Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha én visszautasítom az...

Ha én visszautasítom az örökséget, / ami úgy néz ki hogy csak adósság lenne/ de ez még nem biztos.! Akkor kell nekem közjegyzői díjat fizetni?

Figyelt kérdés
Teszem fel ha mindannyian visszautasítjuk /bár ezt kétlem/ akkor ki fizeti ki a közjegyzőt? ha egyáltalán lesz hagyatéki tárgyalás. Mert valakinek fizetni kell, nem dolgozik ingyen senki. Illetve minden esetben van hagyatéki? ha csak adósság van akkor is? Van egy megyén kívüli ingatlan óriási telekkel, csak én az ingyenes online tulajdoni lapot valamiért nem tudom lekérdezni :(

2022. nov. 4. 11:24
 1/10 MDaniel98 ***** válasza:
66%
Aha, szerintem akkor is van közjegyzői díj.
2022. nov. 4. 11:30
 2/10 anonim ***** válasza:
83%

Az az eljárás hogy megállapítják az örököst és hogy él-e az örökségével vagy sem. Ezt kell megfizetni, függetlenül attól, hogy a folyamaton belül hogy döntötek az érintettek.

Ahogy egy múzeumban is fizetsz belépőt akkor is, ha a festmények érdekelnek és akkor is, ha csak a mosdó miatt mész be:D A belépés - jelen sestben a közjegyző munkája - van megfizetne, nem pedig annak tartalma.

2022. nov. 4. 11:32
 3/10 Koplárovics Béci ***** válasza:
100%
10 éves a sztrori, de akkor nekem nem kellett semmit fizetnem a közjegyzőnek, csak elküldeni neki a nyilatkozatot, hogy lemondok az örökségről. Hogy volt-e hagyatéki tárgyalás azt sem tudom. Részemről a lemondással le volt tudva a dolog (elsőszámú örökös voltam). Hogy utánam még mást is találtak-e, vagy mi lett belőle, arról semmit sem tudok, semmi további infót nem küldtek (és ez szerintem így is van rendbnen).
2022. nov. 4. 11:37
 4/10 A kérdező kommentje:
Én úgy tudtam hogy ebben az esetben nem kell fizetni. Semmit nem találok róla a neten. ment a zöld mindenkinek, azért h egyáltalán válaszoltak. valami hiteles infó kellene, vagy akinek mostanában volt ilyen esete.
2022. nov. 4. 11:53
 5/10 anonim ***** válasza:
Egyébként megkérdezheted a közjegyzőt is.
2022. nov. 4. 11:56
 6/10 anonim ***** válasza:
Tavaly apósnak kellett fizetni, de ő az állam javára mondott le valami világvégi picike értéktelen legelőről. Elvileg, ha nem így tesz, csak szimplán nem kéri, akkor a gyerekeit rángatták volna be következő körre, utána unokák, az már macerásabb ügy lett volna. Így meg gyorsan le lett zárva.
2022. nov. 4. 12:01
 7/10 A kérdező kommentje:
Hát ez egyre szomorúbb, mondjuk én már a nagykorú gyerekemet is beleírom. Csak értelmetlen számomra, hogyha én visszautasítom, akkor a többiek ezáltal többet kapnak. 2 havi nyugdíj van a számláján, ami közel 300 ezer ft. 6/6 bár nem kedvezőt írtál, de a zöld az megy.
2022. nov. 4. 12:19
 8/10 anonim ***** válasza:

A közjegyzői díjat az örökösök fizetik. Ha egyszer visszautasítod az örökséget, akkor nem vagy örökös, tehát nem kell fizetned.

Ha mindenki visszautasítja, akkor az állam fizeti a közjegyzőt. (Kb. 3 éve én is visszautasítottam egy távolabbi rokon utána maradt örökséget, ami negatív volt, vagyis csupa adósság, és nem kellett semmit fizetnem.)

6

Örökséget visszautasítani nem lehet "valaki javára". Tehát az állam javára se. Feltehetőleg az történt, hogy nem utasította vissza a legelőt az após, hanem magára vállalta, és utána, még ugyanazon eljárás keretében, az államnak ajándékozta. Ilyen esetben ő volt az örökös, akinek a közjegyzői díjat kellett fizetnie. De amúgy senkit nem rángatnak be hagyatékira a közjegyzőhöz, hanem legfeljebb behívják a visszautasítási nyilatkozat aláírására, vagy ha távol lakik, akkor kiküldik neki ajánlott levélben, amit aztán ugyanúgy ajánlottan kell visszaküldeni. Ennyi lett volna az összes költség és utánajárás. (Engem 80 km-ről nem hívtak be, hanem csak küldtek egy ajánlott levelet, aztán a papírt kitöltve visszaküldtem, és azóta se hallottam semmit az egészről.)

2022. nov. 5. 18:39
 9/10 A kérdező kommentje:
Köszi 8/8 Én is így tudtam. Abban tudnál segíteni hogy küldesz egy linket ahol megtudom cím szerint, vagy helyrajzi szám szerint ingyenesen a tulajdoni lap másolatát online? A földhivatal online ingyenes lekérdezési oldalon azt írja ki hogy a keresett ingatlan nem található./még a saját lakcímemet sem dobta ki. Viszont amikor a fizetős oldalra mentem rá, ott meg azt írta ki hogy sikerült beazonosítani az ingatlant... ? De lehet hogy ezt külön is kiírom. Köszönöm, ment az zöld.
2022. nov. 7. 09:51
 10/10 anonim ***** válasza:

Írd ki külön, én a netes földhivatali dolgokban nem vagyok jártas.

Szerintem valamit elrontottál a keresésnél, a beazonosításnál. De persze lehet, hogy tévedek. Mondjuk, pont nem működött rendben a honlap.

2022. nov. 7. 18:15

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!