2022. nov. 18. 14:51
 18/22 anonim ***** válasza:
94%

"Nem akarom hogy tudják hogy min mentem keresztül"

Akkor még életedben megsemmisítesz minden dokumentumot. Ehhez még végrendelet sem kell.

2022. nov. 18. 16:07
 19/22 anonim ***** válasza:
94%

16: a szülődnél laksz, és semmit nem vesz észre ebből...???

Azért ez marhára furcsa.

Vagy milyen leukémia az, ami három éve tart, és nincs külső jele...?

Sajnos volt a családban/ismeretségi körben, nem is egy, és nagyon is látni lehetett a leépülést, a tüneteket, a gyógyszerek mellékhatásait, stb. stb.

2022. nov. 18. 17:06
 20/22 A kérdező kommentje:
Közjegyző az pontosan ki? És hova menjek vagy ez is egy fizetendő szolgáltatás?
2022. nov. 19. 23:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!