Ha én visszautasítom az örökséget, / ami úgy néz ki hogy csak adósság lenne/ de ez még nem biztos.! Akkor kell nekem közjegyzői díjat fizetni?
Az az eljárás hogy megállapítják az örököst és hogy él-e az örökségével vagy sem. Ezt kell megfizetni, függetlenül attól, hogy a folyamaton belül hogy döntötek az érintettek.
Ahogy egy múzeumban is fizetsz belépőt akkor is, ha a festmények érdekelnek és akkor is, ha csak a mosdó miatt mész be:D A belépés - jelen sestben a közjegyző munkája - van megfizetne, nem pedig annak tartalma.
A közjegyzői díjat az örökösök fizetik. Ha egyszer visszautasítod az örökséget, akkor nem vagy örökös, tehát nem kell fizetned.
Ha mindenki visszautasítja, akkor az állam fizeti a közjegyzőt. (Kb. 3 éve én is visszautasítottam egy távolabbi rokon utána maradt örökséget, ami negatív volt, vagyis csupa adósság, és nem kellett semmit fizetnem.)
6
Örökséget visszautasítani nem lehet "valaki javára". Tehát az állam javára se. Feltehetőleg az történt, hogy nem utasította vissza a legelőt az após, hanem magára vállalta, és utána, még ugyanazon eljárás keretében, az államnak ajándékozta. Ilyen esetben ő volt az örökös, akinek a közjegyzői díjat kellett fizetnie. De amúgy senkit nem rángatnak be hagyatékira a közjegyzőhöz, hanem legfeljebb behívják a visszautasítási nyilatkozat aláírására, vagy ha távol lakik, akkor kiküldik neki ajánlott levélben, amit aztán ugyanúgy ajánlottan kell visszaküldeni. Ennyi lett volna az összes költség és utánajárás. (Engem 80 km-ről nem hívtak be, hanem csak küldtek egy ajánlott levelet, aztán a papírt kitöltve visszaküldtem, és azóta se hallottam semmit az egészről.)
Írd ki külön, én a netes földhivatali dolgokban nem vagyok jártas.
Szerintem valamit elrontottál a keresésnél, a beazonosításnál. De persze lehet, hogy tévedek. Mondjuk, pont nem működött rendben a honlap.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!